Dwaj łakomi Włosi

Okładka książki Dwaj łakomi Włosi Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo
Okładka książki Dwaj łakomi Włosi
Antonio CarluccioGennaro Contaldo Wydawnictwo: Muza kulinaria, przepisy kulinarne
208 str. 3 godz. 28 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Two Greedy Italians
Wydawnictwo:
Muza
Data wydania:
2012-01-25
Data 1. wyd. pol.:
2012-01-25
Liczba stron:
208
Czas czytania
3 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-7758-114-8
Tłumacz:
Opracowanie zbiorowe
Tagi:
Książka kucharska kuchnia włoska przepisy kulinarne
Średnia ocen

8,3 8,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Two Greedy Italians Eat Italy Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo
Ocena 0,0
Two Greedy Ita... Antonio Carluccio, ...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,3 / 10
14 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
110
9

Na półkach:

Dobra książka. Podczas czytania nie raz wzbudzała wielki głód...
Serial na podstawie, którego powstała był równie ciekawy. Największym minusem pozycji jest chwilowy przerost formy nad treścią, czasem opisy są nużące i wydają się być na siłę, tylko po to by dodać kilka stron do całości. Mimo wszystko, godne polecenia dla wielbicieli kulinariów i Italii.

Dobra książka. Podczas czytania nie raz wzbudzała wielki głód...
Serial na podstawie, którego powstała był równie ciekawy. Największym minusem pozycji jest chwilowy przerost formy nad treścią, czasem opisy są nużące i wydają się być na siłę, tylko po to by dodać kilka stron do całości. Mimo wszystko, godne polecenia dla wielbicieli kulinariów i Italii.

Pokaż mimo to

avatar
4
3

Na półkach: ,

Fantastyczna książka. Niesamowite opisy włoskich potraw i produktów z jakich się składają. Oddaje pełną paletę barw i smaków tego regionu. Jedna z najlepszych, najciekawszych i najbardziej wciągających książek kucharskich jakie posiadamy!

Fantastyczna książka. Niesamowite opisy włoskich potraw i produktów z jakich się składają. Oddaje pełną paletę barw i smaków tego regionu. Jedna z najlepszych, najciekawszych i najbardziej wciągających książek kucharskich jakie posiadamy!

Pokaż mimo to

avatar
464
70

Na półkach: , ,

Super książka. Nie ukrywam, że do kupna zachęcił mnie serial kulinarny emitowany na kanale Kuchnia+ (szkoda, że tylko kilka odcinków).
Książka zawiera bardzo ciekawe i proste przepisy "cucina povera" - kuchni biedaków. Wszak wszystko, co najlepsze, jest zazwyczaj najprostsze. Przepisom towarzyszą równie ciekawe opowieści i Włoszech i kuchni włoskiej. Sami autorzy-prowadzący wzbudzają sympatię, sposób w jaki rozmawiają, dogryzając sobie lekko, jest zabawny. Książka oddaje moim zdaniem klimat serialu.

Super książka. Nie ukrywam, że do kupna zachęcił mnie serial kulinarny emitowany na kanale Kuchnia+ (szkoda, że tylko kilka odcinków).
Książka zawiera bardzo ciekawe i proste przepisy "cucina povera" - kuchni biedaków. Wszak wszystko, co najlepsze, jest zazwyczaj najprostsze. Przepisom towarzyszą równie ciekawe opowieści i Włoszech i kuchni włoskiej. Sami autorzy-prowadzący...

więcej Pokaż mimo to

avatar
409
335

Na półkach:

W domu łakomej Polki swój dom znaleźli „Dwaj łakomi Włosi” w składzie Antonio Carluccio oraz Gennaro Contaldo, jeden z południa, drugi z północy. Pewnie część z Was kojarzy tych dwóch, jakże sympatycznych panów, z programów kulinarnych emitowanych przez BBC. Ostatnio nakładem wydawnictwa Muza ukazała się pięknie wydana książka, będąca kulinarną podróżą po włoskich obszarach życia, z tym, że od strony kulinarnych dokonań.

Dzisiejsze Włochy to nie to samo, co lata wcześniej, nawet rodowici Włosi zaskakiwani są nowymi smakami, produktami i wyrobami. Tak jak wszystkie obszary włoskiego życia, tak samo kuchnia uległa zmianom, w niektórych obszarach te zmiany mają subtelny charakter, a w innych obserwujemy bardziej bezpośrednie oddziaływanie. Życie we Włoszech się zmienia, dlatego i kuchnia włoska ulega metamorfozom. Mimo zmian Włosi cieszą się z jedzenia, nie ma nic dziwnego w tym, że po powrocie z wakacji częściej słyszą pytanie o smak jedzenia niż pogodę. „Dwaj łakomi Włosi” to pozycja, w której autorzy próbują pogodzić to, co było z tym, co jest, i utworzyć duet, jakiego nie smakował świat. Czy im się to udało? Posłuchajcie. Za punkt honoru postawiłam sobie, aby wypróbować, co najmniej jeden przepis z każdego działu.

W pierwszej kolejności antipasti, czyli przystawki, ja wypróbowałam pieczone roladki z cukinii, idealne na domowe imprezy wśród znajomych, są łatwe do przyrządzenia i efektowne. Jako pierwsze danie można podać jedną z kilku zup, przedstawionych w książce, ja polecam zupę z fasolą borlotti (ja wykorzystałam białą polską) czy zupę z warzyw i wieprzowiny. Na dłuższą chwilę zatrzymamy się przy, secondi czyli daniu głównym, zazwyczaj podawanym z chlebem wiejskim lub ciabattą. Jako, że we Włoszech rodzina i jedzenie zawsze idą w parze, obiad często jest spoiwem łączącym zapracowanych członków rodziny. Ja dla mojej rodziny przygotowałam gulasz mięsny z polentą, z tym że zmodyfikowałam go troszeczkę, mianowicie zamiast placka z polenty, zrobiłam ziemniaczaną wersję. Uwierzcie na słowo, tak pysznego gulaszu jeszcze nie jadłam, nie to żebym się chwaliła zdolnościami kulinarnymi, ale mieszanka tych składników potrafi połechtać podniebienie. Na deser, tyrolski strudel jabłkowy, którego podstawą jest ciasto filo, mniam. Skoro ja potrafiłam ugotować takie pyszności, myślę, że i Wam się uda. Przepisy może nie należą do najprostszych, ale wszystko jest dobrze wyjaśnione, więc wystarczy odrobina chęci, a na Waszych stołach zagoszczą smakowite potrawy.

Serdecznie polecam książkę z przepisami „Dwaj łakomi Włosi” wszystkim tym, którzy chcą odtworzyć kuchnię włoską w swoich domach. Książka jest bardzo ładnie i estetycznie wydana, dlatego byłaby idealnym prezentem dla bliskiej osoby, ale także może stanowić ozdobę w Twojej kuchni. Nie wiem jak Wy, ale ja zgłodniałam.

W domu łakomej Polki swój dom znaleźli „Dwaj łakomi Włosi” w składzie Antonio Carluccio oraz Gennaro Contaldo, jeden z południa, drugi z północy. Pewnie część z Was kojarzy tych dwóch, jakże sympatycznych panów, z programów kulinarnych emitowanych przez BBC. Ostatnio nakładem wydawnictwa Muza ukazała się pięknie wydana książka, będąca kulinarną podróżą po włoskich obszarach...

więcej Pokaż mimo to

avatar
318
2

Na półkach: , , ,

Zapraszam na mój blog po opinię na temat tej książki:
http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/dwaj-akomi-wosi-antonio-carluccio-i.html

Zapraszam na mój blog po opinię na temat tej książki:
http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/dwaj-akomi-wosi-antonio-carluccio-i.html

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    90
  • Przeczytane
    20
  • Posiadam
    16
  • Kulinaria
    7
  • Chcę w prezencie
    6
  • Kulinarne
    5
  • Italia
    3
  • Włoskie klimaty
    2
  • Xxx - Kulinaria - xxx
    1
  • Czekają w kolejce
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dwaj łakomi Włosi


Podobne książki

Przeczytaj także