Ewa

Profil użytkownika: Ewa

Warszawa Kobieta
Status Czytelniczka
Aktywność 9 lata temu
318
Przeczytanych
książek
780
Książek
w biblioteczce
2
Opinii
3
Polubień
opinii
Warszawa Kobieta
Dodane| 2 książki
Ta użytkowniczka nie posiada opisu konta.

Opinie

Okładka książki Dwaj łakomi Włosi Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo
Ocena 8,3
Dwaj łakomi Włosi Antonio Carluccio, ...

Na półkach: , , ,

Zapraszam na mój blog po opinię na temat tej książki:
http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/dwaj-akomi-wosi-antonio-carluccio-i.html

Zapraszam na mój blog po opinię na temat tej książki:
http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/dwaj-akomi-wosi-antonio-carluccio-i.html

Pokaż mimo to


Na półkach: , , ,

Ta książka to kpina z kuchni włoskiej i wszelkich książek kucharskich! Wstyd, że takie wydawnictwo (Pascal) wypuściło na rynek coś takiego.

A oto moje spostrzeżenia:
* Przewodnik kulinarny nie zawiera w sobie przepisów na podstawę włoskich dań - makaron i ciasto do pizzy;
* Zamieszczenie przepisu na polentę i risotto w rozdziale "Pasta" to chyba jakaś pomyłka;
* Mimo najszczerszych chęci nie udało mi się znaleźć tych rzekomo "wspaniałych zdjęć" - w książce nie ma fotografii potraw! Są jedynie pojedyncze zdjęcia składników - tu cebula, tam orzech, jeszcze gdzieś pomidor na gałązce... Osoba, która planuje coś ugotować, chciałaby raczej wiedzieć i widzieć, jak danie powinno wyglądać... Brak zdjęć gotowych potraw sugeruje, że żadna z nich nie została przygotowana;
* Opisy przygotowania potraw są lakoniczne i krótkie - tyle samo miejsca zajmuje opis przygotowania polenty (który sprowadza się do zalania wodą i mieszania), co głównych dań mięsnych i zaawansowanych deserów;
* Desery... No właśnie... Włosi złapaliby się za głowę widząc, że pana cottę przygotowuje się bez użycia wanilii i podgrzania masy śmietankowej. Nie wspomnę już o dodaniu śmietany do tiramisu, co jest spotykane wyłącznie poza Italią - włoskie tiramisu przygotowuje się z mascarpone;
* Jeśli chodzi o ogólną zawartość książki pod kątem przepisów - nie ma tam nic godnego uwagi. Wybrane potrawy są nudne, nieciekawe, w ogóle nie pokazują bogactwa kulinarnego Włoch.

Podsumowując, książka jest nic niewarta. Przepisy ciekawsze, lepiej opisane i pięknie sfotografowane można znaleźć na pierwszym lepszym blogu kulinarnym. Przewodnik kulinarny Pascala nijak ma się do innych książek kucharskich na temat włoskiej kuchni, które na pewno są godne polecenia: Mammamia. Prawdziwa kuchnia włoska czy Dwaj łakomi Włosi.

Wszystkim entuzjastom gotowania i jedzenia, miłośnikom Włoch i włoskich potraw - ODRADZAM!

Ta książka to kpina z kuchni włoskiej i wszelkich książek kucharskich! Wstyd, że takie wydawnictwo (Pascal) wypuściło na rynek coś takiego.

A oto moje spostrzeżenia:
* Przewodnik kulinarny nie zawiera w sobie przepisów na podstawę włoskich dań - makaron i ciasto do pizzy;
* Zamieszczenie przepisu na polentę i risotto w rozdziale "Pasta" to chyba jakaś pomyłka;
* Mimo...

więcej Pokaż mimo to

Aktywność użytkownika Ewa

z ostatnich 3 m-cy

Tu pojawią się powiadomienia związane z aktywnością użytkownika w serwisie


ulubieni autorzy [9]

Marcin Szczygielski
Ocena książek:
7,5 / 10
42 książki
6 cykli
351 fanów
Henning Mankell
Ocena książek:
7,1 / 10
49 książek
5 cykli
1262 fanów
Jane Austen
Ocena książek:
7,5 / 10
47 książek
2 cykle
Pisze książki z:
3474 fanów

statystyki

W sumie
przeczytano
318
książek
Średnio w roku
przeczytane
24
książki
Opinie były
pomocne
3
razy
W sumie
wystawione
313
ocen ze średnią 7,7

Spędzone
na czytaniu
1 946
godzin
Dziennie poświęcane
na czytanie
26
minut
W sumie
dodane
0
cytatów
W sumie
dodane
2
książek [+ Dodaj]