Gotowanie dla geeków

Tłumaczenie: Arkadiusz Romanek
Wydawnictwo: Helion
7,44 (48 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
6
8
12
7
13
6
8
5
2
4
2
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Cooking for Geeks 1st edition
data wydania
ISBN
978-83-246-3055-4
liczba stron
406
słowa kluczowe
Gotowanie, informatyka, chemia
język
polski
dodał
Koziołek

Nie samym kodem informatyk żyje! Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci...

Nie samym kodem informatyk żyje!

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności — od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!

 

źródło opisu: Helion, 2011

źródło okładki: http://helion.pl/ksiazki/gotowanie-dla-geekow-nauk...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (7)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 175
Muchitka | 2017-05-22

Rewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)

książek: 122
Radek | 2016-05-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Czytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.

Jako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć czy się udało.

Polecam do domowej biblioteczki! To nie jest coś, co warto wypożyczyć i przejrzeć - warto raczej mieć gdzieś pod ręką, by móc w razie czego sprawdzić co Potter poleca zrobić jeśli chce się dobrze ubić pianę z białek, albo zachwycić gości pizzą.

książek: 11
Kacprian | 2015-02-26
Na półkach: Przeczytane, Ulubione

Bardzo ciekawa pozycja ;)

książek: 283
J_orchid | 2014-01-05
Na półkach: Przeczytane, 2013

Książka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.

Jeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, których inne książki kucharskie nawet nie stawiają.
Sporo tu wywiadów z ludźmi nauki i biznesu (między innymi Adam Savage z Pogromców Mitów), którzy opowiadają dlaczego gotują na swój sposób.

Przede wszystkim, książka nie składa się z listy przepisów jak tradycyjna książka kucharska. Jest to bardziej książka naukowa z dodatkiem pewnych smaczków (przepisów, wywiadów, wykresów). Ma swoją strukturę (bardzo sensowną) ale może być otwarta niemalże na każdej stronie i czytana wyrywkowo, zapewniając ciekawe informacje.

+ Idealna dla osób lubiących ustrukturyzowane podejście do...

książek: 109
Joe | 2013-08-21
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: 2013 rok

KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.

książek: 477
Daniel Taberski | 2013-05-29
Przeczytana: 26 maja 2013

Książka naprawdę fajna i zawiera masę przydatnych w kuchni informacji, ale... jasny gwint, nie wiem, czy to polskie tłumaczenie jest do kitu, czy gościu po prostu tak pisze, że cholernie ciężko się to czyta. Ale merytorycznie super.

książek: 201
Koziołek | 2011-10-01
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Nie jest to zwykła książka kucharska. To książka skierowana do wszystkich tych, których ulubionym pytaniem jest "a dlaczego?". Poza przepisami, które są niekonwencjonalne, znajdziesz tu ciekawostki dotyczące przygotowania potraw, smaku czy wyposażenia kuchni, ale uwaga, omówione z punktu widzenia fizyki, chemii i biologi.
Zdecydowana większość przepisów jest dostosowana do umiejętności osób, które potrafią przypalić wodę. Czasami trzeba tylko sięgnąć po nietypowe ingrediencje np. ciekły azot...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
zgłoś błąd zgłoś błąd