Gotowanie dla geeków

Okładka książki Gotowanie dla geeków Jeff Potter
Okładka książki Gotowanie dla geeków
Jeff Potter Wydawnictwo: Helion kulinaria, przepisy kulinarne
406 str. 6 godz. 46 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Cooking for Geeks 1st edition
Wydawnictwo:
Helion
Data wydania:
2011-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2011-01-01
Liczba stron:
406
Czas czytania
6 godz. 46 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-246-3055-4
Tłumacz:
Arkadiusz Romanek
Tagi:
Gotowanie informatyka chemia
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
49 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
30
15

Na półkach:

Absolutnie wyjątkowa, ale i naprawdę dość specyficzna. Dla tych, którzy chcą poznać chemię i fizykę "pod" gotowaniem...

Absolutnie wyjątkowa, ale i naprawdę dość specyficzna. Dla tych, którzy chcą poznać chemię i fizykę "pod" gotowaniem...

Pokaż mimo to

avatar
96
44

Na półkach:

Kuchnia pełna ciekawostek.

Kuchnia pełna ciekawostek.

Pokaż mimo to

avatar
646
449

Na półkach: ,

Naukowe podejście do gotowania.

Naukowe podejście do gotowania.

Pokaż mimo to

avatar
402
85

Na półkach: ,

Jest to książka którą warto mieć. Mówi o gotowaniu z technicznego punktu widzenia. Odpowiada na większość pytań dlaczego coś w kuchni dzieje się tak a nie inaczej. Znajduje się w niej dużo praktyczniej wiedzy ale jest też opisane wiele eksperymentów gdzie dociekliwi szefowie kuchni po prostu chcieli sprawdzić co się stanie jak zrobią tak a nie inaczej.
Polecam ze względu na to że dzięki tej pozycji można spojrzeć na gotowanie na wiele nowych sposobów. W książce podane jest też dużo przydatnych stron do odwiedzenia oraz odnośników pomiędzy rozdziałami tak aby naprawdę dociekliwym ułatwić indywidualne eksperymenty.

Jest to książka którą warto mieć. Mówi o gotowaniu z technicznego punktu widzenia. Odpowiada na większość pytań dlaczego coś w kuchni dzieje się tak a nie inaczej. Znajduje się w niej dużo praktyczniej wiedzy ale jest też opisane wiele eksperymentów gdzie dociekliwi szefowie kuchni po prostu chcieli sprawdzić co się stanie jak zrobią tak a nie inaczej.
Polecam ze względu na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
116
9

Na półkach:

Chcesz się dowiedzieć dlaczego powidła z pigwy ciotki Zuzanny pasują do sera owczego i krakersów? Jesteś zainteresowany tym, jak prawidłowo przechowywać produkty, żeby nie psuły się zbyt szybko. Może chciałbyś wiedzieć jakie powinno być minimalistyczne wyposażenie kuchni i którą patelnię najlepiej wybrać. W książce znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania. Książka inspiruje do samodzielnego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Uświadamia, że nawet spalony kotlet może nieść korzyści dla twojego kulinarnego doświadczenia. W książce przedstawione są godne uwagi wywiady z kucharzami, pasjonatami gotowania czy osobami naukowo zajmującymi się sztuką kulinarną. Książka jest dla geeków, więc nie zabrakło licznych odwołań do stron internetowych oferujących treści o tematyce gotowania. Autor pokazuje różne sztuczki na obchodzenie się z żywnością, ale tu małe rozczarowanie dla gospodyń, raczej nie będzie to dla was nowość. A na deser proponuję grejpfruty z solą.

Chcesz się dowiedzieć dlaczego powidła z pigwy ciotki Zuzanny pasują do sera owczego i krakersów? Jesteś zainteresowany tym, jak prawidłowo przechowywać produkty, żeby nie psuły się zbyt szybko. Może chciałbyś wiedzieć jakie powinno być minimalistyczne wyposażenie kuchni i którą patelnię najlepiej wybrać. W książce znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania. Książka...

więcej Pokaż mimo to

avatar
121
5

Na półkach: ,

Rewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)

Rewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)

Pokaż mimo to

avatar
112
76

Na półkach: ,

Czytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.

Jako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć czy się udało.

Polecam do domowej biblioteczki! To nie jest coś, co warto wypożyczyć i przejrzeć - warto raczej mieć gdzieś pod ręką, by móc w razie czego sprawdzić co Potter poleca zrobić jeśli chce się dobrze ubić pianę z białek, albo zachwycić gości pizzą.

Czytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.

Jako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć...

więcej Pokaż mimo to

avatar
7
3

Na półkach: ,

Bardzo ciekawa pozycja ;)

Bardzo ciekawa pozycja ;)

Pokaż mimo to

avatar
198
11

Na półkach: ,

Książka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.

Jeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, których inne książki kucharskie nawet nie stawiają.
Sporo tu wywiadów z ludźmi nauki i biznesu (między innymi Adam Savage z Pogromców Mitów),którzy opowiadają dlaczego gotują na swój sposób.

Przede wszystkim, książka nie składa się z listy przepisów jak tradycyjna książka kucharska. Jest to bardziej książka naukowa z dodatkiem pewnych smaczków (przepisów, wywiadów, wykresów). Ma swoją strukturę (bardzo sensowną) ale może być otwarta niemalże na każdej stronie i czytana wyrywkowo, zapewniając ciekawe informacje.

+ Idealna dla osób lubiących ustrukturyzowane podejście do tematu.
+ Serwuje wiedzę znaną niemalże tylko profesjonalnym szefom kuchni.
+ Niesztampowe ciekawostki dotyczące kuchni, składników, sposobów gotowania.
+ Naukowe podejście do tematu wyjaśniające bardzo wiele pytań “dlaczego?”
- Osoby nie będące geekami/pasjonatami nauki mogą mieć problem przeczytać od deski do deski ze względu na język (jednak nie przeszkadza to w odbiorze całokształtu)

Książka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.

Jeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą....

więcej Pokaż mimo to

avatar
71
18

Na półkach: , ,

KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.

KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    335
  • Przeczytane
    102
  • Posiadam
    76
  • Teraz czytam
    45
  • Chcę w prezencie
    13
  • Ulubione
    5
  • Kuchnia
    4
  • Ebook
    4
  • Kulinaria
    4
  • Kulinarne
    3

Cytaty

Więcej
Jeff Potter Gotowanie dla geeków Zobacz więcej
Jeff Potter Gotowanie dla geeków Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także