Gotowanie dla geeków
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Cooking for Geeks 1st edition
- Wydawnictwo:
- Helion
- Data wydania:
- 2011-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-01-01
- Liczba stron:
- 406
- Czas czytania
- 6 godz. 46 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-246-3055-4
- Tłumacz:
- Arkadiusz Romanek
- Tagi:
- Gotowanie informatyka chemia
Nie samym kodem informatyk żyje!
Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?
Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności — od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 335
- 102
- 76
- 45
- 13
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
Cytaty
Prawo Parkinsona: praca rozszerza się tak, aby wypełnić czas dostępny na jej ukończenie.
Zwykła etykietka "zdrowego produktu" sprawiała, że dzieci oceniały smak gorzej. Większość z nas jest bowiem przekonana, że jeśli coś jest zd...
Rozwiń
OPINIE i DYSKUSJE
Absolutnie wyjątkowa, ale i naprawdę dość specyficzna. Dla tych, którzy chcą poznać chemię i fizykę "pod" gotowaniem...
Absolutnie wyjątkowa, ale i naprawdę dość specyficzna. Dla tych, którzy chcą poznać chemię i fizykę "pod" gotowaniem...
Pokaż mimo toKuchnia pełna ciekawostek.
Kuchnia pełna ciekawostek.
Pokaż mimo toNaukowe podejście do gotowania.
Naukowe podejście do gotowania.
Pokaż mimo toJest to książka którą warto mieć. Mówi o gotowaniu z technicznego punktu widzenia. Odpowiada na większość pytań dlaczego coś w kuchni dzieje się tak a nie inaczej. Znajduje się w niej dużo praktyczniej wiedzy ale jest też opisane wiele eksperymentów gdzie dociekliwi szefowie kuchni po prostu chcieli sprawdzić co się stanie jak zrobią tak a nie inaczej.
Polecam ze względu na to że dzięki tej pozycji można spojrzeć na gotowanie na wiele nowych sposobów. W książce podane jest też dużo przydatnych stron do odwiedzenia oraz odnośników pomiędzy rozdziałami tak aby naprawdę dociekliwym ułatwić indywidualne eksperymenty.
Jest to książka którą warto mieć. Mówi o gotowaniu z technicznego punktu widzenia. Odpowiada na większość pytań dlaczego coś w kuchni dzieje się tak a nie inaczej. Znajduje się w niej dużo praktyczniej wiedzy ale jest też opisane wiele eksperymentów gdzie dociekliwi szefowie kuchni po prostu chcieli sprawdzić co się stanie jak zrobią tak a nie inaczej.
więcej Pokaż mimo toPolecam ze względu na...
Chcesz się dowiedzieć dlaczego powidła z pigwy ciotki Zuzanny pasują do sera owczego i krakersów? Jesteś zainteresowany tym, jak prawidłowo przechowywać produkty, żeby nie psuły się zbyt szybko. Może chciałbyś wiedzieć jakie powinno być minimalistyczne wyposażenie kuchni i którą patelnię najlepiej wybrać. W książce znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania. Książka inspiruje do samodzielnego gotowania i eksperymentowania w kuchni. Uświadamia, że nawet spalony kotlet może nieść korzyści dla twojego kulinarnego doświadczenia. W książce przedstawione są godne uwagi wywiady z kucharzami, pasjonatami gotowania czy osobami naukowo zajmującymi się sztuką kulinarną. Książka jest dla geeków, więc nie zabrakło licznych odwołań do stron internetowych oferujących treści o tematyce gotowania. Autor pokazuje różne sztuczki na obchodzenie się z żywnością, ale tu małe rozczarowanie dla gospodyń, raczej nie będzie to dla was nowość. A na deser proponuję grejpfruty z solą.
Chcesz się dowiedzieć dlaczego powidła z pigwy ciotki Zuzanny pasują do sera owczego i krakersów? Jesteś zainteresowany tym, jak prawidłowo przechowywać produkty, żeby nie psuły się zbyt szybko. Może chciałbyś wiedzieć jakie powinno być minimalistyczne wyposażenie kuchni i którą patelnię najlepiej wybrać. W książce znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania. Książka...
więcej Pokaż mimo toRewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)
Rewelacja. Jedyna w swoim rodzaju. Dla dociekliwych ;)
Pokaż mimo toCzytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.
Jako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć czy się udało.
Polecam do domowej biblioteczki! To nie jest coś, co warto wypożyczyć i przejrzeć - warto raczej mieć gdzieś pod ręką, by móc w razie czego sprawdzić co Potter poleca zrobić jeśli chce się dobrze ubić pianę z białek, albo zachwycić gości pizzą.
Czytam kawałkami, ale wydaje mi się, że z tych kawałków już uzbierała się całość, więc mogę podzielić się wrażeniami.
więcej Pokaż mimo toJako "geek" (no, może "były geek") oraz osoba lubiąca gotować i jeść, jestem zachwycony. Nawet jeśli nie planuję robić sous-vide w zmywarce, ani hackować piekarnika by rozgrzał się do 400 stopni, to cieszę się, że ktoś to za mnie zrobił i może opowiedzieć...
Bardzo ciekawa pozycja ;)
Bardzo ciekawa pozycja ;)
Pokaż mimo toKsiążka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.
Jeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania, których inne książki kucharskie nawet nie stawiają.
Sporo tu wywiadów z ludźmi nauki i biznesu (między innymi Adam Savage z Pogromców Mitów),którzy opowiadają dlaczego gotują na swój sposób.
Przede wszystkim, książka nie składa się z listy przepisów jak tradycyjna książka kucharska. Jest to bardziej książka naukowa z dodatkiem pewnych smaczków (przepisów, wywiadów, wykresów). Ma swoją strukturę (bardzo sensowną) ale może być otwarta niemalże na każdej stronie i czytana wyrywkowo, zapewniając ciekawe informacje.
+ Idealna dla osób lubiących ustrukturyzowane podejście do tematu.
+ Serwuje wiedzę znaną niemalże tylko profesjonalnym szefom kuchni.
+ Niesztampowe ciekawostki dotyczące kuchni, składników, sposobów gotowania.
+ Naukowe podejście do tematu wyjaśniające bardzo wiele pytań “dlaczego?”
- Osoby nie będące geekami/pasjonatami nauki mogą mieć problem przeczytać od deski do deski ze względu na język (jednak nie przeszkadza to w odbiorze całokształtu)
Książka nie tylko dla komputerowych geeków. Lektura uświadamia wszystkim, że gotowanie jest przede wszystkim eksperymentem chemicznym z dodatkiem odrobiny fizyki.
więcej Pokaż mimo toJeśli uważasz, że nie lubisz gotować bo to zbyt nudne zajęcie, a przepisy zbyt ograniczające, ta książka jest dla Ciebie. Dowiesz się tutaj dlaczego przepisy są tak zbudowane i dlaczego wychodzą tak jak wychodzą....
KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.
KApitalna, dla tych którzy chca poznac przełożenie procesów gotowania/ pieczenia/ doprawiania na chemiczno-fizyczne przemiany. Polecam dociekliwym i kucharzom oraz piekarzom, którzy wciąz nie moga osiągnąc 100% sukcesu. Serio - to przyspieszony kurs gastronomiczny.
Pokaż mimo to