Zielnik – jedzenie i domowe kuracje z łona natury
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Vildvuxet
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2018-05-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-05-23
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973085
- Tłumacz:
- Agata Teperek
Dzikie pesto, ketchup z jarzębiny, eliksir różany czy bułeczki poziomkowe. Naturalny krem do twarzy czy maść z wosku pszczelego. A może ognisty winegret z chrzanem jako lekarstwo na przeziębienie?
Doświadczona zielarka Lisen Sundgren objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. Przedstawia przewodnik po niemal stu gatunkach dziko rosnących roślin jadalnych: drzewach, krzewach owocowych, ziołach, roślinach warzywnych i przyprawowych. Podaje miejsce ich występowania, zwięzłą informację, kiedy można je zbierać, jak smakują, jaką posiadają wartość odżywczą i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to zilustrowane przepięknymi grafikami, które pomogą rozpoznać każdą roślinę.
Wszyscy chcielibyśmy żyć oszczędniej i w zgodzie z naturą. Instynkt podpowiada, że byłoby to dla nas dobre. Brak nam jednak podstawowej wiedzy o właściwościach roślin oraz pewności, co z nimi robić. Na stronach Zielnika znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o dziko rosnących roślinach jadalnych oraz pomysły i przepisy na pyszne dania, nalewki, napary czy kremy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 146
- 33
- 18
- 6
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
Opinia
Zioła odkąd pamiętam wpisane są w moje życie… w Podlasie z którego pochodzę, bo zioła zbierała i mama i babka. Zarówno na tzw. skup, jak i dla siebie, macierzanka, babka, skrzyp, bobik, dziurawiec, lipa i wiele, wiele innych, ale i jarzębina była przerabiana wraz z jabłkami na dżem, a kwiaty i owoce czarnego bzu na syropy. Teraz czasami zbieram i ja oraz przerabiam, tak jak wiem i potrafię 🙂
Dlatego wiedziałam, że tę książkę muszę mieć. Pięknie wydana w twardych okładkach, ozdoba biblioteczki to pewne.
Mamy tu i przepisy i porady, rysunki roślin (aby się nie pomylić). Książka kucharska i poradnik w jednym. Znajdziemy tu także info o domowych kuracjach i kosmetykach. W dobie syntetyku, wszechobecnej chemii, ulepszaczy, konserwantów itp oraz totalnego odejścia od natury i jej darów Zielnik na pewno pomoże nam do niej powrócić, a przede wszystkim odkryć jej bogactwo.
Zioła odkąd pamiętam wpisane są w moje życie… w Podlasie z którego pochodzę, bo zioła zbierała i mama i babka. Zarówno na tzw. skup, jak i dla siebie, macierzanka, babka, skrzyp, bobik, dziurawiec, lipa i wiele, wiele innych, ale i jarzębina była przerabiana wraz z jabłkami na dżem, a kwiaty i owoce czarnego bzu na syropy. Teraz czasami zbieram i ja oraz przerabiam, tak...
więcej Pokaż mimo to