Prostota. Siła codziennych rytuałów

Okładka książki Prostota. Siła codziennych rytuałów autorstwa Brooke McAlary
2018-01-17
2018-01-17
2016-12-26
Bożena Kosowska
Brooke McAlary i jej slow home – książka australijskiej gwiazdy internetu
O tym, jak zwolnić i nadać codzienny sprawom odpowiednią rangę

Zabiegani, zmęczeni, przepracowani, zestresowani i stale podpięci do sieci. Tacy jesteśmy, ale czy musimy? Czy nasze życie musi być podporządkowane słowom: „szybciej” i „więcej”? NIE! Powiedz to głośno, powoli i wyraźnie. Zatrzymaj się i weź głęboki oddech. Przemyśl swoje codzienne czynności, nadaj im odpowiednią wagę, a przekonasz się, jak pozytywna może być siła rytuałów w powszednim życiu.

Dzięki tej książce zmienisz rytm i organizację swoich dni, odkryjesz urok slow life, docenisz wartość minimalizmu. I jeszcze jedno: nie obawiaj się, że chodzi tu o skomplikowane zarządzanie czasem. Wręcz przeciwnie, to proste pomysły pozwolą żyć pełniej i lepiej!

Cześć, mam na imię Brooke. Jestem dźwigającą się z wypalenia życiowego trzydziestoparolatką z cudowną rodziną, psem, stadkiem kur i wciąż ewoluującym ogrodem w Górach Błękitnych w pobliżu Sydney. Jestem pisarką, niepoprawną śmieszką i orędowniczką tego, co w życiu najlepsze — spędzania czasu na świeżym powietrzu, sjest, podróży i zapomnianej sztuki nicnierobienia. Jestem także kimś, kto po mrocznym okresie zamętu i problemów ze zdrowiem postanowił uprościć życie swoje i swojej rodziny.
Krok po kroku. Kawałek po kawałku. Dzień po dniu.
I w dużej mierze osiągnęłam sukces.
Odgraciłam nasz dom, pozbywając się tysięcy zbędnych przedmiotów, i zorganizowałam go tak, że funkcjonuje w sposób, który nam odpowiada. Czuję się fizycznie lżejsza, jestem bardziej zadowolona i doświadczam nagłych, niespodziewanych przypływów szczęścia. Zdarza mi się tańczyć podczas zamiatania, bywa, że śpiewam, prowadząc samochód, i naprawdę cieszy mnie zabawa z dziećmi. Jestem dziś innym człowiekiem, moja rodzina jest inna — a wszystko dlatego, że wzięliśmy sobie do serca ideę życia prościej.
Mam nadzieję, że się do mnie przyłączycie.
Brooke McAlary

Kup Prostota. Siła codziennych rytuałów w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Prostota. Siła codziennych rytuałów i

Opinia społeczności książki Prostota. Siła codziennych rytuałówi

Książki 2203 Opinie 1006

Oceny książki Prostota. Siła codziennych rytuałów

Opinie i dyskusje o książce Prostota. Siła codziennych rytuałów

Bardzo przyjemna lektura. Krótka i treściwa, choć pewnie dla osób, które dopiero planują zmienić swoje życie. Dla mnie nie ma w niej nic odkrywczego. Rutyna poranna i wieczorna oraz reszta pomysłów wyjaśniona dla tych, którzy wchodzą w dorosłość albo upraszczają życie i szukają pomysłów co zmienić w sobie.

Zdziwił mnie rozmiar tej pozycji (choć autorka wyjaśnia, iż chciała napisać krótką książkę, aby szanować nasz czas). *Niefortunnie wcześniej przeczytałam "Dbaj" i "Powoli", których lektura sprawiła mi przyjemność.
Tutaj - idea uproszczenia życia - cenna, rady - racjonalne i przekazane w ciepły sposób. Podobała mi się technika "odwrócenia kota ogonem": "wszyscy czegoś ode mnie chcą" na: "jestem tak bardzo potrzebna innym ludziom" ;) zabawne i pełne uroku.

Przyznam szczerze, że kiedy ją wybierałam, najbardziej co zadecydowało by kupić to okładka. Zarówno tej jak i tej drugiej. Prosta i ładna. Zaczęłam od tej, bo była cieńsza, ale i chyba jest pierwszą napisaną przez autorkę.

O czym jest książka? O sile rytuałów, o tym jak sobie zaplanować czas, jak wdrożyć rytuały by pomagały w codziennym funkcjonowaniu. Krok po kroku, prostym językiem autorka uczy jak odnaleźć się w świecie chaosu. Praktykuje jednio zadaniowy tryb, który ułatwia pracę i uczy uważności na co dzień. Wdzięczność i bycie tu i teraz wiele ułatwia w naszym zabieganym świecie. Coraz więcej ludzi zaczyna to dostrzegać i odcina się od internetu i SM.
Książka jest poradnikiem dla osób, które zaczynają swoją przygodę z rytuałami i organizacją swojej codzienności. Dla mnie, kogoś kto wysłuchał wielu podcastów, obejrzał tuziny filmów i ma już swój codzienny styl, lektura okazała się nieco nudnawa. Nie jest zła. Ma wszystko fajnie poukładane, wyszczególnione i w odpowiedniej kolejności, a także pisane w fajnym lekkim języku. Myślę, że przyda się komuś kto chce zacząć coś zmieniać i jest na początku swojej drogi.

Więcej na https://www.domowyklimacik.pl/2024/02/brooke-mcalary-prostota-sia-codziennych.html

788 użytkowników ma tytuł Prostota. Siła codziennych rytuałów na półkach głównych
163 użytkowników ma tytuł Prostota. Siła codziennych rytuałów na półkach dodatkowych

Brooke McAlary
Brooke McAlary produces and hosts The Slow Home, an iTunes #1 Health podcast. In 2016 it celebrated one million downloads. Brooke blogs about decluttering and slow living at slowyourhome.com.

Czytelnicy Prostota. Siła codziennych rytuałów przeczytali również

Być szczęśliwym na Alasce Rafael Santandreu
Być szczęśliwym na Alasce
Rafael Santandreu
Silny umysł odporny na życiową niepogodę - myślisz, że to niemożliwe? To jak najszybciej przeczytaj tą książkę i zmień perspektywę myślenia! Treść opiera się na psychologii poznawczej, o której wiem wiele, albo i jeszcze więcej, więc nie jest dla mnie odkryciem. Jednak miło czasami powraca się do źródeł wiedzy, zarazem przypomniawszy sobie jak niektóre teorie są ważne, a jeszcze ważniejsze jest wprowadzenie ich w życie. Ja akurat już od dawna używam zmodyfikowanej wersji proponowanych w książce trzech kroków. 1. Zwrócić się do wnętrza (poszukiwać dobrostanu wewnątrz samego siebie) 2. Nauczyć się żyć bez obciążeń (umieć wyrzec się wszystkiego) tutaj modyfikacja w zależności od danych sytuacji;-) 3. Doceniać to, co nas otacza (nauczyć się pasjonować życiem) Łatwe, prawda? :) Funkcjonowanie w trybie wabi-sabi jest możliwe dzięki autoterapii kognitywnej i dla chętnych do popracowania nad swoim dobrostanem ta pozycja może być dobrym wstępem. Ale żeby nie było, że jestem aż tak przychylna...kilka rzeczy nie podoba mi się wcale w tej pozycji. Np. wieczne "podpieranie" się osobami niepełnosprawnymi. Tak jakby autor krzyczał - "patrz! on jeździ na wózku, a ile ma w sobie optymizmu! doceniaj, że jesteś zdrowy a nie marudzisz!" Kurcze.. nie tak to działa. A już "wizualizacja na wózku" wymyślona przez Rafaela to szczyt głupoty. I wydaje mi się, że większość osób niepełnosprawnych również nie chce takiego porównywania i wczuwania się w ich indywidualne tragedie. Oni musieli przejść swoją trudną drogę akceptacji i pocieszanie się na ich krzywdzie nie jest w porządku. Wystarczy mówić sobie - mam dwie nogi, dwie ręce, jestem sprawny, mogę pracować itd.itp doceniam to! Wdzięczność bez wytykania innym, że mają gorzej. Nie podobają mi się też niektóre przykłady i fakt, że jest ich za dużo. Promowanie antydepresantów, oraz leków przeciwlękowych mija się z celem tej książki. Albo pracujesz intensywnie nad zmianami w myśleniu, postrzeganiu, albo idziesz na łatwiznę i łykasz "znieczulacze". Jako osoba powiązana z psychologią mówię stanowczo - wdrożenie leków na samym końcu, jak nic nie zadziała tylko i wyłącznie! Jednak nawet z najbardziej czarnych otchłani da się wyjść o własnych siłach. Droga jest wtedy dłuższa, nie na skróty, ale jak już dotrzesz do miejsca docelowego, to mała szansa, że wrócisz do punktu wyjścia, a w gratisie dostaniesz jeszcze wielką, a wręcz ogromną dumę z siebie. Podziękujesz sobie za wytrwałość i siłę, a nie lekom za skuteczność. I ta siła będzie preludium do twojego nowego "ja".
pasjonatka - awatar pasjonatka
oceniła na73 miesiące temu

Cytaty z książki Prostota. Siła codziennych rytuałów

Celowo się nie rozpisywałam; wiem, że jesteście zajęci i zmęczeni nerwowym życiem.

Brooke McAlary Prostota. Siła codziennych rytuałów Zobacz więcej

Nasze umysły są zaśmiecone. Głowy mamy przeładowane zobowiązaniami, sprawami do załatwienia, rzeczami, które trzeba zrobić albo o nich pamiętać. Funkcjonowanie w takim stresie i napięciu jest nieprzyjemne i nieefektywne.

Rozwiń
Brooke McAlary Prostota. Siła codziennych rytuałów Zobacz więcej

Zatrzymać się, rozejrzeć i powiedzieć: Hej, w porządku. Moje życie nie jest może idealne. Nie było mi dane biegać w maratonach / nie wymyśliłam leku na raka / nie wychowuję dzieci / nie podróżuję / nie wyszedłem z długów / nie osiągnęłam tego czy innego wyznaczonego celu, ale jestem sobą. I dlatego jest całkiem nieźle.

Rozwiń