Umami Opowieści i przepisy
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2021-11-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-11-10
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324073771
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata.
Receptury na:
schab z jałowcem,
rosół ratunkowy dobry na wszystko,
kleftiko pachnące Cyprem,
pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej,
tadżin z makreli,
czy przepyszny tort Jadziny,
zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.
Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.
Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 10
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Joanna Brodzik i jej pasja kulinarna w książce "Umami".
Dużo tekstu, wspomnień z czasów dorastania, pierwszych smaków, ciepła babci i domowego zacisza. Dobre dzieciństwo procentuje - jak u mnie. Wspomnień czar... Smaków odkrywanie...
Do tego nieco przepisów wszelkiej maści oraz fotografii samej Brodzik, jak i potraw. Ładnie wydana, bogata i gruba (jak to zwykle bywa przy tego typu publikacjach) ale takich książek jest teraz cała masa. Maciąg, Lis Hanna, Galiński plus wszystkie osoby znane czy to z blogów kulinarnych, bądź TYLKO z telewizji, wygrani z Masterchefa...Wszyscy piszą o wszystkim - nawet o byciu mamą, o stylu codzienności... No i co jakiś czas któraś gwiazda naszego świata celebrytów odnajduje się w kuchni. Oblizuje palce, poleca i healthy jedzenie i zdrowe słodycze i aktywność fizyczną i opisuje jak to odkrywała siebie w gotowaniu i w pieczeniu... Jakby kuchnia nigdy nie istniała aż tu nagle BUM!!! Odkrycie garnka, patelni, szafek z makaronem czy cukru pudru. Mam do tego ambiwalentne podejście.
Tu, w niemalże 400-stronicowej publikacji pani Brodzik tylko dwa przepisy mi się spodobały. Jeden na chleb na zakwasie i przepis na ów zakwas i jego karmienie oraz pasta jajeczna. Wielkie mi to odkrycie 🙄 3 jajka ugotowane siekamy w kosteczkę, widelcem łączymy je z kostką serka topionego i drobno posiekanym szczypiorkiem. Też wielkie ajwaj... Ale jak Brodzik zrobi, to aż↕ trzeba w książce to wydać.
Umami do szybkiego wertowania, oglądania i ... odłożenia. Taka zabawa z jedzeniem i oblizywanie palców, czy łyżek to - jak dla mnie - możliwość kolejnego zarobku dla takiej persony - z panteonu naszych "gwiazdeczek".
Joanna Brodzik i jej pasja kulinarna w książce "Umami".
więcej Pokaż mimo toDużo tekstu, wspomnień z czasów dorastania, pierwszych smaków, ciepła babci i domowego zacisza. Dobre dzieciństwo procentuje - jak u mnie. Wspomnień czar... Smaków odkrywanie...
Do tego nieco przepisów wszelkiej maści oraz fotografii samej Brodzik, jak i potraw. Ładnie wydana, bogata i gruba (jak to zwykle bywa przy...