Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu

Okładka książki Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu
Dario BressaniniBeatrice Mautino Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie popularnonaukowa
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
popularnonaukowa
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2021-01-27
Data 1. wyd. pol.:
2021-01-27
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308073506
Średnia ocen

                7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
26 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
307
307

Na półkach:

Czy wiedzieliście, że kiedyś dodawano nawet o 15% glutenu więcej do makaronu i reklamowano go dla osób na diecie. Słyszeliście może o najstarszej osobie chorej na celiakię, podobno odkryto szczątki dziewczyny już z I wieku n.e. Wiedzieliście, że pierwsze marchewki uprawiane w rejonie dzisiejszego Afganistanu były fioletowe?

Przyznam się szczerze, że z wielką nadzieją podeszłam do tej książki. Obawiałam się, że w książce znajdą się same podstawowe zagadnienia, o których słyszałam na studiach. Miałam małą obawę, czy aby nie będzie to nudna książka z suchymi informacjami. Na szczęście nie rozczarowała mnie ta książka, a wręcz zachwyciła. Mimo że posiadam wykształcenie biologiczne i nie jestem zielona w tych sprawach, dowiedziałam się wiele ciekawych anegdot, informacji, o których nie miałam zielonego pojęcia.
"Przeciw Naturze" czyta się bardzo dobrze. Ważnym aspektem jest fakt, że wszystkie informacje w książce są poparte badaniami, a nie wyssanymi z palca informacjami.
Bez obaw książkę może przeczytać każdy, bez znajomości podstawowych pojęć. Autorzy w bardzo przyjemny sposób wyjaśniają podstawowe zagadnienia, starają się walczyć z popularnymi mitami oraz dodają od siebie masę ciekawostek, o których z pewnością czytelnik nie słyszał.

Czego dowiecie się również z książki: Czym tak naprawdę jest gluten? Kiedy faktycznie nie powinno się jeść glutenu? Jaki olej najlepiej wybrać do smażenia. Czym jest GMO i czy naprawdę jest takie szkodliwe, czy może do bezsensowny popularny mit? Jakie są tak właściwie te odmiany ryżu? I wiele innych ciekawych informacji.

Obowiązkowa lektura dla każdego, kto chce prawidłowo się odżywiać, a w głębi duszy boi się tego całego GMO. Każdy z nas zasłyszał się gdzieś kiedyś o świetnych popularnych produktach, które są super zdrowe lub wręcz przeciwnie fatalne dla naszego zdrowia ( np. masło). Dzięki tej książce dowiemy się, co tak naprawdę jest mitem, czytelnik w pigułce dostanie trochę korepetycji z biologii oraz chemii, aby mógł w łatwy sposób sam w swojej głowie rozprawić się z krążącymi mitami.

Gorąco polecam, bardzo ciekawa lektura!

Czy wiedzieliście, że kiedyś dodawano nawet o 15% glutenu więcej do makaronu i reklamowano go dla osób na diecie. Słyszeliście może o najstarszej osobie chorej na celiakię, podobno odkryto szczątki dziewczyny już z I wieku n.e. Wiedzieliście, że pierwsze marchewki uprawiane w rejonie dzisiejszego Afganistanu były fioletowe?

Przyznam się szczerze, że z wielką nadzieją...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    89
  • Przeczytane
    27
  • Posiadam
    7
  • 2021
    3
  • Chcę w prezencie
    2
  • Teraz czytam
    2
  • Inne
    2
  • Zdrowie
    1
  • 5. Biologia
    1
  • Nauki biologiczne
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne