Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2021-01-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-01-27
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308073506
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu!
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i...
„Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa.
Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”?
Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 89
- 27
- 7
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu
Dodaj cytat
Opinia
Czy wiedzieliście, że kiedyś dodawano nawet o 15% glutenu więcej do makaronu i reklamowano go dla osób na diecie. Słyszeliście może o najstarszej osobie chorej na celiakię, podobno odkryto szczątki dziewczyny już z I wieku n.e. Wiedzieliście, że pierwsze marchewki uprawiane w rejonie dzisiejszego Afganistanu były fioletowe?
Przyznam się szczerze, że z wielką nadzieją podeszłam do tej książki. Obawiałam się, że w książce znajdą się same podstawowe zagadnienia, o których słyszałam na studiach. Miałam małą obawę, czy aby nie będzie to nudna książka z suchymi informacjami. Na szczęście nie rozczarowała mnie ta książka, a wręcz zachwyciła. Mimo że posiadam wykształcenie biologiczne i nie jestem zielona w tych sprawach, dowiedziałam się wiele ciekawych anegdot, informacji, o których nie miałam zielonego pojęcia.
"Przeciw Naturze" czyta się bardzo dobrze. Ważnym aspektem jest fakt, że wszystkie informacje w książce są poparte badaniami, a nie wyssanymi z palca informacjami.
Bez obaw książkę może przeczytać każdy, bez znajomości podstawowych pojęć. Autorzy w bardzo przyjemny sposób wyjaśniają podstawowe zagadnienia, starają się walczyć z popularnymi mitami oraz dodają od siebie masę ciekawostek, o których z pewnością czytelnik nie słyszał.
Czego dowiecie się również z książki: Czym tak naprawdę jest gluten? Kiedy faktycznie nie powinno się jeść glutenu? Jaki olej najlepiej wybrać do smażenia. Czym jest GMO i czy naprawdę jest takie szkodliwe, czy może do bezsensowny popularny mit? Jakie są tak właściwie te odmiany ryżu? I wiele innych ciekawych informacji.
Obowiązkowa lektura dla każdego, kto chce prawidłowo się odżywiać, a w głębi duszy boi się tego całego GMO. Każdy z nas zasłyszał się gdzieś kiedyś o świetnych popularnych produktach, które są super zdrowe lub wręcz przeciwnie fatalne dla naszego zdrowia ( np. masło). Dzięki tej książce dowiemy się, co tak naprawdę jest mitem, czytelnik w pigułce dostanie trochę korepetycji z biologii oraz chemii, aby mógł w łatwy sposób sam w swojej głowie rozprawić się z krążącymi mitami.
Gorąco polecam, bardzo ciekawa lektura!
Czy wiedzieliście, że kiedyś dodawano nawet o 15% glutenu więcej do makaronu i reklamowano go dla osób na diecie. Słyszeliście może o najstarszej osobie chorej na celiakię, podobno odkryto szczątki dziewczyny już z I wieku n.e. Wiedzieliście, że pierwsze marchewki uprawiane w rejonie dzisiejszego Afganistanu były fioletowe?
więcej Pokaż mimo toPrzyznam się szczerze, że z wielką nadzieją...