Rosyjska i polska bajka magiczna (AT 480) w kontekście kultury ludowej
- Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
- 2005-01-01
- 2005-01-01
Spis treści
Uwagi wstępne; Wątek AT 480 w systematykach prozy ludowej (Dotychczasowe próby klasyfikacji wątku 480 (AA, SUS, PBL) * Nowa propozycja systematyki wątku 480 * Schemat struktury typu bajkowego); Kompozycyjno-fabularne właściwości bajek o dwóch siostrach (Człon wprowadzający * Próba główna, wstępna i dodatkowa * Człon końcowy); Inicjacyjny charakter ciuciubabki w bajce magicznej (AT 480) (Ciuciubabka - definicja, model, etymologia * Ciuciubabka w kontekście wierzeniowo-rytualnym * Zabawy pogrzebowe * Działania wróżebne * Ciuciubabka jako forma poznania przyszłości * Ciuciubabka w bajce magicznej * "Ślepi" łowcy * Reguły gry * Zmysły * Oszustwo * Rytualna śmierć); Przewodnicy w procesie inicjacji - Baba Jaga (Baba Jaga - imiona i określenia * Domostwo Jagi i jego lokalizacja * Jędza - charakterystyka postaci * Formy powitania * Stawiane zadania * Mycie dzieci * Prace porządkowe * Podstęp Baby Jagi * Odzyskać brata * Ludożerstwo * Bajka o pięknej Wasylisie); Dobrze jest służyć Maryi, bo odziewa i karmi. Dwie siostry na służbie u Matki Boskiej; Między magią a religią. Człowiek wobec sacrum w bajce magicznej (Sprawcza moc Boga * Porządek boski, porządek diabelski * Bajkowa wizja złego * Diabeł oszukany * Psychologiczna prawda o dialektyczności diabła * Unikaj imienia złego * Diabelski wizerunek); Gatunkowe realizacje wątku bajkowego (W stronę legendy ludowej * Odstraszające przykłady * W konwencji humorystycznej); Bajki o dwóch siostrach w kontaminacjach (Kontaminacje własne * Kontaminacje szeregowe * Kontaminacje łańcuszkowe * Kontaminacje łańcuszkowe zwarte * Kontaminacje mieszane); Uwagi końcowe; Aneks (Systematyka rosyjskiej wersji wątku 480 * Systematyka polskiej wersji wątku 480); Źródła (Źródła tekstów rosyjskich * Źródła tekstów polskich * Źródła tekstów białoruskich, ukraińskich, litewskich i łotewskich); Bibliografia (Opracowania rosyjskojęzyczne * Opracowania polskojęzyczne i inne); Indeks nazwisk; Rezjume