Artystka wędrowna
- Wika Sokołowska (tom 3)
- Prószyński i S-ka
- 2009-12-02
- 2005-01-01
- literatura polska
Czy można zaprzyjaźnić się na polecenie? No właśnie! Polecenie takie, nieomal rozkaz, otrzymuje nasza stara znajoma, Wiktoria, której w „Zapiskach stanu poważnego” udało się urodzić synka, a w „Romansie na receptę” - szczęśliwie wyjść za mąż. W jej życie wkracza energicznie Adela, śpiewaczka operowa, „sopran wędrowny” (z braku stałego etatu). Piękna, utalentowana, pełna życia i temperamentu... na dodatek w konflikcie z własnym mężem, który coraz gorzej znosi jej ciągłe nieobecności i brak trzydaniowych obiadków domowych. A tymczasem Wika dla swojego męża ma coraz mniej czasu, wróciła bowiem do swojej pierwszej miłości - pracy dziennikarki telewizyjnej.
No i jak tu w tych warunkach zapewnić Czytelnikom tzw. szczęśliwy happy end? Nie jest łatwo, nie jest łatwo!...
- 1 869
Króciutka, optymistyczna powieść.
Króciutka, optymistyczna powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy nie wiadomo czego posłuchać, ta obyczajówka jest idealna. To przeplatanie się postaci i smaczki o wzmiankach z innych Szczecińskich przygód, są po prostu wspaniałe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsłabsza z tej trylogii, można odczuć, że pisana trochę na siłę.
Najsłabsza z tej trylogii, można odczuć, że pisana trochę na siłę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie powieść mnie nie zachwycila.
Polecam inne autorki.
Zdecydowanie powieść mnie nie zachwycila.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczęście, że nie zaczęłam twórczości Szwai od niej, bo wielu dobrych, zabawnych bym nie poznała.
Polecam inne autorki.
Jak wspominałam w którejś z poprzednich recenzji, na dwutygodniowy urlop pojechałam z czytnikiem pełnym książek Szwai, umęczona sześcioma miesiącami ciężkiej, umysłowej pracy. Nie miałam przestrzeni na nic cięższego, chciałam bajek dla nieco starszych czytelników. Generalnie, uważam, że Szwaja była bardzo dobra w tym gatunku, tak przynajmniej ją pamiętałam sprzed lat.
Moja rewizyta tych książek po latach okazała się dość ambiwalentnym doświadczeniem.
Pamiętałam, że Artystka Wedrowna niespecjalnie mnie porwała w 2012, kiedy czytałam ją po raz pierwszy, ale i tak sięgnełam po tę książkę aby powrócić do bohaterów, których lubiłam. Niestety, meczyłam się strasznie. Forma "mailowa" była cięzkostrawna, kilkakrotnie odkładałam tę ksiązkę (jesli mozna odłożyc książkę na czytniku :D ). Nie tylko forma pozostawiała wiele do zyczenia, niestety. Zachowanie Wiktorii doprowadzało mnie do szału, większośc jej smutków i dylematów rozwiązałoby się samo, gdyby po prostu porozmawiała z mężem. Moja irytacja rosła wykładniczo wraz z postepem w przeczytanych stronach, nie tego oczekiwałam od literatury "ku pokrzepieniu serc".
Adela była wprost nieznośna, chyba nie chciałabym mieć takiej koleżanki.
Plus za postać Wita, miło się czytało sceny z jego udziałem, podobnie na plus Tosia i mama Adeli. Wątek relacji Wiki z ojcem - baaaardzo przykry, ale dość poruszający, na szczęscie osłodzony ślicznym obrazem spotkania Wiki z tesciami.
Aha i jeszcze jedno, co sie u Szwai przewija a brzydko się zestarzało - może zabrzmie jak woke-social-justice-warrior, ale KLASIZM. Postać pani Sabinki - czysty, wydestylowany klasizm. Pani sprzataczka "z ludu" staje się miłośniczką opery, a wszystko to dla smieszków i heheszków czytelników z jej niedopasowania, brzydkie to trochę.
Jedna z gorszych książek Szwai, niestety.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba pomieszałam kolejność, choć książki i bohaterki są luźno powiązane to Adela wparowuje w ciąg dalszy historii Wiktorii. Muszę sięgnąć po odpowiedni tom. Tak, tak przepadam za lekkim stylem Szwai. Zapomniałam, że jak sięgnie się po jedną pozycję, to siłą rozpędu lecą kolejne tytuły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w zasadzie o niczym. Strasznie się umęczyłam podczas lektury. Im dalej tym zachowanie bohaterów staje się coraz bardziej absurdalne. Irytujące opisy i dialogi tylko przepełniły czarę goryczy. To nie jest zdecydowanie mój typ literatury, ale sądzę, że nawet największy miłośnik obyczajówek miałby problem z polubieniem tej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo miła lektura. Przedstawione postacie są różne jak ich problemy. Np.
*Ojciec który ma zbyt wielkie wymagania wobec swojej dorosłej córki jakby nie umiał się pogodzić z tym, że ona ma prawo ułożyć sobie życie po swojemu a jej rodzina jest szczęśliwa.
*Koleżanka z pracy która wytyka błędy młodej matce oczywiście robi to okrutnie i złośliwe.
*Matka i jednocześnie żona która pod wpływem złych podszeptów krytyki ojca i swoich domysłów staje uważa się za złą matkę, żonę i panią domu.
Bardzo miła lektura. Przedstawione postacie są różne jak ich problemy. Np.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to*Zadufany w sobie szef który uważa się za władcę absolutnego i trzyma w niepewności swoich artystów do ostatniej chwili.
świat opery, całkiem nieźle, zapominany margines kultury
świat opery, całkiem nieźle, zapominany margines kultury
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Artystka Wędrowna " to kolejna odsłona przygód Wiki Wojtyńskiej i jej przyjaciół. Książka jakoś nie przypadła mi do serca. Bardzo przewidywalna fabuła rodem z" harlekinów"-rozwód, kłopoty w pracy a co za tym idzie niepewna przyszłość tyle , że w rodzimych realiach. Potem jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wszystko zaczyna się układać - nowa miłość, kariera zagranicą itp, a wszystko dzieje się w zaledwie kilka miesięcy. Trochę się wynudziłam czytając, ale może się podobać. To kwestia gustu.
"Artystka Wędrowna " to kolejna odsłona przygód Wiki Wojtyńskiej i jej przyjaciół. Książka jakoś nie przypadła mi do serca. Bardzo przewidywalna fabuła rodem z" harlekinów"-rozwód, kłopoty w pracy a co za tym idzie niepewna przyszłość tyle , że w rodzimych realiach. Potem jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wszystko zaczyna się układać - nowa miłość, kariera...