Anioł w kapeluszu

Monika Szwaja Wydawnictwo: Sol literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2016-04-13
2013-10-03

Kup Anioł w kapeluszu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Anioł w kapeluszu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anioł w kapeluszu

Lekka i szybko czytająca się historia napisana prostym, przystępnym językiem. Książkę przeczytałam w dwa dni, ale zostawiła we mnie dość mieszane odczucia. To przyjemna lektura na chwilę, choć nie do końca jestem przekonana, czy poleciłabym ją dalej.

Interesująca i wzruszająca.

Interesująca i wzruszająca.

Całkiem przyjemna książka, choć dość długo losy bohaterów się schodziły. Jak już się zeszły to było z górki i za szybko sie skończyło. Warto było przeczytać i zastanowić się nad tym co w życiu ważne, zwłaszcza jak się ma dzieci.

2298 użytkowników ma tytuł Anioł w kapeluszu na półkach głównych
533 użytkowników ma tytuł Anioł w kapeluszu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Anioł w kapeluszu

Monika Szwaja
Monika Szwaja
Monika Szwaja (1949-2015),pisarka i dziennikarka telewizyjna. Ukończyła polonistykę na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Po studiach była zatrudniona w telewizji, skąd została zwolniona w stanie wojennym. Przez następne osiem lat pracowała jako nauczycielka języka polskiego i historii w Podgórzynie w Karkonoszach (na podstawie doświadczeń z tego okresu powstała powieść "Jestem nudziarą"). W r.1989 wróciła do pracy w telewizji, lecz w r.2002 porzuciła ją na rzecz pisarstwa. Mieszkała w Szczecinie; posiadała własne wydawnictwo «SOL». Zmarła 22 XI 2015, po ciężkiej chorobie. Miała syna Wawrzyńca (ur.1984),dźwiękowca w Radiu Szczecin.

Bratnie dusze Hanna Cygler
Bratnie dusze
Hanna Cygler
Owe tytułowe '' Bratnie dusze '' Hanny Cygler , to trzy kumpelki . Aldona , niedoceniana malarka , która nie potrafi zadbać o swoją karierę , nie potrafi rozpychać się łokciami i być rekinem biznesu . Bo przecież nie wystarczy malować , trzeba jeszcze umieć '' się sprzedać '' . Aldona jest wdową , mieszkającą z nastoletnią córką Mają . Maja to typowy roszczeniowy nastolatek , który niewiele daje , a wszystko chce . Następnie Weronika , spełniona artystka , również malarka , w przeciwieństwie do Aldony doceniana i sprzedawana . Matka dwójki rozkosznych dzieciaków i wspaniałego wyrozumiałego i zawsze pomocnego męża . Oraz Michalina , nazywana dalej po prostu Miśką . Miśka dla odmiany jest 36 letnią dziennikarką piszącą do działu kulturalnego . Można więc powiedzieć że i ona '' robi w kulturze '' chociaż nieco inaczej jak pozostałe dwie panie . Michalina wciąż szuka swojej połówki , ale puki co prowadzi dość , powiedzmy swobodne życie seksualne , jak sama mówi '' Bez filingu dla treningu '' :) . Owe trzy kobitki bardzo się lubią , istnieje między nimi (przynajmniej tak się wydaje) prawdziwa przyjaźń . Jak się okazuje , do czasu . Dotąd aż w okolicach ich towarzystwa pojawia się zabójczo przystojny handlarz winem , Marek Marczyński . Spokojne wody przyjaźni , zmącone przez faceta zaczynają coraz bardziej buzować . Przyjaźń trzech pań staje przed ogromnym znakiem zapytania . Gdzieś kiedyś usłyszałam takie powiedzenie , że jeśli jakaś przyjaźń się kończy , to tak naprawdę wcale jej nigdy nie było . Czy tak będzie w przypadku artystycznego przyjacielskiego damskiego trio ? Czy zazdrość o sukces , o szczęście , o mężczyznę spowoduje rozpad przyjaźni . ? Tym bardziej że jak się okazuje , ów przystojniak nie do końca jest tym za kogo się podaje . Książka pod koniec zdecydowanie przyspiesza i nawet robi się groźnie i na chwilę nawet kryminalnie . To dobra książka , nie nudzi , ale i nie wzbudza jakichś super wygórowanych emocji . Opowiada o szczerości , przyjaźni o relacjach matka córka , ale też i o tym że czasem szczęście mamy pod nosem , a sięgamy wzrokiem gdzieś pod horyzont . Zakończenie , jak na mój gust lekko zaczęło się '' lepić '' od cukierkowatości , ale tylko lekko na szczęście . Polecam tę całkiem poprawnie i przyzwoicie opowiedzianą niezbyt zawiłą historię .
Żona_Pigmaliona - awatar Żona_Pigmaliona
oceniła na68 lat temu
Czwarty kąt trójkąta Ewa Siarkiewicz
Czwarty kąt trójkąta
Ewa Siarkiewicz
Były sobie dwie siostry, a ich matka Katarzyna miała wkrótce świętować pięćdziesiąte urodziny. Julia i Monika mimo odmiennych temperamentów wzajemnie się wspierają i dopingują do pozytywnych zmian. Dzięki zakładowi z Moniką Julia poznała męża Damiana, gdy jej związek z Jackiem się wypalał. Kobietom w perypetiach uczuciowych i zawodowych pomaga wróżka Eleonora. Wdowa założyła agencję matrymonialną i powoli zdobywa renomę jako że coraz więcej par w średnim wieku zostało skojarzonych z sukcesem dzięki staraniom Katarzyny. Jednocześnie ktoś obserwuje Julie i Damiana z ukrycia, i wątek kryminalny stopniowo przyćmiewa wszystkie inne pomysły fabularne. Julia jest artystką, ale od pewnego czasu cierpi na niemoc twórczą gdyż straciła dziecko (cztery lata wcześniej). Na domiar złego Damianowi przydarzył się dziwny wypadek został potrącony i z poważnymi obrażeniami wylądował w szpitalu. Śledztwo utknęło w martwym punkcie. Interesujące postaci, przebojowa, wojownicza i nie chcąca się ustatkować Mona kontra macierzyńska Julia to ujmujące bohaterki, o których losach chce się czytać. Mimo że sprawa wypadku i rożnych kłopotów sióstr jest poważna, wszystkie sytuacje i komplikacje opisane są z humorem i ciepłem. Jest to dość rozrywkowa lektura, zwłaszcza gdy spojrzy się na działania agencji, wymagania klientek, absurdalne sytuacje w które się pakują kobiety. Julia podejrzewa męża o zdradę, nie potrafi się tym samym zrewanżować. Damian od dwóch lat łoży na niewidomą kobietę, której mąż był jego przyjacielem. Na szczęście nieporozumienia między małżonkami da się wyjaśnić. A przygodny Adam z którym miała zdradzić męża zainteresował się Monia, co przyjechała odholować ululaną siostrę do domu. Monika i Adam odbędą podróż w przeszłość Damiana, by ustalić, kim jest prześladowca, dlaczego się chce mścić na ich rodzinie. Wątek kryminalny jest potraktowany z przymrużeniem oka, niektóre incydenty podkreślają rozrywkowy charakter tej powieści. Całkiem miła odskocznia od codziennych problemów bardziej prozaicznej natury.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na610 lat temu
Sielsko i diabelsko Beata Kępińska
Sielsko i diabelsko
Beata Kępińska
Sielsko i diabelsko to dość ciekawa pozycja. Zaczęłam wyszukiwać książki trochę starsze, na których czytanie wcześniej nie miałam czasu. Teraz staram sie nadrabiać zaległości, więc między nowości wplatam inne starsze pozycje. Autorka opowiada o codziennym życiu rodziny, mieszkającej w małej wiosce pod Kielcami. Joanna jest nauczycielka języka polskiego w gimnazjum, jej mąż Krzysztof jest lekarzem w przychodni oraz ratownikiem w pogotowiu, dzieci już niemal dorosłe, przygotowują się do matury... jest tak niby spokojnie, jak w tytule sielsko, lecz niespodziewanie zaczyna się robić trochę diabelsko. Po małym zatargu z wójtem i radnymi nagle Krzysztof zostaje zwolniony z pracy, na dodatek dom, w którym mieszkali zostaje sprzedany i praktycznie zostają bez dach nad głową i bez pieniędzy. Historia znów zatacza koło, czas pomyśleć o nowej pracy, może nowym domu, niekoniecznie w tej gminie a może nawet nie w tym kraju, rozgrywki polityczne są tu nieciekawe, a wójt chwali się, że ma długie macki, bo nawet w sądzie wygrał sprawę. Samorządowa klika próbuje nawet zniechęcić do pracy Aśkę, lecz ona tak łatwo się nie poddaje. Joanna ma zwariowane pomysły, jej mąż nieco studzi jej zamiary, lecz w końcu postanawia pojechać za chlebem do Anglii. Czy małżeństwo Joanny i Krzysztofa przetrwa tę rozłąkę? Jakby mało było kłopotów, to właśnie w Anglii Krzysztof spotyka swoją dawną koleżankę, o która Joanna jest coraz bardziej zazdrosna. Nieoczekiwanie do Joanny odzywa się jej pierwsza miłość Rafał..., a córka zakochuje się w nieodpowiednim chłopaku (wg Joanny). Czy to wszystko da się poskładać? Jak rozwiążą się perypetie sercowe Joanny i Krzysztofa? Czy uda się zwariowanym nastolatkom zdać maturę? Czy uda się dokończyć rozbudowę zakupionego domku? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w książce. Muszę powiedzieć, że jest to bardzo ładne wydanie, papier elegancki, którego teraz raczej nie stosuje się w książkach. Jednocześnie nie zauważyłam tu żadnych literówek, ani innych błędów, które dość często się pojawiają w książkach obecnie wydawanych masowo. Bardzo dobrze się czytało, więc muszę poszukać gdzieś drugiej części, gdyż w mojej bibliotece jej nie ma, a bardzo mnie ciekawi dalszy ciąg tej historii. Polecam .
Myszka - awatar Myszka
oceniła na84 lata temu

Cytaty z książki Anioł w kapeluszu