Perykles władca Tyru

- dramat
- Pericles
- Maciej Słomczyński
- dramat
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Nie żądam przysiąg, daj słowo mi twoje;
Kto łamie jedno, zgwałci i oboje.
(...) czas ludzi królem,
On rządzi nami, a gdy się rodzimy,
Co chce nam daje, a nie, co my chcemy.
Człek to niemądry i nierzadko błądzi,
Który z pozorów wartość ludzką sądzi.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [6]
Utwór na wskroś elżbietański, z niewielkim potencjałem na obecne sceny. Mimo to dostrzec można sznyty stanfordczyka (nie zawsze, bo i nie napisał całości) Niekiedy znakomite, czasem jak lekcje polskiego na kwarantannie w tvp1
Pokaż mimo toTo dramat, którego istnienie jedynie połowicznie przypisuje się samemu Szekspirowi. Istnieją, bowiem wcześniejsze dzieła o podobnej tematyce i fabule, a nawet postaciach. Możliwe również, że jest to dzieło niemal całkowicie skopiowane.
więcejPowyższe fakty nie umniejszają jednak walorów tej sztuki. Tragiczne dzieje Peryklesa przeplatane są pozytywnymi wydarzeniami i zakończone...
Mam wrażenie, że to mocno niedoceniane dzieło Szekspira,a według mnie mogłoby, a nawet powinno stanąć w jednym szeregu z Hamletem i Makbetem. Owszem, nie jest tak tragiczne i ma inny ciężar gatunkowy oraz zakończenie, ale jak pięknie się to czyta. Miałem niemal wrażenie jakbym poczuł klimat z "Tristana i Izoldy". "Perykles, książę Tyru" bardziej strukturą i fabułą...
więcejChociaż bohater ma starogreckie imię, a tłem dramatu są miasta (i morza) greckie, to jednak utwór nie jest sztuka antyczną. I cóż z tego, że jest chór pod postacią Gowera, że jak w starożytnym teatrze greckim są też tancerze, że dzieło opiewa czasy hellenistyczne, skoro ani tu jedności miejsca (co oczywiste), ani czasu (bo są między aktami nawet kilkunastoletnie luki), ani...
więcejMiła niespodzianka pod koniec mojej przygody z Szekspirem. Czyta się lekko, łatwo i przyjemnie. Fabuła przygodowa, pełna niespodziewanych przypadków, nieszczęść, wzburzonych mórz oraz cudownych zejść i rozejść. Czysta rozrywka dla odbiorcy sprzed 400 lat. Czy i dla dzisiejszego? Sprawdźcie, jeśli najdzie was ochota.
Pokaż mimo tojedno z ostatnich dzieł mistrza ale też jedno z zabawniejszych jest tu klika scen które zwala z nóg ;-)