Kapitan Blood. Powieść o korsarzach siedemnastego wieku
- 1968-01-01
- Jerzy Pański
- Ekranizacje:
- Kapitan Blood (1935)
- korsarze piraci bukanierzy Karaiby marynistyka
Rafael Sabatini (1875-1950) urodził się we Włoszech. Ojciec jego był Włochem, matka Angielką. Studia ukończył Sabatini w Szwajcarii, po czym rodzice wysłali go do Anglii, gdzie miał się poświęcić karierze handlowej. Zamiast tego jednak postanowił pisać.
Swoją działalność literacką rozpoczął w pierwszych latach XX wieku, lecz dłuższy czas książki jego nie cieszyły się powodzeniem. Dopiero po napisaniu ,,Scaramouche" (1912) nazwisko Sabatiniego stało się głośne.
Sławę zdobył jako autor powieści przygodowo-historycznych, odznaczających się dużą wiernością w opisach faktów. Ma ich w dorobku około czterdziestu.
Do najbardziej znanych należą ,,Sokół morski" (1915) i ,,Kapitan Blood" (1922) - powieść o przygodach nieustraszonego korsarza na morzach południowych, której fabuła posłużyła przed wojną do nakręcenia popularnego filmu.
Za dzieciaka czytałem to zafascynowany. Jako męzczyzna jestem mniej zafascynowany, ale dalej bardzo zadowolony z lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego książki, które warte są cyklu nie mają kontynuacji, a gnioty, które powinny zakończyć się na pierwszej części wyrastają na niekończące się serie?
Niby powieść wpisuje się w szablon przygodowych historii spod znaku żagla i grogu, ale muszę przyznać, że autor pewne rzeczy robi po swojemu. Przede wszystkim sam główny bohater nie jest czarno-biały, czasami uda mu się stracić panowanie nad sytuacją, czasami popada w zniechęcenie, czasami robi coś wbrew rozsądkowi, jak to człowiek z krwi i kości. Wszystko jest umiejętnie rozpisane na kanwach historycznych wydarzeń, co jeszcze dodaje opowieści smaczku.
A to, że uwielbiam żeglarskie historie, a w innym życiu pewnie zostałbym marynarzem nie ma tu nic do rzeczy. Yo ho i butelka rumu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChętnie poczytałbym sobie o przygodach Kapitana Blooda jeszcze parę razy. O jego śmiałych potyczkach, miłosnych rozterkach, zawieranych przyjaźniach i rozprawach z dupkami....znaczy z wrogami:)
Niby powieść wpisuje się...
Klasyka karaibskiej przygody w pirackich klimatach. Bardzo podobne do losów kapitana Martena Meissnera. Czytane bardzo dawno temu, więc nie wiem jakbym to ocenił dziś, opiniuję z punktu widzenia nastolatka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toXVII wiek. Okres rywalizacji morskiej między Anglią, Francją i Hiszpanią. W tle spory o charakterze politycznym i religijnym.
Wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności główny bohater zostaje piratem.
W książce są wszystkie elementy i wartości jakie powinna zawierać powieść przygodowa: szybka akcja, miłość, walka, honor, uczciwość, pieniądze, odwaga.
Ze względu na gatunek, książkę można w jakimś stopniu porównać do "Wyspy Skarbów", przy czym uważam że "Kapitan Blood" jest powieścią zdecydowanie lepszą choć miejscami nieco naiwną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności główny bohater zostaje piratem.
Ze względu na...
Ależ tutaj się dzieje! Akcja goni akcję, przygody Kapitana Blooda to idealny materiał na scenariusz filmowy, aż dziw bierze, że powieść doczekała się tylko jednej ekranizacji ( i to dość dawno, bo w 1935 roku),ekranizacji wyjątkowo udanej i bardzo wiernej książce, czego aktualnie się raczej nie praktykuje.
Charyzmatyczy główny bohater, jest niczym magnes, z tym małym defektem, że przyciąga do siebie zarówno ludzi, którzy przez lata są przy nim, jak i wszelkiej maści kłopoty; oraz z takim bonusem, że potrafi bez większego szwanku z nich wychodzić. Magnetyzm i charyzma głównego bohatera, dynamiczne tempo akcji powieści oraz spora doza poczucia humoru składa się na taką a nie inną ocenę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCharyzmatyczy główny bohater, jest niczym magnes, z tym małym...
To bodaj pierwsze moje zetknięcie z powieścią marinistyczną i myślę, że nie ostatnie. "Kapitan..." to historia przygodowa z silnym wątkiem romansowym. Jest w niej wszystko, czego można oczekiwać od tego typu literatury: piraci, bitwy morskie, skarby, a przy tym piękne kobiety - zwłaszcza jedna, w której zakochał się główny bohater.
Książka razi momentami niedorzecznościami, z drugiej strony wciąga z uwagi na unikatowy klimat, którego na próżno szukać we współczesnych powieściach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka razi momentami...
Nic nie jest czarne albo białe. A człowiek czasem postępuje tak, a nie inaczej z przymusu. Bardzo ciekawa książka, gorąco polecam wszystkim fanom piratów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna książka przygodowa. Co prawda czasami razi trochę groteskowość i głupota niektórych postaci. To opowieść, gdzie kapitan Blood jest badassem (aczkolwiek również gentlemanem z zasadami 😉) razem ze swoją załogą, a wszyscy ich przeciwnicy są źli do szpiku kości, nie panują nad sobą, postępują nierozważnie i kierują się nienawiścią. ;) Ale mimo wszystko nie mogłam się oderwać od tej historii, a to już jest ogromna zaleta. 😅
Bardzo przyjemna książka przygodowa. Co prawda czasami razi trochę groteskowość i głupota niektórych postaci. To opowieść, gdzie kapitan Blood jest badassem (aczkolwiek również gentlemanem z zasadami 😉) razem ze swoją załogą, a wszyscy ich przeciwnicy są źli do szpiku kości, nie panują nad sobą, postępują nierozważnie i kierują się nienawiścią. ;) Ale mimo wszystko nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofajna czasem trochę nierealistyczna
fajna czasem trochę nierealistyczna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana historia z wyrazistymi bohaterami, pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. Przenikliwość kapitana Blooda zadziwia, równie mocno jak głupota i bezmyślność jego przeciwników. Duży plus za dobrze napisane, mocne postaci kobiece, za nadanie bohaterkom osobowości i pozwolenie im na samodzielność. Bardzo dobra pozycja.