Kapitan Blood. Powieść o korsarzach siedemnastego wieku

- Wydawnictwo Iskry
- 1968-01-01
- 1968-01-01
- Jerzy Pański
- korsarze piraci bukanierzy Karaiby marynistyka
Rafael Sabatini (1875-1950) urodził się we Włoszech. Ojciec jego był Włochem, matka Angielką. Studia ukończył Sabatini w Szwajcarii, po czym rodzice wysłali go do Anglii, gdzie miał się poświęcić karierze handlowej. Zamiast tego jednak postanowił pisać.
Swoją działalność literacką rozpoczął w pierwszych latach XX wieku, lecz dłuższy czas książki jego nie cieszyły się powodzeniem. Dopiero po napisaniu ,,Scaramouche" (1912) nazwisko Sabatiniego stało się głośne.
Sławę zdobył jako autor powieści przygodowo-historycznych, odznaczających się dużą wiernością w opisach faktów. Ma ich w dorobku około czterdziestu.
Do najbardziej znanych należą ,,Sokół morski" (1915) i ,,Kapitan Blood" (1922) - powieść o przygodach nieustraszonego korsarza na morzach południowych, której fabuła posłużyła przed wojną do nakręcenia popularnego filmu.
Nic nie jest czarne albo białe. A człowiek czasem postępuje tak, a nie inaczej z przymusu. Bardzo ciekawa książka, gorąco polecam wszystkim fanom piratów.
Pokaż mimo toBardzo przyjemna książka przygodowa. Co prawda czasami razi trochę groteskowość i głupota niektórych postaci. To opowieść, gdzie kapitan Blood jest badassem (aczkolwiek również gentlemanem z zasadami 😉) razem ze swoją załogą, a wszyscy ich przeciwnicy są źli do szpiku kości, nie panują nad sobą, postępują nierozważnie i kierują się nienawiścią. ;) Ale mimo wszystko nie mogłam się oderwać od tej historii, a to już jest ogromna zaleta. 😅
Bardzo przyjemna książka przygodowa. Co prawda czasami razi trochę groteskowość i głupota niektórych postaci. To opowieść, gdzie kapitan Blood jest badassem (aczkolwiek również gentlemanem z zasadami 😉) razem ze swoją załogą, a wszyscy ich przeciwnicy są źli do szpiku kości, nie panują nad sobą, postępują nierozważnie i kierują się nienawiścią. ;) Ale mimo wszystko nie...
więcej Pokaż mimo tofajna czasem trochę nierealistyczna
fajna czasem trochę nierealistyczna
Pokaż mimo toŚwietnie napisana historia z wyrazistymi bohaterami, pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. Przenikliwość kapitana Blooda zadziwia, równie mocno jak głupota i bezmyślność jego przeciwników. Duży plus za dobrze napisane, mocne postaci kobiece, za nadanie bohaterkom osobowości i pozwolenie im na samodzielność. Bardzo dobra pozycja.
Pokaż mimo toJedna z ikonicznych książek moich nastoletnich lat, gdy żyło się marzeniami o dalekich morzach i niezwykłych przygodach - w czasach, gdy otaczający świat PRL był szary, a przede wszystkim nudny jak flaki z olejem...
W młodości nie byłem świadomy znaczenia irlandzkiego pochodzenia Blooda dla jego relacji z Anglikami. których statki łupił z aprobowaną przeze mnie ochotą....
więcej Pokaż mimo toA tu skrzy się wszystko, co może pociągać, a najbardziej: zew wolności niewolnika, który nie zawsze nim był.
W młodości nie byłem świadomy znaczenia...
Książka mojej młodości, do której jeszcze wiele razy wracałem. Świetnie osadzona historycznie akcja, zahaczająca o wielką politykę XVII wieku. Jest to książka o wolności, miłości, wojnie i przyjaźni. Książka pisana z perspektywy przyjaciela kapitana Blooda - Jeremiasza Pitta, sternika okrętowego. Obaj zostają wciągnięci w wir zdarzeń, na które nie mają wpływu - do czasu...
Pokaż mimo toZanim na morze wypłynęła Czarna Perła, królował tam już Kapitan Blood!
Zanim na morze wypłynęła Czarna Perła, królował tam już Kapitan Blood!
Pokaż mimo toPiraci z Karaibów mogliby się uczyć fachu od Kapitana Blooda. Przeczytana jednym tchem.
Pokaż mimo toDla mnie to wzór bezpretensjonalnej powieści przygodowej.
Dla mnie to wzór bezpretensjonalnej powieści przygodowej.
Pokaż mimo toCo za przygoda. Sabatini to mistrz pióra. Myślę, że przeczytanie go w oryginale to jedna z najlepszych decyzji jakie podjęłam kiedykolwiek. Niektóre rozdziały zaczynałam po 3-4 razy, bo były tak świetnie napisane, w taki ironiczny i inteligentny sposób.
Bohaterowie ożyli w mojej głowie, zarówno Kapitan Blood, jak i Arabella, Lord Julian Wade czy Don Miguel, wywierali uśmiech na mojej twarzy, a i niekiedy podnosili mi ciśnienie. Te dialogi, przepełnione sarkazmem i pasją, naprawdę dostarczały emocji, a śmiechu było więcej niż bym się spodziewała.
Sceny akcji doprawdy 'hollywoodzkie', spektakularne i pokazujące pomysłowość autora w pełnej krasie. Piraci z Karaibów inspirowali się najlepszymi.
Cóż tu więcej dodać? Kamień spadł mi z serca, kiedy zobaczyłam, że Sabatini napisał więcej książek, i to historycznych z elementami przygody. Nie mogę się doczekać.
Audaces fortuna iuvat.
więcej Pokaż mimo toBohaterowie ożyli w mojej głowie, zarówno Kapitan Blood, jak i Arabella, Lord Julian Wade czy Don Miguel, wywierali...