Kapitan Blood

- 1994-01-01
- Jerzy Pański
- Ekranizacje:
- Kapitan Blood (1935)
Wiek XVII, burzliwy czas krwawych walk o zamorskie kolonie, ł€łupieżczych wypraw po złoto i wojen ówczesnych potęg europejskich, Hiszpanii, Anglii i Francji o panowanie na lądach i morzach świata. Bezwzględność i okrucieństwo jednych wynosi na szczyty władzy i bogactwa, innych zaś spycha na dno nędzy i upodlenia. Czasem los sprzyja pokrzywdzonym – prześladowanych zmienia w mścicieli. Jednym z nich jest nieustraszony pirat, kapitan Piotr Blood, postrach kolonii i okrętów hiszpańskich, pan morskich szlaków, wiodących z Indii Zachodnich do Europy. W jego osobie przejawiają się wszystkie cechy awanturniczych bohaterów tamtych niespokojnych czasów, którzy ogniem i mieczem stworzyli piracką legendę mórz południowych, do dziś żyjącą w historii państw Morza Karaibskiego i spoczywających na jego dnie okrętów.
Kup Kapitan Blood w ulubionej księgarni
Oceny książki Kapitan Blood
1015 użytkowników ma tytuł Kapitan Blood na półkach głównych- Przeczytane 565
- Przygodowe 9
- Morskie opowieści 5
- 2024 4
- Marynistyka 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kapitan Blood
Kapitan Blood to znakomita piracka powieść płaszcza i szpady, która wiernie i barwnie przedstawia realia historyczne, w jakich się odbywa. Akcja jest szybka i angażująca, postacie (a zwłaszcza główny bohater) dają się lubić lub nienawidzić, a kronikarski styl sprawia, że czujemy się trochę tak, jakbyśmy słuchali opowieści przy ognisku. Świetna rzecz, w zupełnie inny sposób niż Wyspa Skarbów pokazująca, jak można pisać o piratach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mojej młodości.
Świetna !!!
POLECAM !!!
Książka mojej młodości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna !!!
POLECAM !!!
Kapitan Blood jest bardzo lekką i przyjemną książką łączącą w sobie wątki powieści pirackich, przygodowych i awanturniczych. Nie ma tu wielkich historii jest jasno zbudowany świat i kilka realistycznie zbudowanych postaci. Idealna książka na wakacje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcówka XVIII wieku. Piotr Blood, lekarz i ex-żołnierz, zostaje niesłusznie oskarżony i zesłany na niewolniczą pracę w brytyjskiej kolonii na Barbadosie. Postanawia jednak nie dać się swojemu losowi i po wielu perypetiach zostaje korsarzem i postrachem Atlantyku. Książka przygodowa, dość dobrze pokazująca realia walki o władzę w Nowym Świecie, choć - oczywiście - nieco przerysowana na potrzeby fabuły. Przyjemna lektura.
Końcówka XVIII wieku. Piotr Blood, lekarz i ex-żołnierz, zostaje niesłusznie oskarżony i zesłany na niewolniczą pracę w brytyjskiej kolonii na Barbadosie. Postanawia jednak nie dać się swojemu losowi i po wielu perypetiach zostaje korsarzem i postrachem Atlantyku. Książka przygodowa, dość dobrze pokazująca realia walki o władzę w Nowym Świecie, choć - oczywiście - nieco...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako przygodówka okołohistoryczna ta powieść jest sprawnie napisana, ale też warto pamiętać, że Piotr Blood jest postacią tylko częściowo inspirowaną historycznym Tomaszem Bloodem. Bohaterowie tam są raczej antysympatyczni, w porywach mało sympatyczni. Nie chcę podcinać skrzydeł romantykom, ale trzeba uczciwie przyznać, że tak szczęśliwych, a zarazem zuchwałych korsarzy, na tak abstrakcyjnym poziomie jak tytułowy bohater, najprawdopodobniej nigdy nie było w historycznej rzeczywistości. Pomimo starań autora, Piotr Blood nie wydał mi się charyzmatyczną postacią, ani nawet imponującą w czymkolwiek. Bardziej przypomina chłodno myślącego fachowca od przygód, który ratuje się z ryzykownych sytuacji, z maszynową precyzją, a swoje perfekcyjne umiejętności lekarskie wykorzystuje jak niezawodną tarczę ochronną przed złem ogólnoludzkim. W tej powieści źródłem najcięższego zła, z drobnymi wyjątkami i niezależnie od narodowości, są okrutni zwolennicy silnej władzy króla (tak jakby nie było okrutników wśród wigów, parlamentarzystów, prezbiterianów i innych antyrojalistów). Dlatego ta książka jest dobra jako ćwiczenie w rozpoznawaniu stronniczości układacza fabuły.
Szkoda, że autor krytykując ówczesnego króla Anglii (Jakuba II Stuarta) nie napomknął, że po uwolnieniu rynku handlu niewolnikami (z monopolu królewskiego) obroty tym żywym towarem wzrosły czterokrotnie. A prywatni przedsiębiorcy i handlarze pieczołowicie redukowali koszty transportu i utrzymania tego "surowca", wszędzie gdzie to było możliwe.
W pamięci zapada też wypowiedź jednego z plantatorów, że biali ludzie, w fizycznej harówce na koloniach, umierają znacznie szybciej od czarnoskórych i nie nadają się do pracy.
Jako przygodówka okołohistoryczna ta powieść jest sprawnie napisana, ale też warto pamiętać, że Piotr Blood jest postacią tylko częściowo inspirowaną historycznym Tomaszem Bloodem. Bohaterowie tam są raczej antysympatyczni, w porywach mało sympatyczni. Nie chcę podcinać skrzydeł romantykom, ale trzeba uczciwie przyznać, że tak szczęśliwych, a zarazem zuchwałych korsarzy, na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco żwawa i dobrze napisana, szczególnie biorąc pod uwagę datę powstania. Zdecydowanie jedna spośród bardziej ambitnych historii dawnych przygodówek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa dzieciaka czytałem to zafascynowany. Jako męzczyzna jestem mniej zafascynowany, ale dalej bardzo zadowolony z lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego książki, które warte są cyklu nie mają kontynuacji, a gnioty, które powinny zakończyć się na pierwszej części wyrastają na niekończące się serie?
Niby powieść wpisuje się w szablon przygodowych historii spod znaku żagla i grogu, ale muszę przyznać, że autor pewne rzeczy robi po swojemu. Przede wszystkim sam główny bohater nie jest czarno-biały, czasami uda mu się stracić panowanie nad sytuacją, czasami popada w zniechęcenie, czasami robi coś wbrew rozsądkowi, jak to człowiek z krwi i kości. Wszystko jest umiejętnie rozpisane na kanwach historycznych wydarzeń, co jeszcze dodaje opowieści smaczku.
A to, że uwielbiam żeglarskie historie, a w innym życiu pewnie zostałbym marynarzem nie ma tu nic do rzeczy. Yo ho i butelka rumu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChętnie poczytałbym sobie o przygodach Kapitana Blooda jeszcze parę razy. O jego śmiałych potyczkach, miłosnych rozterkach, zawieranych przyjaźniach i rozprawach z dupkami....znaczy z wrogami:)
Niby powieść wpisuje się...
Klasyka karaibskiej przygody w pirackich klimatach. Bardzo podobne do losów kapitana Martena Meissnera. Czytane bardzo dawno temu, więc nie wiem jakbym to ocenił dziś, opiniuję z punktu widzenia nastolatka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toXVII wiek. Okres rywalizacji morskiej między Anglią, Francją i Hiszpanią. W tle spory o charakterze politycznym i religijnym.
Wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności główny bohater zostaje piratem.
W książce są wszystkie elementy i wartości jakie powinna zawierać powieść przygodowa: szybka akcja, miłość, walka, honor, uczciwość, pieniądze, odwaga.
Ze względu na gatunek, książkę można w jakimś stopniu porównać do "Wyspy Skarbów", przy czym uważam że "Kapitan Blood" jest powieścią zdecydowanie lepszą choć miejscami nieco naiwną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności główny bohater zostaje piratem.
Ze względu na...