Rudy Orm
- 1984-01-01
- 1976-01-01
- 1983-09-12
- Zygmunt Łanowski
- historia powszechna średniowiecze wikingowie skandynawia literatura szwedzka
Rudy Orm - powieść historyczna napisana przez Fransa Gunnara Bengtssona.
Akcja rozgrywa się na przełomie X i XI wieku n.e., w czasach chrystianizacji Skandynawii i szczytowym okresie ekspansji Wikingów. Głównym bohaterem jest pochodzący ze Skanii wiking - Rudy Orm.
Powieść została opublikowana w dwóch tomach w 1941 i 1945 roku. Przez wiele lat była jedną z najbardziej popularnych powieści w Szwecji. Została przetłumaczona na wiele języków obcych.
Treść powieści wzorowana jest na nordyckich sagach, nawiązuje do nich także w stylistyce. Jednym z zamierzeń autora było ukazanie w zbeletryzowany i humorystyczny sposób mentalności ludzi średniowiecza - w szczególności zderzenia kultury chrześcijańskiej z pogańską.
Klimatyczna książka, bardzo polecam.
Klimatyczna książka, bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka przygodowa połączona z historią i obyczajowością Wikingów.
Świetna książka przygodowa połączona z historią i obyczajowością Wikingów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła nie ogranicza się do wypraw wikingów. mamy całkiem sporo o codziennym życiu Skandynawów, problemach sąsiedzkich, chrystianizacji. Nie uświadczycie w powieści jakichś wielkich wewnętrznych dramatów bohaterów – co zresztą jest celowym zabiegiem autora. W swoich esejach wyrażał wręcz obrzydzenie do literatury psychologicznej.
WIĘCEJ:
Fabuła nie ogranicza się do wypraw wikingów. mamy całkiem sporo o codziennym życiu Skandynawów, problemach sąsiedzkich, chrystianizacji. Nie uświadczycie w powieści jakichś wielkich wewnętrznych dramatów bohaterów – co zresztą jest celowym zabiegiem autora. W swoich esejach wyrażał wręcz obrzydzenie do literatury...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mojego dzieciństwa. Nie wiem, ile lat miałem, gdy przeczytałem ją po raz pierwszy i drugi, ale naprawdę mi się podobała i do dzisiaj sporo z niej pamiętam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli wracasz do książki, żeby przeczytać ja po raz drugi i trzeci, a potem zostawiasz, bo może zechcesz przeczytać po raz kolejny, to mowi cos o wartości treści danego działa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja nie tylko dla młodych czytelników.
Rewelacja nie tylko dla młodych czytelników.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lektur dzieciństwa. I to takiego wczesnego. W każdym razie – jedna z pierwszych książek, jakie przeczytałem.
W miarę ciekawe momenty, w których dochodzi do zderzenia opisywanych kultur: surowego świata wikingów, pełnego hipokryzji świata chrześcijańskiego oraz kultury arabskiej.
Krótko mówiąc: klasyczna przygodówka, którą w młodym wieku powinien przeczytać każdy młody mężczyzna :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo latach dostrzega się i rozumie ramy konwencji oraz dostrzega się zabiegi stylistyczne, nawiązania do sag, archaiczną składnię, styl mogący niekiedy razić patosem – ale jeśli “wsiąknie” się w tę konwencję, lektura, nomen omen, płynie wartko.
W miarę ciekawe...
Rewelacja! Mogłoby się wydawać, że to kolejna powieść drogi, jakich wiele, jednak w tym wypadku pozory mylą. Opowieść o losie Rudego Orma nie tylko napisana jest sprawnym językiem, ale także zawiera nader humorystyczne fragmenty ubarwiające lekturę. Bohaterowie są przyjemni, dają się lubić, do moich faworytów zaliczam Orma oraz Olofa Motyla. :) Mój zachwyt wzbudziła mnogość opisanych w tej powieści kultur i wierzeń. Czegóż tu nie było? Kalifat kordobański Hiszama III, Dania Haralda Sinozębego i Swena Widłobrodego, Anglia Ethelreda II, a nawet Miklagród (Konstantynopol) Bazylego II Bułgarobójcy!
Uradowała mnie bardzo Andaluzja na początku oraz Miklagród, którego niecierpliwie wyczekiwałam i dostałam jego namiastkę w drugiej części książki.
Najbardziej jednak ucieszył mnie happy end! :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohater łączy ze sobą historyczne miejsca i trasy ekspansji Wikingów z ogólnoludzkimi cechami: odwagi, śmiałości decyzji, przyjaźni i miłości. Śledząc losy towarzyszy bohatera łatwo dostrzec, że atrakcyjne z punktu widzenia czytelnika wyprawy często kończyły się śmiercią bez oczekiwanej zdobyczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza książka o Wikingach jaką czytałem, lekka , łatwa i świetnie napisana , od 14 do 84 roku życia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to:)