Zagubiona dzielnica

- Quartier perdu
- Wiktor Dłuski
- Klub Interesującej Książki
- literatura francuska
Na spotkanie z japońskim wydawcą przyjeżdża do Paryża poczytny angielski powieściopisarz Ambrose Guise. Jak się okazuje, jest on z pochodzenia Francuzem. Wplatany w aferę kryminalną, nie do końca dla niego zrozumiałą, opuścił Francję. Teraz podąża śladami swej młodości, aby odtworzyć wydarzenia sprzed dwudziestu lat. Usiłuje spotkać ludzi z tamtych czasów, a zwłaszcza tajemniczą młodą kobietę, z którą zetknięcie zaważyło bardzo na jego życiu. Dodatkowym urokiem książki jest jej paryski klimat.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Był niczym magnes zbierający wokół siebie żelazne opiłki.
...nigdy nie wraca się do punktu wyjścia.
Istnieją dwa rodzaje ludzi: co, co piszą książki i ci, o których pisze się książki i którzy nie muszą ich czytać. Przeżywają je.
Opinie [37]
Bardzo lubię prozę Modiano, trafia do mnie ten motyw beznadziejnie niefektywnego ale psychicznie koniecznego powrotu do przeszłości, tego uporczywego zderzania się z natrętnymi pytaniami bez odpowiedzi. Z żalem pewnym tylko : z dotychczas przeczytanych książek Modiano ta jest chyba najsłabsza. Świetny motyw quasi przewodnika po Paryżu jednak historia nazbyt , jak na...
więcejHistoria owiana aurą tajemnicy, która mnie zaciekawiła. Jak się okazało, za kurtyną nie było nic nadzwyczajnego, ot zwykłe życie. Warto poznać Modiano przez pryzmat tej książki.
Pokaż mimo toKolejna pozycja noblisty Modiano, tym razem z 1984 roku, tzn. pomiędzy „Ulicą ciemnych Sklepików” (1978), a „Katarzynką” (1988). I znowu poszukiwanie samego siebie, i znowu w Paryżu, i znowu wspomnienia i retrospekcja..
więcejJestem oczarowany Modiano, (to już jego piąta pozycja: 10, 2x8, 7), powtarzać się nie lubię, w dodatku z ...
"Zagubiona dzielnica" jest drugą pozycją Modiano, do której zajrzałam. Tej decyzji zdecydowanie nie żałuję.
więcejJuż po lekturze "Nawrotów nocy" wiedziałam, że nie mogę od książki tej oczekiwać zaskakujących zwrotów akcji, wielkiego zakończenia. Coś jednak w nich jest, że tak bardzo chce się je czytać... Po pierwsze, jest to niesamowity spacer po Paryżu. Czytelnik może oczami...
Niby jest wszystko co potrzeba. Pisarz z I ligi, historia samograj - dzieje powrotu po latach, odszukiwania zatartych śladów, młodzieńczej fascynacji, miłości, trochę tajemnic, paryskich zaułków, mroku i zbrodni... I tylko iskry bożej zabrakło. Bo taka to historia, że po kilku dniach ulatuje bez śladu... Można przeczytać co najwyżej dla kilku sugestywnych, soczystych zdań i...
więcejBrak wartkiej akcji, wydaje się nudna ale musiałam przeczytać do końca. Dlaczego?
Pokaż mimo toJestem summa summarum na tak. Nie znam dokonań większości noblistów, ale też wpadam w pułapkę oczekiwań nie ....wiadomo czego, po takim literacie wystawionym na dachy.
więcejBiorę dziełko do ręki i ...jestem zrazu skonsternowana. Patryk Modiano pisze tak, jakby uparcie chciał napisać poczytny kryminał, ale osobowość i sposób widzenia mu to skutecznie uniemożliwiały.
Jego...
Ta książka nie jest dla osób, które lubią, jak "się dzieje". Nie jest to też książka dla wielbicieli kryminałów. Owszem, historia kryminalna jest gdzieś w tle, jednak stanowi ona jedynie pretekst, by wyjaśnić nagły wyjazd głównego bohatera z Paryża przed laty. Jean Dekker, obecnie znany jako Ambrose Guise, autor poczytnych "detective stories" wraca do Miasta Światła po...
więcejPierwsze spotkanie z Patrickiem Modiano rozczarowało mnie. Spodziewałam się raczej czegoś na kształt realizmu magicznego a wyszły jakieś słabe wspominki pisarza z dalekiej przeszłości. Nic mnie w tej powieści nie urzekło a oczekiwania były dość wysokie biorąc pod uwagę iż autor to laureat Nagrody Nobla 2014. Widocznie nie zawsze był w dobrej kondycji pisarskiej.
Pokaż mimo toPiękny klimat ale zero głębi