Tezaurus Harry Potter I-VII
- W. Cejrowski
- 2008-03-18
- 2008-03-18
- Harry Potter tezaurus zbiór
"Bardzo lubię książki o Harrym Potterze. Przeczytałem je wszystkie po dwa razy - najpierw wydania amerykańskie (bo ładniejsze od brytyjskich),potem polskie. A do tego jeszcze filmy - najpierw w kinie, a potem w domu. Czyli jestem na bieżąco. Ale... mimo to gubię się wśród mnogości nazw, postaci, wątków, miejsc i zdarzeń. Dlatego z wielką ochotą zostałem wydawcą Tezaurusa. Korzystam z niego przy lekturze. Pozwala mi przypomnieć sobie, kim był ten czy ów. Pozwala odszukać polski odpowiednik nazwy konkretnego zaklęcia znanego mi tylko po angielsku. Siedem grubych tomów to trochę zbyt wiele, by wszystko spamiętać. A poza tym z podobnych tezaurusów (słowników-leksykonów) korzystali wszyscy tłumacze, we wszystkich krajach, gdzie wydano te książki."
Wojciech Cejrowski
Świat HP w pigułce. Dla mnie jako ciekawostka. Ale na pewno są osoby, które skorzystają z zawartej w tej encyklopedii wiedzy.
Plus dla autorów za zebranie wszystkiego (chyba) w jednym miejscu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlus dla autorów za zebranie wszystkiego (chyba) w jednym miejscu.
Podoba mi się, że jest jednak książka, gdzie zebrano sporo na temat Pottera. Przynajmniej nie muszę kopać po wiki, co i jak. Wiedzieliście, że polskie tłumaczenia HP zawierają błędy? Ba! nawet Autorka się ich nie ustrzegła...
Wadą i zaletą jest to, że książka wydaje się zbyt krótka. Ha, ha, zbyt krótka. Po prostu uważam, że niektóre pojęcia potraktowano zbytnio po macoszemu, na rzecz pierdół.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWadą i zaletą jest to, że książka wydaje się zbyt krótka. Ha, ha, zbyt krótka. Po prostu uważam, że niektóre pojęcia potraktowano zbytnio po...
Każdy fan Potter powinien to mieć ;)
Każdy fan Potter powinien to mieć ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę ciekawostek, trochę błędów.
Trochę ciekawostek, trochę błędów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieocenione źródło wiedzy dla potteromaniaków. Pozwala szybko przypomnieć sobie np. kim jest dana postać, w których częściach występowała itp. Tylko dla tych, którzy przeczytali całą sagę - zawiera masę spoilerów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealne! Jest tu wszystko, genialne uzupełnienie do sagi o Potterze. Dobrze jest mieć uporządkowane wszystkie nazwy, zaklęcia i imiona bohaterów :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwietny przewodnik po magicznym swiecie .
Swietny przewodnik po magicznym swiecie .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno zbiera wszystkie informacje zawarte w serii, jednakowoż zawiera mnóstwo błędów, np. "(...) Severus SnaKe (...)" :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę ją mieć!
Muszę ją mieć!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobre czytadło dla fanów HP.
Bardzo dobre czytadło dla fanów HP.