Nazywam się numer cztery

- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 978-83-247-1149-9
- Katarzyna Maleszko
Kup Nazywam się numer cztery w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Nazywam się numer cztery
„ W domu możesz polegać na swoich rodzicach, z dala od domu wesprą cię przyjaciele.” (str.15) Jest to powieść autobiograficzna o dorastaniu w trudnych czasach podczas rewolucji kulturowej w Chinach. Bohaterka urodziła się pod złą gwiazdą. Jej babcia przepowiedziała jej, że będzie miała ciężkie życie. Niestety przepowiednia się spełniła. W związku z nacjonalizacją gospodarki jej ojciec musiał przekazać rządowi fabrykę, zbudowaną przez jego dziadka. A sam z zamożnego właściciela fabryki stał się pracownikiem fizycznym. Szybko stała się wraz z rodzeństwem sierotą. Ubóstwo i szykany otoczenia odcisnęły na rodzinie wyraźne piętno. Później nadszedł czas wielkiej proletariackiej rewolucji kulturalnej. W szkołach zawieszono normalne przedmioty. Uczniowie mieli pracować nad edukacją polityczną, studiując wydane przez partię dokumenty. Życie mieszkańców Chin zostało poddane przygniatającej kontroli rządzących komunistów. Ta gehenna trwała 10 lat. Czerwona Gwardia rozpanoszyła się w szkołach i uczelniach, siejąc postrach i niszcząc „ wrogów rewolucji”, którym był każdy kto nie przynależał do właściwej klasy społecznej. Nauczyciele byli szykanowani, bici czasem na śmierć. Szkoła do której uczęszczała bohaterka stała się miejscem nasyconym nienawiścią i terrorem. Później oddziały Gwardii Czerwonej dokonywały rewizji w domach prywatnych niszcząc wszystko co im wpadło w ręce. Nasilały się samobójstwa. Z upływem czasu terror przybierał na sile. Panowało okrucieństwo i przemoc. Decyzją Mao do walki wprowadzono wojsko. Nowa polityka rządu ukierunkowana była na zmniejszenie populacji w miastach. Jedno z dzieci musiało udać się do pracy na wieś i tam pozostać do końca życia co powodowało konflikty w rodzinach. I tak nasza bohaterka została zesłana w wieku 16 lat do obozu pracy na wsi. Musiała na zawsze opuścić rodzinę i miejsce w którym się urodziła i wychowała. Ciężka praca w obozie, niesprzyjające warunki pogodowe wyniszczały pracownice i powodowały nieodwracalne zmiany w ich psychice. Musiały wyrabiać codzienną normę. Z czasem pracowały coraz ciężej. Wiele smutnych wydarzeń miało miejsce w życiu bohaterki. Mimo jej poświęcenia rodzeństwo zostało rozdzielone i wysłane do pracy na wsi. W czasie pobytu w obozie wylądowała dwa razy w szpitalu z zagrożeniem życia. W obozie znalazła przyjaciółkę, która wspierała ją zarówno w ciężkiej pracy fizycznej, doradztwie i wsparciu duchowym. Jednym z tragicznych skutków rewolucji kulturalnej było to, że ludzi, którzy faktycznie złamali prawo traktowano lepiej niż tych którzy nic złego nie zrobili. Z czasem w obozie przeprowadzano czystki, eliminując tych, którzy podpadli władzy. W obozie zmuszono ją do napisania samokrytyki i przyznania się do rzeczy, których nie popełniła. A także donosu na swoich przyjaciół. Kłamstwa, oszczerstwa, obelgi, pranie mózgu, upokorzenie, fałszywe oskarżenia, brak snu to była jej codzienna rzeczywistość. „ Życie było więzieniem, ale nawet śmierć nie gwarantowała ucieczki od koszmaru.” (str.170) Wreszcie po 6 latach pobytu tam uśmiechnęło się do niej szczę
Oceny książki Nazywam się numer cztery
477 użytkowników ma tytuł Nazywam się numer cztery na półkach głównych- Przeczytane 270
- Chiny 15
- 2011 8
- 2014 4
- Z historią w tle 3
- Historia 3
- Daleki Wschód 2
Tagi i tematy do książki Nazywam się numer cztery

Cytaty z książki Nazywam się numer cztery
Nawet, jeśli wierzyłam, że skaleczenia na rękach się zagoją, nie byłam pewna, czy da się uleczyć niewidzialne rany w psychice.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nazywam się numer cztery
Ciężko ocenić mi ,,Nazywam się numer cztery”. Wspomnienia Ting-Xing Ye powinny być wstrząsające, ponieważ ,,rewolucja kulturalna” była pełna okrucieństwa. Ale jakoś ta książka nie wywarła na mnie tak silnego wrażenia. Historia małej dziewczynki, która w młodym wieku wciągnięta zostaje w brutalny świat ustroju komunistycznego Chin jest dobrze opowiedziana, dobrze się ją czyta, ale to wszystko. Może to ,,wina” tego, że w Europie też mieliśmy historycznie bardzo ciężkie czasy z prześladowaniami i ludobójstwem włącznie i zgroza odległych Chin nie robi już takiego wrażenia. Trudno powiedzieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo poczytania. To wspomnienia, więc warto pamiętać o stronniczym i subiektywnym charakterze. Obraz wyłaniający się z opowieści jest chyba mniej krytyczny, niż chciała tego autorka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„ W domu możesz polegać na swoich rodzicach, z dala od domu wesprą cię przyjaciele.” (str.15)
Wreszcie po 6 latach pobytu tam uśmiechnęło się do niej szczę
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to powieść autobiograficzna o dorastaniu w trudnych czasach podczas rewolucji kulturowej w Chinach. Bohaterka urodziła się pod złą gwiazdą. Jej babcia przepowiedziała jej, że będzie miała ciężkie życie. Niestety przepowiednia się spełniła.
W związku z nacjonalizacją...
mogłaby by trafić na półki jako lektura szkolna.
mogłaby by trafić na półki jako lektura szkolna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewolucja kulturalna to szykany, inwigilacja, zastraszanie, społeczności, do tego chaos, bezmyślność, dekonstrukcja państwa i jego zubożenie. Wypisz, wymaluj to, co przechodziły społeczeństwa wszystkich państw zachłyśniętych ideą komunizmu. ZSRR, i cały Blok Wschodni. Polska i czerwone represje powojenne.
Chyba żaden kraj nie przeszedł tak rygorystycznej propagandy, obywatele nie byli poddawani praniu mózgu, wysiedlani, zmuszani do pracy w obozach, rozdzielani z rodzinami. Dzieci.. nastolatki.. Obok tego zakłamanie władzy, bezpardonowa walka. Jedyną liczącą się "kompetencją" jest kwestia klasowa i poprawność polityczna. Zwyrodnialcom łatwiej się odnaleźć w takim systemie deptania jednostki.
Stracone pokolenie, relacje rodzinne, zdeptane poczucie własnej wartości, szacunek i zaufanie.. Aż trudno uwierzyć, że Chiny tak szybko podniosły się z kolan, stając się światową gospodarką.
Walorem publikacji jest wiele cytatów Mao oraz opis życia na początku przemian, "pielgrzymek" wyznawców przewodniczącego, życie po czystkach. Każda rodzina to inna historia, jednak podobne dylematy i traumy.
Warto poznać, by lepiej zrozumieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba żaden kraj nie przeszedł tak rygorystycznej propagandy,...
Ciekawa pozycja o Chinach czasów Mao Tse-tunga, widziana oczami dorastającej kobiety. Swoją drogą cóż za ironia, że o Chinach najciekawiej piszą niewiasty? Główna bohaterka, bez rodziców, znajdująca się pod opieką byłej nałożnicy, która boi się przejąć rolę prawdziwej opiekunki, wkracza w przewrotny i krwawy świat maoistowskich rewolucji i idei. Zostając wyzutą ze wszystkiego - rodziny, środków do życia, a nawet pamięci i godności - główna bohaterka walczy o przetrwanie. Dzielnie stawia czoła mnogim przeciwnościom, nie poddaje się i nie zapomina o swoim człowieczeństwie. Iluż by mogło ją naśladować... Ech. Bardzo dobra książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam wielbicielom socjalizmu. Pomimo, że historia dziewczyny nr 4 wydaje się dosyć łagodna w porównaniu do opowieści z kraju Rad, to można poczuć klimat Chin rządzonych przez Mao. Widocznie on też źle zrozumiał wspaniałą ideę pana Marksa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgolnie naprawde warta przeczytania jest super ale za krotka!
Interesujace
Ogolnie naprawde warta przeczytania jest super ale za krotka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujace
Skromna książeczka o dramatycznych przeżyciach nastolatki w czasie rewolucji kulturalnej w Chinach. Co się może wydarzyć, gdy rządzi szaleniec przekonany o swojej misji i utwierdzany w szaleństwie przez hordy karierowiczów. W takich czasach wypływają na wierzch najgorsze cechy ludzkie. Warto przeczytać, to w jakimś stopniu może się zdarzyć wszędzie..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pochłonięta dosłownie w jedną dobę.
Książka pochłonięta dosłownie w jedną dobę.