Owoce i warzywa pełne mocy. Polskie superfoods
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2024-05-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2024-05-29
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381518376
- Tagi:
- kulinaria przepisy superfoods zdrowie
Ciesz się bogactwem najzdrowszych polskich produktów przez cztery pory roku!
Jagody goji, nasiona chia, amarantus, sok noni – te nazwy brzmią egzotycznie, prawda? Zaś natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny – wyjątkowo… swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli superżywności – produktów bogatych w dobroczynne składniki odżywcze.
Mało kto wie, że jagody goji można z powodzeniem zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach znajdziemy rośliny, które dorównują zagranicznym superfoods.
Z tej książki dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych krajowych produktów – warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods, ich prozdrowotne składniki i właściwości lecznicze. Książka została wzbogacona o przepisy na cały rok.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 8
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Nie trzeba daleko szukać. Nasze polskie pola i sady obfitują w pyszne, pożywne warzywa i owoce, które mają w sobie wiele dobroczynnych elementów.
Książkę podzielono na następujące części: warzywa, owoce, zioła, zboża, orzechy a także przepisy, które uwzględniają warzywa, owoce dostępne w określonej porze roku. Każdy ze składników dokładnie scharakteryzowano. Wskazano schorzenia, gdzie ważne jest spożycie określonych składników. Krótko scharakteryzowano sposoby przygotowania i łączenia poszczególnych w konkretnych potrawach. Przy każdym z nich zaznaczono za pomocą odpowiednich piktogramów dobroczynne właściwości na określone układy organizmu. Autorka prowadzi spójny wywód, gdzie wplata kwestie związane ze zdrowiem, żywieniem, gotowaniem i wiedzą ogólną. Całość jest bardzo przydatna i ciekawa. Nie raz, nie dwa otwierałam szeroko oczy ze zdziwienia, ponieważ dana informacja była dla mnie nowością i wskazała nową drogę w codziennym żywieniu. Publikacja jest kolorowa i opatrzona barwnymi zdjęciami. Na końcu części teoretycznej znajdziemy podsumowanie wskazujące oddziaływanie konkretnych składników na określonych układ. Laik znajdzie w tej książce wiele pomysłów na szybkie dania pełne odżywczych elementów.
Autorka ma wspaniały styl, który pozwala na interesujące przekazywanie faktów. Szczerze polecam!
Nie trzeba daleko szukać. Nasze polskie pola i sady obfitują w pyszne, pożywne warzywa i owoce, które mają w sobie wiele dobroczynnych elementów.
więcej Pokaż mimo toKsiążkę podzielono na następujące części: warzywa, owoce, zioła, zboża, orzechy a także przepisy, które uwzględniają warzywa, owoce dostępne w określonej porze roku. Każdy ze składników dokładnie scharakteryzowano. Wskazano...