Domowe przetwory. Dżemy, konfitury, marmolady
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Domowy wyrób
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2023-05-31
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-05-31
- Liczba stron:
- 127
- Czas czytania
- 2 godz. 7 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381517331
- Tagi:
- przetwory domowe przepisy książka kucharska dżemy marmolady konfitury
Przetwory owocowe
Tradycyjne, wykwintne, egzotyczne
Smak lata zamknięty w słoiku – tak najprościej można określić to, czym są przetwory owocowe. Pozwalają cieszyć się smakiem i aromatem owoców nawet wtedy, gdy za oknem pada śnieg. Dziś chętnie sięgamy do przepisów naszych babć, które pieczołowicie ustawiały słoiki z powidłami na półkach w spiżarni. Ale jednocześnie chcemy, aby nasze dżemy miały niepowtarzalną, nowoczesną nutę – cytrusową lub ziołową.
W tej książce znajdziesz:
- kilkadziesiąt przepisów na powidła, dżemy, konfitury i marmolady z różnych owoców: sezonowych, egzotycznych, cytrusowe i z krzewów dziko rosnących,
- przepisy na przetwory tradycyjne, przygotowywane według receptur naszych babć, oraz nowoczesne z dodatkiem orzechów, przypraw, czekolady lub alkoholu,
- rady dotyczące wyboru owoców, środków żelujących i pasteryzacji przetworów.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak smakuje konfitura brzoskwiniowa z bakaliami i amaretto, dżem gruszkowo-malinowy z majerankiem lub pikantny dżem wiśniowy z czekoladą, ta książka jest dla Ciebie!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 6
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
#613 - Domowe przetwory. Dżemy - Walter Trausner - Wydawnictwo RM
#173/52/2021
Książka ma 96 stron. Jest to zbiór przepisów podzielony na cztery pory roku.
Na uwagę zasłuje piękne wydanie tej książki - kolorowe strony, a nia nich ciekawe i apetyczne zdjęcia.
Dużym zaskoczeniem były dla mnie przepisy na galaretki, a szczególnie ta z pigwy, którą uwielbiałam jako dziecki, dodawaną do herbaty.
Bardzo fajny jest też w niej kalendarz sezonowy z dostępnością owoców.
Zachęcam do wypróbowania tych przepisów. Bardzo dziękuję za tą książkę Wydawnictwo RM.
https://www.facebook.com/zaczytanaeliza/photos/a.1656801191286441/2669989223300961/
#613 - Domowe przetwory. Dżemy - Walter Trausner - Wydawnictwo RM
więcej Pokaż mimo to#173/52/2021
Książka ma 96 stron. Jest to zbiór przepisów podzielony na cztery pory roku.
Na uwagę zasłuje piękne wydanie tej książki - kolorowe strony, a nia nich ciekawe i apetyczne zdjęcia.
Dużym zaskoczeniem były dla mnie przepisy na galaretki, a szczególnie ta z pigwy, którą uwielbiałam jako dziecki,...
"Domowe przetwory. Dżemy, galaretki, marmolady", to zbiór przepisów na pyszne smarowidła. Autor przygotował dla nas receptury ze składników, które są ogólnodostępne i popularne.
Każdy z przepisów zawiera informację o tym, ile słoików przygotujemy z danej ilości składników. Etapy przygotowania również zostały jasno opisane. Dla mnie wielkim plusem jest to, że znajdujemy informację o treści "poprzedniego dnia". Jest to praktyczne rozwiązanie, ponieważ zawsze możemy na spokojnie przygotować się do zapraw.
Jak wiecie, ja uwielbiam książki kucharskie. Tutaj również jestem pozytywnie zaskoczona. Zainteresowało mnie połączenie niektórych składników, które urozmaicą dany dżem.
"Domowe przetwory. Dżemy, galaretki, marmolady", to zbiór przepisów na pyszne smarowidła. Autor przygotował dla nas receptury ze składników, które są ogólnodostępne i popularne.
więcej Pokaż mimo toKażdy z przepisów zawiera informację o tym, ile słoików przygotujemy z danej ilości składników. Etapy przygotowania również zostały jasno opisane. Dla mnie wielkim plusem jest to, że znajdujemy...
Wiele ciekawych, a zarazem prostych przepisów na domowe przetwory. Polecam każdej pani domu.
Wiele ciekawych, a zarazem prostych przepisów na domowe przetwory. Polecam każdej pani domu.
Pokaż mimo toWłasne przetwory robię co roku i zawsze z przyjemnością sięgam po książki z nowymi przepisami. Niby każdego lata te same produkty, a jednak zawsze można zaskoczyć smakiem oryginalnych połączeń czy aromatycznych przypraw. Rutyna i nuda także w kuchni nikomu nie służą.
„Domowe przetwory. Dżemy, galaretki, marmolady" Waltera Trausnera to proste pomysły, propagujące radość z gotowania, która nic nie kosztuje i nie psuje smaku potraw, a nadaje im jedynie doskonałości.
Początek książki to ważne, ogólne informacje na temat składników, metod i trików, nadających nieoczekiwanego, końcowego szlifu. Część recepturowa podzielona jest na pory roku. Przepisy są łatwe, kilkuelementowe, z propozycją wykorzystania w wykwintnych deserach i daniach, serwowanych w dobrych restauracjach. Zwykły dżem w niecodziennej odsłonie. U mnie najczęściej do naleśników, serów czy twarogu. Uwielbiam wszelkie warianty.
Na końcu przydatny kalendarz sezonowy owoców, nie tylko rodzimych, plus info o zawartości pektyn. W końcu wiem, kiedy markuje i granaty mają najlepszy smak. Zimą zrobię galaretkę z tych wybuchowych owoców. Polecam ponad 90 słodkich stron z pięknymi zdjęciami i zajęciem nie tylko na letnie soboty.
Własne przetwory robię co roku i zawsze z przyjemnością sięgam po książki z nowymi przepisami. Niby każdego lata te same produkty, a jednak zawsze można zaskoczyć smakiem oryginalnych połączeń czy aromatycznych przypraw. Rutyna i nuda także w kuchni nikomu nie służą.
więcej Pokaż mimo to„Domowe przetwory. Dżemy, galaretki, marmolady" Waltera Trausnera to proste pomysły, propagujące radość z...
🍓🍍🍐Recenzja🍌🍎🍓
"DOMOWE PRZETWORY "- DŻEMY, GALARETKI, MARMOLADY
WYDANIE TRZECIE
AUTOR : WALTER TRAUSNER
WYDAWNICTWO :RM
@wydawnictwo_rm
🍌🍓🍍🍐🍎🍎🍐🍍🍍🍓🍓🍌🍓🍍🍐
Credo autora brzmi :
" Ciesz się gotowaniem"
Radość nie kosztuje, a po za tym nie psuje smaku potraw: przeciwnie - sprawia, że stają się doskonałe.
Przepisy zawarte w tej książce, są zachętą i inspiracją do wyrobu własnych przetworów.
Znajdziemy świetne propozycje i nietypowe połączenia smaków.
Świetna rada od autora, jeżeli nie chcemy zastosować jednego z składników, po prostu pomiń albo zastąp immym.
Najważniejsza jest radość płynąca z gotowania.
Poznajemy czym różni się marmolada od dżemów. Jak robimy dżemy, marmolady, galaretki i inne przetwory.
Również poznajemy rady mistrzów kuchni, przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek.
Złote zasady przy wytwarzaniu dżemów.
Poznajemy czym są owoce jagodowe, ziarnkowe, pestkowe, cytrusowe, egzotyczne.
Rodzaje cukrów, dowiadujemy się wszystkiego o środkach żelujących i procesie żelowania.
Ogólnie poznajemy tajniki kuchennego zaplecza i jego sprzętów, przypraw itd.....
Przeróżne rady które zdradza nam Autor.
A przede wszystkim przetwory które tu znajdziemy opisane są w sposób czytelny i przejrzysty.
Proste w opisie i przygotowaniu przez każdego kto chce skorzystać z rad i przepisów autora.
Nic innego tylko wypróbować tych pyszności. 🍌🍓🍍🍐🍎
Bawmy się smakami w kuchni a będziemy się cieszyć pysznymi wyrobami cały rok.
www.rm.com/pl/ - tu możemy zamówić książkę.
www.facebook.com/WydawnictwoRM
www.instagram.com/Wydawnictwo_rm/
🍓🍍🍐Recenzja🍌🍎🍓
więcej Pokaż mimo to"DOMOWE PRZETWORY "- DŻEMY, GALARETKI, MARMOLADY
WYDANIE TRZECIE
AUTOR : WALTER TRAUSNER
WYDAWNICTWO :RM
@wydawnictwo_rm
🍌🍓🍍🍐🍎🍎🍐🍍🍍🍓🍓🍌🍓🍍🍐
Credo autora brzmi :
" Ciesz się gotowaniem"
Radość nie kosztuje, a po za tym nie psuje smaku potraw: przeciwnie - sprawia, że stają się doskonałe.
Przepisy zawarte w tej książce, są zachętą i inspiracją do wyrobu własnych...
!!!Recenzja!!!
Owoce, większość z nas je lubi i z chęcią po nie sięga w ich naturalnym sezonie. W naszych czasach bywają też zagraniczne odmiany niektórych z nich, dzięki czemu zimą można dostać truskawki. Oczywiście nie są to już tak dobre jakościowo produkty, a więc nasuwa się pytanie, co zrobić, by smak naszych sprawdzonych owoców poczuć zimą? Otóż odpowiedź jest tylko jedna, należy zrobić dżemy i marmolady, które choć częściowo odtworzą ich smak inną porą roku.
Treść
W książce znajdziemy przewodnik po tym jak należy przygotowywać dżemy, marmolady i inne podobne przetwory, które posłużą nam później nie tylko, jako smarowidła do kanapek. Najpierw dowiadujemy się czym są przetwory i jak należy je wykonać, by wyszły, jak najlepsze i się nie zepsuły. W tym przypadku chodzi o pasteryzację, którą obecnie nie każdy stosuje, a to ze względu na tradycyjny sposób przygotowywania dżemów zaczerpnięty od starszych pokoleń, gdzie nie było cukrów żelujących, tak często stosowanych w tejże publikacji. Następnie przeczytamy o tym, jak dzielimy owoce, jaki należy używać cukier w zależności od przeznaczenia dżemu. Przy okazji tego zostało dość prosto wyjaśnione, czym właściwie jest cukier żelujący i jak dochodzi do jego powstania. Kolejno przeczytamy o niezbędnych przedmiotach służących do wykonywania dżemów od garnków, poprzez słoiki, a skończywszy na różnych mniejszych utensyliach. Później przechodzimy do informacji o dodatkach, typu przyprawy i octy oraz do podstawowych przepisów na różnego rodzaju dżemy i marmolady. Potem otrzymujemy szereg różnych przepisów na niecodzienne połączenia smakowe owoców i przypraw, a także alkoholu, co jest dość dużym zaskoczeniem. Do każdego przepisu są dodatkowe wskazówki z czym możemy go podać, a nawet jak daną specjalność przyrządzić. Na końcu książki znajduje się kalendarz sezonowy wskazujący kiedy możemy dostać poszczególne owoce, które będą świeże, niedawno zerwane, a nie przeleżane w jakichś próżniowych magazynach.
Moje osobiste uwagi
Najciekawszym i najbardziej przydatnym przepisem dla mnie jest ten dotyczący pomarańczy, gdyż taki dżem przynajmniej u mnie w małym mieście jest niedostępny, a który zasmakował mi, gdy miałem okazje go nabyć będąc w Niemczech. Bardzo dobrą wzmianką jest to, iż niektóre składniki można pominąć lub zastąpić, dzięki czemu przepisy będą na każdą kieszeń, a możemy również tylko sugerować się połączeniem konkretnych smaków, a zrobić je według własnych znanych nam sposobów. Natomiast moim zdaniem wynikającym z doświadczenia błędnym założeniem jest, z którym się nie zgadzam, iż za każdym razem należy mieć nowe nakrętki i słoiki. Robiąc wielokrotnie dżemy starymi sposobami nigdy nie zdarzyło mi się otrzymać zepsuty dżem po otwarciu słoika po jakimś czasie. Po prostu nakrętka nie może być zardzewiała, obita lub dziurawa, a słoik wyszczerbiony, a wtedy przy sprawdzonym gotowaniu przetworów nic nie powinno się wydarzyć. Czasem te naukowe uzasadnia odnośnie przydatności przedmiotów do wielokrotnego użytku przy produkcji dżemów raczej podyktowane są marketingiem, aniżeli prawdą, skoro większość ludzi robi zupełnie odwrotnie i bardzo rzadko zdarza się, by coś nie przetrwało przynajmniej jednej zimy. Właściwym wskazaniem jest, iż nie powinno się używać garnków aluminiowych i obitych emaliowanych, gdyż wchodzą w szkodliwe reakcje chemiczne z dżemami.
Podsumowanie
Książkę z przepisami możemy traktować, jako poradnik dla początkujących, a także natchnienie do unowocześniania znanych nam przepisów. Zyskamy nowe sposoby przygotowania przetworów owocowych oraz wskazówki do czego możemy je zastosować. Książka jest bogato ilustrowana, co podnosi jakość przekazu. Została napisana językiem dość prostym i łatwym w odbiorze, dzięki czemu nikt przy wiedzy teoretycznej, nie będzie zmuszony do korzystania ze słownika, ani innych pomocy wyjaśniających. Gorąco polecam wszystkim łasuchom oraz osobom lubiącym przygotowywać własne domowe przetwory.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu RM.
!!!Recenzja!!!
więcej Pokaż mimo toOwoce, większość z nas je lubi i z chęcią po nie sięga w ich naturalnym sezonie. W naszych czasach bywają też zagraniczne odmiany niektórych z nich, dzięki czemu zimą można dostać truskawki. Oczywiście nie są to już tak dobre jakościowo produkty, a więc nasuwa się pytanie, co zrobić, by smak naszych sprawdzonych owoców poczuć zimą? Otóż odpowiedź jest tylko...