Korea. Nowa historia południa i północy

Okładka książki Korea. Nowa historia południa i północy autora Victor D. Cha, Ramon Pacheco Pardo, 9788378867586
Okładka książki Korea. Nowa historia południa i północy
2024-02-28

Kup Korea. Nowa historia południa i północy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Korea. Nowa historia południa i północy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Korea. Nowa historia południa i północy

Po książkę sięgnęłam z ciekawości związanej z historią dwóch Korei. Niestety, ale nie mam dużej wiedzy na temat krajów azjatyckich, dlatego myślę, że jak na pierwszą pozycję, o tych dwóch niezależnych od siebie państwach, jest w porządku. Książka zawiera dużo informacji o historii i polityce obydwu krajów.

Jedno wielkie rozczarowanie.

Po książkę sięgnęłam, żeby dowiedzieć się czegoś więcej o historii i relacjach między Koreami, a także o życiu zwykłych ludzi w tych państwach. Szukałam pozycji, dzięki której dogłębniej zrozumiem inne teksty kultury odnoszące się do tych dwóch silnie spolaryzowanych krajów.

Otrzymałam polityczno-historyczną tyradę, skierowaną typowo do amerykańskiego czytelnika. Co chwilę dowiadujemy się jak ważny wpływ miały USA w każdym momencie istnienia Korei Północnej i Południowej. Przeplatają to anegdotki autorów, które nie pasują zupełnie do stylu w którym napisano tę książkę. A styl ten to wymienianie faktów i dat, bez jakiegoś szerszego komentarza na temat róznych problemów. Jeśli już ten komentarz dodawano, to z reguły z amerykańskiej perspektywy. Anegdoty autorów pokazują też, że książkę napisali chyba trochę dla połechtania własnego ego. Biedny Victor, któremu cofnięto nominację na ambasodra za wyrażanie swoich opinii...

Najbardziej chyba boli fakt, że na wstępie autorzy zaklinali, że brakuje na rynku książki, która nie patrzyłaby na obie Koree typowo jak przewodnik turystyczny. Niestety czytając tę pozycję miałam takie właśne wrażenie. Niezrozumiałe wydaje mi się też dodanie rozdziału z ilustracjami na sam koniec książki. Szczególnie niewygodne jest to jeżeli czytamy ebooka i aby śledzić historię na fotografiach trzeba przeskakiwać między stronami. Mała rzecz, a znacznie pogorszyła mi odbiór tej książki.

Książka być może ok na start, bo mimo wszystko dowiedziałam się sporo nowych faktów, ale taniej i prawdopodobnie lepiej skończyłoby się dla czytelnika przeczytanie kilku dłuższych artykułów na Wikipedii.

Jedno wielkie rozczarowanie.

Otrzymałam polityczno-historyczną tyradę, skierowaną typowo do...

Prawdopodobnie osoby lepiej niż ja obeznane w historii i polityce docenią ją bardziej. Liczyłam na zanurzenie się w kulturze koreańskiej, niuansach życia i ciekawostki kulturowe, a jest to raczej opowieść polityczno-historyczna w której się gubię.

298 użytkowników ma tytuł Korea. Nowa historia południa i północy na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Korea. Nowa historia południa i północy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Korea. Nowa historia południa i północy

Cytaty z książki Korea. Nowa historia południa i północy

Dodaj cytat z książki Korea. Nowa historia południa i północy