Sycylijskie lwy

- powieść historyczna
- Saga rodziny Florio (tom 1)
- I leoni di Sicilia
- W.A.B.
- 2022-06-29
- 2022-06-29
- 2019-05-06
- Tomasz Kwiecień
- Sycylia Włochy literatura włoska
Od początku XIX wieku Floriowie są „niekoronowanymi królami Sycylii” – niespokojni i ambitni, chcą być bogatsi i silniejsi od wszystkich. Zaczynają jako ubodzy sprzedawcy przypraw, potem zajmują się handlem tuńczykiem, by w końcu wzbogacić się na winie Marsala, które podbija świat. Mężczyźni rodu Florio to sprytni przedsiębiorcy, ale też uparci i aroganccy, targani namiętnościami sycylijscy mężczyźni. Kobiety rodu Florio są silne i zdecydowane, nigdy zaś nie są bezradne. Od założyciela imperium Vincenza po jego wnuka Ignazia, który przepuszcza fortunę na legendarne przyjęcia, od silnej, ale głodnej miłości Giovanny po uwielbianą przez królów i poetów Donnę Frankę – autorka tworzy wciągającą narrację i z rozmachem rysuje fascynującą historię sławy, bogactwa i władzy, a także romansów, zdrad, mrocznych tajemnic i okrutnej zemsty.
- 1 192
Warty pochwały jest pomysł opisania historii sycylijskich przedsiębiorców. Jednak wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Złą decyzją jest rozciągnięcie powieści na około 70 lat - przez to autorka często skacze po linii czasu, traktując większość wątków po łebkach (a kilka z nich miało potencjał, gdyby się nimi porządniej zająć). Zdarza się jej również zgubić kilka postaci po drodze. Jej styl pisarski w wielu miejscach zalatuje grafomanią, ale głównie jest nijaki.
Szkoda, bo z niezłego materiału powstało średnie czytadełko.
więcej Pokaż mimo toMam niestety problem z tą książką, niby nie była to zła lektura, ale też nic porywającego. Zacznę od tego, że nie jestem miłośnikiem książek historycznych ani sag rodzinnych, zachęcona wieloma pozytywnymi opiniami miałam nadzieję, że tak książka to będzie cudowna podróż po dawnej Sycylii, wyszło jednak dość nijako i nawet słuchając audiobooka, męczyłam się okrutnie.
Historia była nużąca, za dużo w niej interesów, polityki a za mało tego, z czym kojarzą mi się Włochy. Nie wiele tu namiętności, pasji, humoru, żaru ani miłości no, chyba że miłości do pieniędzy.
Wielu postaci naprawdę nie da się lubić. Rozumiem tło historyczne i specyfikę czasów, doceniam też pracę, jaką wykonała autorka, żeby przybliżyć nam skomplikowaną historię wyspy. Mimo tego sposób, w jaki postępują męscy bohaterowie jest paskudny, a ich zachowania często są niewytłumaczalne. Myślałam, że to będzie historia o silnych kobietach, a tu niestety wszystkie są pomijane lub traktowane poniżej godności. Był tu potencjał na wspaniałą rozrywkę na tle malowniczej Sycylii, niestety jakoś ta historia mnie nie porwała.
Mam niestety problem z tą książką, niby nie była to zła lektura, ale też nic porywającego. Zacznę od tego, że nie jestem miłośnikiem książek historycznych ani sag rodzinnych, zachęcona wieloma pozytywnymi opiniami miałam nadzieję, że tak książka to będzie cudowna podróż po dawnej Sycylii, wyszło jednak dość nijako i nawet słuchając audiobooka, męczyłam się...
więcej Pokaż mimo toWynudziłam się, wymęczyłam okrutnie. Nie rozumiem zachwytów. Może i potencjał był, kilka wątków dość ciekawych, ale całość mocno rozczarowująca. Mam poczucie straty czasu.
Pokaż mimo to"Sycylijskie lwy" to historia istniejącej naprawdę rodziny Florio, która nie mając prawie nic dzięki ciężkiej pracy i determinacji stała się jedną z najbogatszych włoskich rodzin. To również historia XIX-wiecznej Sycylii, wszelkich zmian w niej zachodzących. To wreszcie opowieść o rodzinie, jej sile, kobietach i ich miejscu w ówczesnym świecie, o słabościach i namiętnościach. Przepiękna, ale też niezwykle ciekawa.
"Sycylijskie lwy" to historia istniejącej naprawdę rodziny Florio, która nie mając prawie nic dzięki ciężkiej pracy i determinacji stała się jedną z najbogatszych włoskich rodzin. To również historia XIX-wiecznej Sycylii, wszelkich zmian w niej zachodzących. To wreszcie opowieść o rodzinie, jej sile, kobietach i ich miejscu w ówczesnym świecie, o słabościach i...
więcej Pokaż mimo toPiękna, wyjątkowa powieść.
Przede wszystkim książka daje mnóstwo przyjemności z czytania, płyniemy przez niemal 70 lat z rodziną Florio, widząc jak rodzi się dom o niemal dynastycznym przymiocie. Książka sprawia wrażenie kroniki rodzinnej, zawsze śledząc na pierwszym planie głowę rodziny. Postacie są zbudowane bardzo autentycznie, nie są czarno-białe, ale bardzo złożone przez co powieść dodatkowo zyskuje. Fantastycznie wpisana w realia historyczne daje ciekawy ogląd na Europę XIX wieku targaną wiatrem przemian.
Oczywiście nie można książki oceniać bez podkreślenia tego sycylijskiego tła, mamy bowiem tu nakreślone zarówno realia życia na Sycylii jako przeprawę klimatyczną, ale i zmyślny obraz społeczny, autorka uwypukla tendencje charakternych sycylijczyków, pokazując zarówno ich krnąbrność, jak i ogromne serce do wyspy. Podobać się mogą przedstawione dość wyraźnie konwenanse i społeczne zasady zarówno te biznesowe, rodzinne, jak i obyczajowe. Na plus zasługuje też ukazanie rozwarstwienia społecznego i jego podstaw, w szczególności chodzi mi tu o arystokratów, rodzącą się burżuazję, jak i zwykłe mieszczaństwo.
Powieść uderza w różne struny, mamy tu zarówno żądzę pieniądza, władzy, potrzebę udowodnienia sobie i światu swojego statusu, momentami odrobinę polityki, ale i rodzinne i miłosne dramaty.
Dla mnie to była wielka, naprawdę wielka przyjemność i oczywiście już czeka na mnie drugi tom. Zastanawiam się tylko czy letnia aura nie jest dodatkowym bodźcem, który uatrakcyjnia czytanie zwiększając dodatkowo immersję.
Piękna, wyjątkowa powieść.
więcej Pokaż mimo toPrzede wszystkim książka daje mnóstwo przyjemności z czytania, płyniemy przez niemal 70 lat z rodziną Florio, widząc jak rodzi się dom o niemal dynastycznym przymiocie. Książka sprawia wrażenie kroniki rodzinnej, zawsze śledząc na pierwszym planie głowę rodziny. Postacie są zbudowane bardzo autentycznie, nie są czarno-białe, ale bardzo złożone...
Z czym kojarzą Wam się Włochy?
Podział na bogatą północ kraju i biedne południe jest raczej mało znanym faktem, ale dla historii Italii bardzo istotnym, bo mającym wpływ również na teraźniejszość. Palermo to jedno z kluczowych miejsc tego regionu Włoch, który uznawany jest za mniej bogaty. I właśnie na Sycylii narodził się potężny ród Florio, a o jego początkach czytamy w książce „Sycylijskie lwy” Stefanii Auci.
Autorka w podziękowaniu do pierwszej części sagi napisała, że fakty historyczne dotyczące rodziny Florio są powszechnie znane i opisane w wielu książkach. Ja muszę przyznać, że o tej familii nie słyszałem, dlatego ta historia była dla mnie podwójnie wciągająca. Niemniej, choć jest to opowieść o historycznej rodzinie, to dotyczy ona pewnych kwestii, które moim zdaniem przyciągną każdego czytelnika. A już z pewnością fani Italii mogą tu zacierać ręce.
Zacznijmy od tego, że Auci misternie przedstawia w swojej książce nie tylko historię Palermo, Sycylii czy Włoch, ale całej Europy. Przed każdym rozdziałem autorka wprowadza czytelnika w dany okres (najczęściej nie dłuższy niż 10 lat) i umiejscawia Palermo oraz całą Sycylię na tle wydarzeń w Europie. Dzięki temu nie tylko czytamy o faktach, widzimy jak wpływały one na miejsce zamieszkania klanu Florio, ale również możemy zobaczyć, jak przykładowo odkrycia techniczne przyczyniły się do rozwoju Włoch.
Cechą charakterystyczną prozy Auci jest wierne oddanie struktury społeczeństwa w XIX wieku, które oparte ściśle na modelu patriarchalnym nie zostawiało kobietom żadnego pola manewru. Tradycja i prawo obowiązujące w tamtym czasie na Sycylii, plus wszystkie uprzedzenia, napięcia między warstwami społecznymi, a szczególnie stosunek arystokracji do kupców, są tutaj oddane z wyjątkową skrupulatnością.
Czytając książkę Auci momentami miałem wrażenie, że wgryzam się w „Cień wiatru” Zafona, bo włoska autorka też postawiła na wyrazistych, ciekawych bohaterów, wrzuconych w kocioł historii, których metamorfozy obserwujemy na kartach powieści.
Bardzo ważną rolę dla całej książki pełnią kobiety: Giuseppina Saffiotti i Giulia Portalupi. Te dwie postaci pokazują, jak wielki charakter musiały mieć panie we Włoszech, aby móc oprzeć się presji mężczyzn. Giuseppina i Giulia to również przykłady miłości tamtych czasów: jedna zakazana i skrywana, będąca pokłosiem bezdusznie sztywnego (i błędnego) wyboru męża przez rodziców, druga natomiast nieczysta, powodująca publiczne zgorszenie, ale z czasem przekształcająca się w czyste uczucie. Te dwie kobiety to postaci drugoplanowe w opowieści Auci, ale tu znowu uwidacznia się kunszt autorki, bo potrafiła ona tak je zbudować i wpleść w historię, że bez nich (podobnie jak bez Ignazia, wujka Vincenzo),całość nie zyskałaby takiego wydźwięku. Według mnie to najważniejsze kwestie, ale „Sycylijskie lwy” nie przyjęłyby się tak znakomicie w innych krajach Europy, gdyby nie wielowymiarowość całej sagi. Pierwsza część to bowiem opowieść o historii Italii i jej społeczeństwa, o miłości, o odrzuceniu przez wyższe klasy, ale również o kulcie ciężkiej pracy, która popłaca, ale zbiera również swoje żniwo. To książka o epoce XIX w., która z opierała się wynalazkom technicznym (w tym maszyny parowej),a jednocześnie musiała walczyć ze skutkami wojen oraz okropnymi epidemiami. To opowieść o miłości, bardzo często krzywdzonej przez tradycję włoską, w związku z tym pełnej goryczy, żalu i łez. To historia o takich ideałach jak: rodzina, uczciwość, honor, rzetelność, praca, marzenia, odwaga. I w końcu najważniejsze: realistyczna opowieść o gniewie, pogardzie i wyższości arystokracji włoskiej nad niższymi stanami społecznymi, co w przypadku rodzino Florio było wodą na młyn jej żądzy zdobycia sławy i niewyobrażalnego bogactwa. Polecam gorąco!
Z czym kojarzą Wam się Włochy?
więcej Pokaż mimo toPodział na bogatą północ kraju i biedne południe jest raczej mało znanym faktem, ale dla historii Italii bardzo istotnym, bo mającym wpływ również na teraźniejszość. Palermo to jedno z kluczowych miejsc tego regionu Włoch, który uznawany jest za mniej bogaty. I właśnie na Sycylii narodził się potężny ród Florio, a o jego początkach czytamy w...
Wspaniala!
Wspaniala!
Pokaż mimo toStefania Auci
,,Sycylijskie lwy”
przeł. Tomasz Kwiecień
WAB 2022
Piszę krótko, bo już się zabieram za drugą część (,,Zima lwów”).
Cóż to jest za powieść! Klasyk po prostu! Jak ja się cieszę, że jeszcze ktoś tak pisze!
Wchodzi się w tę powieść naturalnie jak do własnego domu, spotyka się rodzinę jak własną,
tyle że sprzed paru stuleci (akcja osadzona jest w Kalabrii i na Sycylii między 1799 a 1868
r.),przeżywa się prawdziwe uniesienia i rozczarowania, sukcesy zawodowe czy polityczne
porażki. Do tego niezwykłe charaktery kobiet, które potrafią, mimo przegranej z gruntu
pozycji, zachować godność i ocalić niełatwą miłość. Podczas lektury wciąż porównywałam
czasy opisane przez Auci z tym, co się działo wtedy w Polsce (kolejne powstania) i to, jak
wydarzenia dziejowe wpływały na zwykłych ludzi. I cały czas miałam z tyłu głowy
Wokulskiego, który - podobnie jak bohaterowie: Paolo, Vincenzo czy Ignacio - był
przedsiębiorcą wychowanym w kulcie pracy i zmagał się wciąż ze społecznymi przesądami
( Stach traktowany jako ,,dorobkiewicz”, a Floriowie przezywani ,,tragarzami”).
Książka pokazuje również ścieranie się męskiego i kobiecego świata, stereotypy, które
kiedyś utrwalone i niepodważalne, pokutują do dziś. Pewnie nie jeden współczesny macho
mógłby przyznać - za Floriem - że ona i on: ,, (…)są tacy sami, on o tym wie, ale nigdy tego
nie przyzna. Mężczyzna nie może przeprosić kobiety. “
Szeroka panorama historyczna i społeczna, realizm i plastyczność opisanego świata, klimat
dziewiętnastowiecznych włoskich miast i prowincji sprawiają, że książka może być uznana
za spadkobierczynię najlepszych klasyków prozy realistycznej, ale na miarę naszych
czasów.
Natychmiast sięgam po kontynuację tej wspaniałej sagi.
Stefania Auci
więcej Pokaż mimo to,,Sycylijskie lwy”
przeł. Tomasz Kwiecień
WAB 2022
Piszę krótko, bo już się zabieram za drugą część (,,Zima lwów”).
tyle że sprzed paru stuleci (akcja osadzona jest w Kalabrii i na...
Pokaż mimo toSycylijskie Lwy" autorstwa Stefani Auci to niezwykła podróż w czasie do niesamowitej Sycylii, która wciąga czytelników w gęstą sieć intryg, namiętności i politycznych zmagań.
Sycylii. Książka opowiada o rozwoju tej niezwykłej rodziny, od handlarzy przyprawami, do producentów wina Marsala. Auci doskonale oddaje bogactwo kultury, obyczajów i politycznych skomplikowań tamtego okresu, ukazując koloryt życie na Sycylii.
Ale Auci nie skupia się tylko na mężczyznach, opisuje też odważne, wierne i cierpliwe kobiety, które swoim zdecydowaniem przyczyniły się do rozwoju sławy rodu.
Język używany przez autorkę jest piękny i wyrafinowany, co dodatkowo podkreśla atmosferę powieści. Fabuła opiera się na rzeczywistych wydarzeniach, co może nieco ograniczyć inwencję autorki, ale nadal tworzy fascynującą opowieść, w której tło historyczne jest żywe i prawdziwe
"Sycylijskie Lwy" Stefani Auci to pięknie napisana powieść historyczna, która wprowadza czytelnika w odległy świat Sycylii XIX wieku. Pomimo pewnych niedociągnięć, książka zachwyca swoją atmosferą i opisami, sprawiając, że czytelnik może przenieść się w czasie i przestrzeni. Oceniam ją bardzo wysoko, z uwagi na jej artystyczną wartość i fascynujące ukazanie historii tego regionu.
więcej Pokaż mimo toKsiążka skupia się na opowieści o rodzinie Florio, którzy dzierżyli nieformalny tytuł królów