Zima lwów

Okładka książki Zima lwów autora Stefania Auci, 9788383183190
Okładka książki Zima lwów
Stefania Auci Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Saga rodziny Florio (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga rodziny Florio (tom 2)
L'inverno dei Leoni
2023-01-25
2023-01-25
2021-05-12
Tomasz Kwiecień

Kup Zima lwów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zima lwów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zima lwów

Gorsza niz pierwsza część, choc nie uwazam ze czas poswiecony lekturze byl stracony. Moze mieszany odbior ksiazki spowodowany jest bohaterami? Osobiscie ich nie lubie - ale wlasnie moze ich kreacja dopelnia calosc... Polecam obie czesci :)

Ta książka zajęła mi stanowczo za dużo czasu, nawet biorąc pod uwagę jej gabaryty – i tu akurat mogę w pełni winić autorkę, bo to jest po prostu strasznie nudna lektura. Jak na ironię, ciekawsza niż pierwszy (i popularniejszy) tom, ale to jak chwalić cokolwiek za bycie bardziej interesującym niż nagranie schnięcia farby na ścianach.

Chciałabym napisać, że właściwie wszystko, co mówiłam o pierwszym tomie, mogłabym odnieść i do tego, ale nie jest to do końca prawdą, ponieważ widać, że "Zima Lwów" opowiada już o tych pokoleniach, których losy były lepiej udokumentowane, więc autorka miała dla swojej – niestety raczej ubogiej – wyobraźni więcej pożywki. Jest tu też więcej o tych obiecywanych kobietach domu Florio, chociaż oczywiście tylko żonach. No ale tu zgaduję, że wchodzi bardziej problem z patriarchatem i modelem życia z omawianych czasów oraz włoskiej mentalności, a nie brak słowności wydawcy. Zresztą tutaj oddam, że dwie najistotniejsze bohaterki, tzn. Giovanna i Franca, rzeczywiście zostały nakreślone mocno inaczej i kontrastowane dosyć efektywnie, w przeciwieństwie do Giuseppiny i Giulii, które tak trochę mocno po prostu sobie były. Nie nawiązałam jakichś głębszych relacji z postaciami, ale były aż cztery, które sprawiły, że nie wywracałam oczami na wszystko w ich perspektywie, a to aż o trzy więcej niż w poprzednim tomie (i to tylko aż wątek nieszczęśliwej miłości tam dostał bardzo nijakie domknięcie). Poza tym, sam temat upadku jest ciekawszy niż wspinaczki, zwłaszcza że ten tom dowodzi, że drogę na sam szczyt i tak Auci zostawiła na drugi tom i życie Ignazia Seniora.

No ale to może tylko moje odczucia, ponieważ w sposobie, w jaki autorka pisze o Floriach, czuć taki wybitny język jeżdżący po podeszwach kapitalizmu, co niekoniecznie się styka z moimi poglądami, więc czytanie, jak ci ludzie w jedno pokolenie tracą praktycznie wszystko było dla mnie bardziej satysfakcjonujące niż śledzenie czy lepiej sprzedawać pieprz czy tuńczyka.

Ogólnie to ten książki są imo niewarte uwagi, jaką dostały, i wcale mnie nie dziwi, że hype był właściwie dosyć krótki. Największą zagadką jest dla mnie, czemu to porwało ludzi z pierwszym tomem, ale raczej wątpię, że zrozumiem.

Po prostu "nie" i tyle.

Chciałabym napisać, że właściwie...

Na półkach: , , , , , ,

7.5/10

Przepełnione smutkiem i samotnością to bogactwo, które jest bardzo kruche.
Bardzo dobra ta wielopokoleniowa saga rodziny Florio.

Chociaż osobiście lekko skróciłabym drugi tom.

7.5/10

Przepełnione smutkiem i samotnością to bogactwo, które jest bardzo kruche.
Bardzo dobra ta wielopokoleniowa saga rodziny Florio.

Chociaż osobiście lekko skróciłabym drugi tom.

1198 użytkowników ma tytuł Zima lwów na półkach głównych
196 użytkowników ma tytuł Zima lwów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zima lwów

Stefania Auci
Stefania Auci
Pisarka włoska. Jej pierwszą powieścią była "Florence" wydana w 2015 roku. Dwa lata później wydaje "La cattiva scuola" napisaną z Francescą Maccani. Jednak prawdziwy sukces przynosi autorce książka "I leoni di Sicilia", która zostaje wydana najpierw w Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Francji, Hiszpanii i Holandii. Dopiero w 2019 r. zostaje opublikowana we Włoszech przez Editrice Nord.

Cytaty z książki Zima lwów