Tajemnica domu w Bielinach

- literatura dziecięca
- Klub Kwiatu Paproci (tom 1)
- Wilga
- 2021-11-24
- 2021-11-24
- powieść dla dzieci polska--21 w. myth fantasy
- Inne
Katarzyna Berenika Miszczuk, autorka kilkunastu bestsellerowych książek, zaprasza do magiczno-słowiańskiego świata Bielin w pierwszym tomie serii dla dzieci „Klub kwiatu paproci”. To będzie niezwykła przygoda dla całej rodziny!
„Tajemnica domu w Bielinach to mądra opowieść dla całej rodziny i magiczna przygoda pełna słowiańskich legend, która mnie oczarowała.” - Brandon Mull, autor serii „Baśniobór” i „Smocza Straż”
W życie rodzeństwa Lipowskich – Bogusi, Leszka, Tosi i Dąbrówki – bez zaproszenia wkracza ZMIANA. Muszą zostawić rodzinną Warszawę i przeprowadzić się do Bielin. Rodzice wywrócili ich życie do góry nogami, kiedy podjęli decyzję o ROZWODZIE. Zmianom nie ma końca, bo zamieszkują w wielkim domu ciotki Mirki, w młodości szeptuchy, teraz schorowanej staruszki, która w dodatku z każdym dniem wydaje się tracić coraz bardziej kontakt z rzeczywistością, a w cichych rozmowach pojawia się słowo ALZHEIMER.
Wychowane w stolicy dzieci na wsi poznają inny świat – starych wierzeń, szeptuch, bóstw i demonów. Czy to tylko SŁOWIAŃSKIE LEGENDY, czy może na własnej skórze młodzi Lipowscy przekonają się, że to nie zapomniane zabobony, ale prawda.
Ciepła, zabawna, pełna magii i empatii historia, która wciągnie Wasze dzieciaki w świat słowiańskich mitów i zawładnie ich wyobraźnią. To historia, do której zechcą wracać i która będzie ich bawić i uczyć. A jeśli znacie i kochacie serię „Kwiat paproci”, to „Tajemnica domu w Bielinach” będzie również dla Was idealnym uzupełnieniem fantastycznego świata Katarzyny Bereniki Miszczuk.
Wyróżniona opinia
Tajemnica domu w Bielinach
Jeśli pokochaliście Szeptuchę od Katarzyny Bereniki Miszczuk, „Tajemnica domu w Bielinach" również wam się spodoba. To nic, że jest to pozycja dla młodszych - doskonały styl autorki powoduje, że książka nie jest napisana skomplikowanym językiem, ale nie jest też w żaden sposób infantylna. Dzięki temu dobrze będą się przy niej bawić zarówno dzieci, jak i dorośli. Poza tym, że w naprawdę ciekawy sposób wprowadza najmłodszych w świat słowiańskich bóstw, jest też bardzo dobrą przygodówką, która porusza ważne tematy, chociażby takie jak rozwód rodziców. Miłośnicy Kwiatu Paproci znajdą w tej książce także swoich ulubionych bohaterów. Jeśli tęskniliście za Gosią, babą Jagą czy Mieszkiem, jest to doskonała okazja na ponowne spotkanie z nimi! Muszę też wspomnieć o ilustracjach Marcina Minora - są cudne, chociaż liczyłam na to, że będzie ich więcej. Chociaż jest to książka dla dzieci, doskonale się przy niej bawiłam i z niecierpliwością będę czekać na kolejne części!
Maj, słuchawki i tajemnica...
Tym razem jednak towarzyszymy młodszemu pokoleniu: czwórce rodzeństwa, które wraz ze swoją mamą przeprowadza się z Warszawy do małych Bielin, do ciotki, by zacząć życie na nowo. Czemu na nowo? Bo stała się trudna do zaakceptowania przez dzieci rzecz: rodzice się rozwiedli, a tata ma nową rodzinę.
Do tego w nowym domu dzieją się rzeczy co najmniej dziwne: remont nie przynosi skutku, skoszona trawa rośnie przez noc, a kątem oka można dostrzec...
Tego Wam nie powiem, to Tajemnica ;)
"Tajemnica domu w Bielinach" to krótka, ale ciepła opowieść, w której możemy znaleźć tak ważny dla dorosłego kontekst pojmowania problemów przez dzieci: to, co dla nas wydaje się łatwe lub zrozumiałe, dla nich wcale takie nie jest. Autorka przypomina nam, jak ważna jest rozmowa i pomoc dzieciom w zaakceptowaniu, że nie są odpowiedzialne za działania rodziców.
Problemy rodzinne okraszone są tu dodatkowo nutką słowiańskiej mitologii - dzieciaki odkrywają bowiem, co z ich domem jest nie tak, poznają okoliczne szeptuchy i przenoszą nas w znany już świat Kwiatu Paproci.
Maj, słuchawki i tajemnica...
więcej Pokaż mimo toA konkretnie "Tajemnica domu w Bielinach", czyli pierwsza część serii "Klub Kwiatu Paproci" Katarzyny Bereniki Miszczuk, osadzona w znanym nam już świecie - słowiańskiej Polski, w której Mieszko I nigdy nie przyjął chrztu, gdzie obchodzi się Jare Gody, a miłości szuka się w Noc Kupały.
Tym razem jednak towarzyszymy młodszemu pokoleniu:...
Wchodzi lepiej niż seria dla dorosłych :) Biorę się z drugą część :P
Wchodzi lepiej niż seria dla dorosłych :) Biorę się z drugą część :P
Pokaż mimo toSympatyczna powieść przygodowa z elementami słowiańskiej fantasy dla 10-12 latków. Pomysłowa, zabawna, nie odżegnująca się od współczesnych problemów życiowych dorosłych i dzieci. Wysłuchałam z wielką przyjemnością.
Pokaż mimo toPo przeczytaniu serii " kwiat paproci " moją uwagę zwróciła książka " tajemnica domu w Bielinach". Autorka tę książkę przeznaczyła dla młodszych czytelników, ale tytuł zachęcił mnie do sięgnięcia po nią. Przeczytajcie ją koniecznie i polecajcie młodym, świetnie napisana książka, pełna przygód i emocji. Barwne postaci dzieci - bohaterów, no i dla nas, znajomi z " kwiatu paproci". Rewelacja.
Pozdrawiam, głęboki ukłon dla autorki.
Magdalena
Po przeczytaniu serii " kwiat paproci " moją uwagę zwróciła książka " tajemnica domu w Bielinach". Autorka tę książkę przeznaczyła dla młodszych czytelników, ale tytuł zachęcił mnie do sięgnięcia po nią. Przeczytajcie ją koniecznie i polecajcie młodym, świetnie napisana książka, pełna przygód i emocji. Barwne postaci dzieci - bohaterów, no i dla nas, znajomi z "...
więcej Pokaż mimo tobardzo przyjemne 🤸♀️
bardzo przyjemne 🤸♀️
Pokaż mimo toBardzo przyjemna książka detektywistyczna dla dzieci i nieco starszych dzieci, jako nauczyciel - przesłuchałam z przyjemnością. ;)
Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł połączenia świata słowiańskiego ze współczesnym. Historia wciągająca, nie tylko dla dzieci:) chętnie przeczytam kolejne części. Film na podstawie książki też moglby być ciekawy.
Pokaż mimo toTo jedna z tych książek, które czytałam z dziećmi, a w zasadzie jednym z moich dzieciaków. Dlatego bardziej skupie się na tym jak jemu się podobało.
Nie było to jego pierwsze spotkanie z wierzeniami słowiańskimi, często opowiadam im o różnych wierzeniach, rodzina wiara jednak zajmuje w moim sercu szczególne miejsce. Jedna z ulubionych książek syna jest Bestiariusz Słowiański, jak czytaliśmy Tajemnice domu w Bielinach nie rozstawał się ze swoim egzemplarzem bestiariusza, udało mu się odgadnąć tajemnicę.
Bardzo podobały mi się zwierzaki - szczególnie kozioł. Sam dom też zrobił na nim wrażenie, trochę bał się niektórych scen, ale dzielnie słuchał bo chciał wiedzieć co będzie dalej.
Przeżywał razem z Bogusią rozstanie jej rodziców, to dla niego było bardzo wzruszające.
Ciężko było odłożyć książkę, wciąż prosił o więcej.
Sama też dobrze się bawiłam, książka lekka i przyjemna z moim ulubionym motywem.
więcej Pokaż mimo toNie było to jego pierwsze spotkanie z wierzeniami słowiańskimi, często opowiadam im o różnych wierzeniach, rodzina wiara jednak zajmuje w moim sercu szczególne miejsce. Jedna z ulubionych książek syna jest Bestiariusz...
Lekka i przyjemna. Czyta się bezproblemowo. Świetna pozycja, żeby się zrelaksować.
Super pomysł na wplecenie wierzeń słowiańskich w wydarzenia.
Czytało mi się cudownie i z chęcią przeczytam kontynuację.
Pokaż mimo toSuper pomysł na wplecenie wierzeń słowiańskich w wydarzenia.
Czytało mi się cudownie i z chęcią przeczytam kontynuację.
Ciekawa pozycja dla młodszych czytelników w słowiańskim klimacie. Czyta się szybko, zaś autorka przedstawia nasze rodzime potworki w przystępny i miły sposób.