Nie jesteś tym, co masz

Okładka książki Nie jesteś tym, co masz autora Peter Walsh, 9788366718906
Okładka książki Nie jesteś tym, co masz
Peter Walsh Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece poradniki
poradniki
2021-02-10
2021-02-10
Patrycja Zarawska

Kup Nie jesteś tym, co masz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie jesteś tym, co masz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie jesteś tym, co masz

5/7 Ważne - dla osób w trakcie dalekich przeprowadzek, lub zmuszonych do dzielenia i uprzątnięcia rzeczy zmarłych (najczęściej rodziców) - w dodatku w sytuacji tarć rodzinnych - bardzo dobra poradnikowa pozycja (7). W dużej mierze traktuje o emocjach związanych z przedmiotami.
Dla liczących na instruktaż pozbywania się rzeczy - niekoniecznie (5).

Dla liczących na instruktaż pozbywania się rzeczy - niekoniecznie (5).

Całkiem niezła książka. Pierwsza część dotyczy pozbywania się rzeczy po bliskich zmarłych a druga ogarniania naszych rzeczy aby nie zwalać tego na innych, kiedy nas zabraknie. Mamy tu praktyczne rady, odniesienie do emocji. Lekko mną wstrząsnęło, że powinno ze mną zostać tylko tyle rzeczy ile zmieści się na stole. Warto przeczytać i w ogóle zaprzestać gromadzenia "przydasiów", bo to potem stwarza sporo problemów.

Połowa książki bardzo motywującą, jedną z zalet są prawdziwe historie innych osób. Czyta się szybko, można sobie przemyśleć wiele spraw dotyczących posiadanych rzeczy.
Druga część książki zawiera już "praktykę" - trzeba mieć czas żeby zrobić porządki z własnymi rzeczami. Bardzo mi się podobało w tej część książki informacja od autora - porządki podzielił na 3 kategorie: własny dom, dom bliskich albo minimalizm rzeczy po osobie, która odeszła (napisane były rozdziały do odpowiednich kategorii dzięki temu nie trzeba czytać o minimalizmie, który w danym momencie nas nie dotyczy).
Polecam jako inspirację do generalnego odgracania, w praktyce trochę gorzej. 😉
Minus: miałam wrażenie jakby niektóre fragmenty książki były w stylu "kopiuj, wklej". Autor czasami pisał o jednym i tym samym.

165 użytkowników ma tytuł Nie jesteś tym, co masz na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Nie jesteś tym, co masz na półkach dodatkowych

Peter Walsh
Peter Walsh
Profesjonalny aranżer, pisarz i osobowść medialna. Australijczyk z pochodzenia, w 2002 roku został obywatelem Stanów Zjednoczonych, posiada podwójne obywatelstwo. Mieszka w Los Angeles. Psycholog z wykształcenia, w 2003 roku zaczął pracę w telewizji, pomagając ludziom zaaranżować swoje wnętrza i zorganizować przestrzeń. Występował w wielu programach, w tym Ophrah Winfrey Show, zanim otrzymał własny program. Jest także autorem książek na temat aranżacji.

Cytaty z książki Nie jesteś tym, co masz

Dodaj cytat z książki Nie jesteś tym, co masz