Księga magii

Okładka książki Księga magii autora Eleanor Arnason, Elizabeth Bear, John Crowley, Gardner Dozois, Andy Duncan, Kate Elliott, Matthew Hughes, Megan Lindholm, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, K.J. Parker, Rachel Pollack, Tim Powers, Lavie Tidhar, Ysabeau S. Wilce, Liz Williams, Greg van Eekhout, 9788382020113
Okładka książki Księga magii
George R.R. MartinGarth Nix Wydawnictwo: Zysk i S-ka fantasy, science fiction
The Book of Magic
2020-11-10
2020-11-10
9788382020113
Michał Jakuszewski, Mariusz Warda

Kup Księga magii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księga magii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga magii

To trochę połączenie realizmu i fantasy, daje nan ciekawą mieszankę "fantasy realistyczne". Struktura narracyjna jest złożona, jednak dobrze się czyta. Bohaterowie dobrze stworzeni, autor lubi obnażać przed czytelnikiem ich ludzką naturę.

Epicka!

Epicka!

Tylko cztery opowiadania przypadły mi do gustu reszty nie byłem wstanie przeczytać, ale i tak było warto wypożyczyć.

195 użytkowników ma tytuł Księga magii na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Księga magii na półkach dodatkowych

George R.R. Martin
Pisarz, twórca science fiction i fantasy, zarówno opowiadań jak i powieści, wielokrotny zdobywca nagród Nebula i Hugo oraz wielu innych (World Fantasy Award, Bram Stoker Award, Locus Award). Początkowo publikował pod nazwiskiem pozbawionym dwóch „R”, które dołączył, gdy zaczęto go mylić z menedżerem The Beatles. Jego utwory przetłumaczono na 14 języków, w tym polski. Jest autorem popularnej sagi fantasy „Pieśń Lodu i Ognia”, na której oparto serial i grę fabularną. Na podstawie jego innych prac nakręcono kilka filmów i odcinków serii telewizyjnych („Remembering Melody”, 1984; „Nightflyers”, 1987; „Sandkings”, 1995). Współpracował także przy tworzeniu różnych projektów telewizyjnych („Strefa mroku”, „Beauty and the Beast”, „Doorways”, itp.).

Aforyzmy i mądrości Tyriona Lannistera George R.R. Martin
Aforyzmy i mądrości Tyriona Lannistera
George R.R. Martin
„Sen jest dobry, ale książki są lepsze.” „Śmierć jest tak przerażająco ostateczna, tymczasem życie obfituje w niezliczoną ilość możliwości.” „Od czasu do czasu dobrze jest, żeby ktoś trochę z nas zadrwił, inaczej zaczynamy traktować siebie zbyt poważnie.” „Nigdy nie zapominaj, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko Tobie.” Książka podzielona jest na tematy: - o byciu karłem, - o potędze słów, - o miłości, - o wartościach rodzinnych, - o kondycji ludzkiej, - o muzyce, - o jedzeniu i piciu, - o królowaniu, - o realnej polityce, - o sztuce wojny, - o sztuce ratowania własnej skóry, - o sztuce kłamstwa, - o smokach i innych mitach, - o religii. ———— „Aforyzmy i mądrości Tyriona Lannistera” to zbiór najlepszych, najzabawniejszych i najbardziej trafnych powiedzeń jednego z najinteligentniejszych i najbardziej uwielbianych bohaterów „Pieśni Lodu i Ognia” oraz serialu „Gra o Tron”. Tyrion Lannister, znany ze swojego błyskotliwego umysłu i ciętego języka, zyskuje tu szansę na pełne zaprezentowanie swojej filozofii życia, która łączy w sobie dowcip, mądrość, cynizm i odrobinę goryczy. Książka to prawdziwa gratka dla fanów zarówno książkowej sagi, jak i serialu. Zawiera cytaty z wypowiedzi, które Tyrion wygłasza w różnych sytuacjach, od tych poważnych po te przepełnione nieco złośliwym humorem. Jego słowa są precyzyjne i pełne głębokiego sensu, które potrafią trafić prosto do serca czytelnika. Przewrotne podejście Lannistera do władzy, życia, honoru i relacji międzyludzkich sprawia, że książka nie tylko bawi, ale także zmusza do refleksji. „Aforyzmy i mądrości Tyriona Lannistera” to książka, która stanowi doskonały prezent dla każdego fana sagi „Pieśni Lodu i Ognia”.
Whatredheadreads - awatar Whatredheadreads
Ręka umarlaka George R.R. Martin
Ręka umarlaka
George R.R. Martin John Jos. Miller
Trylogia związana z postacią antagonisty - Lalkarza / senatora Grega Hartmanna - miała zakończyć się w poprzedniej części serii, zatytułowanej "Ukryty as". Tymczasem, co odkryłem ze zdumieniem, "Ręka umarlaka" jest książką, która rozgrywa się dokładnie na tej samej przestrzeni czasowej. Opisuje jednakowoż wydarzenia z "poziomu ulicy" a jej osią fabularną jest poszukiwanie mordercy "matki chrzestnej" kryminalnego półświatka - Poczwarki, które prowadzą - początkowo niezależnie a nawet psując sobie nieświadomie szyki - Daniel "Yeoman" Brennan (tutejszy, acz bardziej brutalny i bezwzględny, Hawkeye) i żywcem wyjęty z kart powieści noir detektyw Jay Ackroyd (z uwagi na moc pozwalającą mu za wskazaniem palca teleportować ludzi do znanych mu miejsc, zwany Rzutnikiem)... Śledztwo okazuje się o tyleż ważne, że związane z nim zagrożenie jest wcale niemniej poważne, niż dojście do władzy Hartmanna (tu na dalszym planie). ...tak więc z thrillera politycznego przechodzimy do kryminału, w którym twórcom - tym razem przede wszystkim George'owi R.R. Martinowi i Johnowi Jos. Millerowi (reszta wymienionych autorów pojawia się w "creditsach" dlatego, iż występują tu, stworzone przez nich na potrzeby serii, postaci) - udało się zręcznie wykorzystać wszelkie charakterystyczne tropy i triki gatunku, łącząc je umiejętnie z estetyką komiksu, fantasy i wszelkimi elementami ugruntowanego już uniwersum "Dzikich kart". To kolejna znakomita powieść z serii, którego jedyną wadą są fragmenty, które są 1:1 przeniesione z poprzedniego tomu (nie ma ich wiele - i jak się dowiedziałem już po lekturze, "Ukryty as" i "Ręka umarlaka" pierwotnie planowane były jako jedna książka, więc stąd to - może nie niecodzienne, Martin zrobił to już raz w przypadku "PLiO"... - zagranie),ale poza tym pięknie uzupełniająca niejasności i urwane wątki drugoplanowe z części poprzedniej. Ponownie polecam fanom miejskiego fantasy, komiksu i - tym razem - powieści kryminalnej!
Rafał Jasiński - awatar Rafał Jasiński
Świąteczne tajemnice. Najlepsze świąteczne opowieści kryminalne praca zbiorowa
Świąteczne tajemnice. Najlepsze świąteczne opowieści kryminalne
praca zbiorowa Otto Penzler
ZRÓB SOBIE PREZENT To wielka gratka dla wielbicieli kryminałów. Sześćdziesiąt osiem opowiadań kryminalnych zamkniętych w dwóch opasłych, bardzo solidnie wydanych tomach, które wybrał dla czytelników amerykański wydawca i redaktor Otto Penzler. Bardzo dobrze wybrał. Wyśledziłam te dwie książki po lekturze innego zbioru opowiadań, dokonanego przez tego samego redaktora: „Wielka księga opowieści kryminalnych. Zbrodnie pozornie niemożliwe”. Wtedy to odkryłam, że wydawnictwo „Familium” okroiło tę księgę z dwóch trzecich zawartości angielskiego oryginału. Wydawnictwo Zysk i S-ka na szczęście wydało całość i można wszystko, w dwóch tomach, kupić za dużo mniej niż mocno okrojoną, jednotomową wersję z zagadkami zamkniętego pokoju. Opowiadania łączy temat świąt Bożego Narodzenia, ale bardzo nienachalnie. Nie są to bynajmniej historie, które mają nas wprowadzić w dobry klimat i przybliżyć „magię świąt”, no bo w końcu to kryminały. Ja zabrałam się za nie dawno po świętach i zupełnie mi to nie przeszkadzało. Można sobie czytać, odkładać i znów czytać, dawkować przyjemność powoli. Opowiadania są krótkie, nie trzeba śledzić z uwagą wszystkich wątków, aby wiedzieć o co chodzi. Oczywiście, wśród tych opowiadań są lepsze i gorsze, ale Penzler bardzo się starał by tych lepszych było więcej i żeby były one naprawdę różnorodne: i zabawne, i klasyczne, i sensacyjne, i niesamowite. Mnie najbardziej rozbawiło „Świąteczne straszydło” Pata Franka, ze względu na akcent polski. Mamy tu całą plejadę angielskojęzycznych autorów, od połowy XIX wieku po czasy prawie współczesne (większość tych starszych, co mnie akurat nie przeszkadza),kilkadziesiąt nazwisk, które, chociaż naprawdę kryminałów sporo czytam, nawet nie obiły mi się o uszy. Po prostu, ci autorzy nigdy nie byli u nas wydawani. Takich opasłych tomów z wyborem opowiadań kryminalnych Otto Penzler wydał jeszcze kilkanaście. Szkoda, że nasi wydawcy nie kwapią się, aby je zaprezentować polskiemu czytelnikowi. Chętnie bym, na przykład, przeczytała wybór poświęcony kobietom detektywom albo opowiadania kryminalne, które zainspirowały filmowców. Ale to marzenia ściętej głowy. Czy to się dzisiaj sprzeda? Jeżeli jesteście bardzo zapobiegliwi i chcecie zrobić przyjemność wielbicielom kryminałów, to możecie już teraz kupić te dwie książki z przeznaczeniem na gwiazdkowy prezent. Na niegwiazdkowy też się nadaje. A prezent dla siebie, to już w ogóle, bez dwóch zdań. www.czytacz.pl
Rudolfina - awatar Rudolfina
oceniła na81 rok temu
Fantastyczne opowieści wigilijne Krzysztof Kochański
Fantastyczne opowieści wigilijne
Krzysztof Kochański Marek Oramus Joe Haldeman Kristine Kathryn Rusch Mirosława Sędzikowska Łukasz Orbitowski Orson Scott Card Connie Willis Rudy Rucker Robert Reed David Gerrold Janet Kagan
Książkę dostałem w prezencie od mojej dziewczyny, która była w Poznaniu (wydawnictwo Zysk wydające tą książkę jest z tego miasta, taki przypadek),co prawda we wrześniu, ale z góry wiedziałem, kiedy na pewno będę ją czytał. ;) Zbiór trzynastu opowieści, które zostały wydane w hołdzie Świętom Bożegonarodzenia, więc oczywiście tylko w grudniu mogłem po nią sięgnąć. Jak nazwa wskazuje jest to zbiór opowiadań fantastycznych o charakterze Świąt wybranych specjalnie przez Piotra Gocieka. Trzynaście opowiadań trzynastu różnych (polskich i zagranicznych, bardziej i mniej znanych) autorów, między innymi: Orson Scott Card, Joe Haldeman, Connie Willis, Marek Oramus czy Łukasz Orbitowski. Niestety zbiór nie zachwyca, wydaje mi się raczej nieco ponad przeciętny, ale czyta się całkiem dobrze i szybko. Po prostu zawarzyła u mnie rzecz gustu. Natomiast na pewno zapamiętam kilka z nich, jak chociażby "Dziecko z Marsa" Davida Gerrolla o samotnym mężczyźnie, który zaadoptował syna Marsjanina, "Pod choinką" Krzysztofa Kochańskiego o Mikołaju, którego prezentów nie można było przyjmować przed północą, bo sprowadziłoby to nieszczęście. I to trzeba było mieć koniecznie żywą choinkę, bo za jej brak sroga kara! czy "Wigilijne psy" Łukasza Orbitowskiego, które opowiada o małych psach, który odwiedzały pewna rodzinę co rok w Wigilię. "Fantastyczne opowieści wigilijne" to zbiór, który z pewnością nada się jako prezent na święta nie tylko dla fana fantastyki. W końcu to magiczny okres, w którym dzieje się wiele fantastycznych rzeczy nie tylko w świecie fikcyjnym, ale także wokół nas. ;) https://swiat-bibliofila.blogspot.com/2022/12/fantastyczne-opowiesci-wigilijne.html
Ciacho - awatar Ciacho
Gwiezdny port George R.R. Martin
Gwiezdny port
George R.R. Martin Raya Golden
Obcy przybyli na Ziemię, jednak wcale nie po to, aby przejąć nad nią kontrolę. W Chicago w końcu powstaje Gwiezdny Port i w mieście pojawia się wielu przedstawicieli innych inteligentnych gatunków. Policjanci zaś muszą poradzić sobie z wieloma nowymi problemami. George R. R. Martin co prawda nie śpieszy się z wydaniem kolejnego tomu swojego najpopularniejszego cyklu, ale za to na polskim rynku regularnie pojawiają się kolejne dzieła sygnowane jego nazwiskiem. Tym razem jest to powieść graficzna, stworzona w klimacie lekkiego, rozrywkowego SF. Lubię taki, przyznaję, szczególnie że nieczęsto trafiam na niego w powieściach. Tylko czy „Gwiezdny Port” jest przy okazji po prostu dobry? Co prawda specjalizuje się” raczej w literaturze, niż w komiksach, ale wydaje mi się, że przerobiłam na tyle fantastyki, że przynajmniej częściowo mogę to oceniać i porównywać. I o ile to całkiem sympatyczny komiks to mam wrażenie, że na wielu płaszczyznach wypada po prostu przeciętnie. Początkowo byłam szczerze zainteresowana tą historią. Na pewno pomagała w tym całkiem przyjemna dla oka kreska i kreatywne pomysły na obcych, poza tym generalnie mam po prostu słabość do fantastyki w wydaniu kryminalnym. Tyle że szybko jakoś zaczęło mi się to rozjeżdżać. Fabuła niby była w porządku, ale wszystko zdawało się trochę rozmywać, a na dłuższą metę poszczególne wątki średnio mnie angażowały. Niektóre pomysły na obcych czy jakieś drobne zawirowania fabularne potrafiły pozytywnie mnie zaskoczyć, ale gdy zaskoczenie sprawiało, że robiłam się ciekawa historii, ta szybko wracała na swoje nudnawe tory. Być może jest to częściowo wynik mojej nieumiejętności w czytaniu, a więc i we wciąganiu się w formę komiksu jako taką. Nie pomaga fakt, że nie jest to zamknięta historia z konkretną puentą, ponieważ ta historia najprawdopodobniej będzie kontynuowana w kolejnym tomie. A ja, szczerze mówiąc, nie wiem, czy mam na niego ochotę. Co prawda, z jednej strony chętnie bym go przygarnęła przez wzgląd na naprawdę fajne ilustracje i te fragmenty, które były naprawdę zaskakujące i pomysłowe, ale z drugiej: czy potrzebuje kolejnej przeciętnej historii na swojej półce? (pewnie tak, ale shh) Jeśli szukacie ładnie wydanych komiksów, jesteście fanami Martina, albo potrzebujecie czegoś lekkiego, zabawnego i nieco kryminalnego to można ten komiks sprawdzić. To na pewno będzie też po prostu dobry pomysł na prezent, bo nie oszukujmy się: to wydanie jest naprawdę niczego sobie. Ale to na pewno nie jest żaden „must read”, nawet dla wielkich fanów komiksów jako takich.
Katrina - awatar Katrina
oceniła na63 lata temu
Chrystusowa ziemia Marcin Halski
Chrystusowa ziemia
Marcin Halski
Lubicie książki o tematyce postapo? Marcin Halski „Chrystusowa ziemia” „Nikt nie powiedział, że koniec świata będzie prosty. Nikt nie ostrzegał, jak daleko mogą przesunąć się granice człowieczeństwa, kiedy jedynym celem stanie się przetrwanie. Nikt, ale to nikt nie przewidział tego, że kiedy człowiek człowiekowi stanie się wilkiem, to dla świata będzie to zaledwie przepychanką owieczek.” Świat wyniszczony wojnami i konfliktami, które doprowadziły do katastrofy ekologicznej. Przyroda uległa mutacją, wszystkie zwierzęta zamieniły się w krwiożercze bestie żyjące w lasach i atakujące resztki ludzkości która ocalała. Nawet Rośliny zwróciły się przeciw nam, w najlepszy wypadku były „tylko” trujące, w najgorszym równie niebezpieczne jak zwierzęta. Polska. Ocalali żyją w kilku miastach, jednym z nich jest Wrocław, otoczony wysokim betonowym murem, zasiekami i broniony przez uzbrojoną straż. Ludzie, poza elitą rządzącą, żyją jak niewolnicy, a Ci którzy uznawani są za niebezpiecznych wysyłani są do naprawy muru. Istnieją też Święte Miasta, chronione przez moc świętych relikwii, gdzie ludzie mogą otrzymać schronienie w zamian za pracę, wiarę i modlitwy. Jednym z tych miast jest Częstochowa. Istnieją też osady wolnych ludzi, odcinających się od wiary. Leon, jeden ze skazanych na pracę przy murach Wrocławia, wykorzystując nadarzającą się okazję ucieka z miasta i trafia do Częstochowy. Życie tam jest całkiem inne niż w obwarowanym Wrocławiu i pomimo początkowych wątpliwości, wszak to Kościół doprowadził do konfliktów które doprowadziły do upadku ludzkości, zaczyna wierzyć w Boską ochronę. Jednak nawet Święte Miasto nie jest tym czym wydaje się na pierwszy rzut oka i ma swoje mroczne sekrety. Leon dowiaduje się tego, gdy wysłany na misję zbadania sprawy znikających wszystkich ludzi z wolnych osad, trafia do społeczności ludzi żyjących w dawnych kopalniach Śląska. „W końcu to Kościół doprowadził swoimi knowaniami i intrygami do wybuchu straszliwej wojny, która zdegradowała człowieka do roli najzwyklejszego pasożyta. Robaka, który w najlepszym wypadku zasługuje na rozdeptanie.” Jakie sekrety skrywają się w podziemiach klasztoru na Jasnej Górze? I czy Kościół znowu w swej chciwości swoimi działaniami sprowadza na ludzi zagładę? „Chrystusowe ziemie” to ponura wizja ziemi, w której czas człowieka przemija a natura, którą człowiek w swej pysze niszczył, zwraca się przeciw nam z całą brutalnością. Każdy dzień to walka o przetrwanie w tym okrutnym świecie, gdzie jak się okazuje, natura nie jest jedynym wrogiem. Autor rozbiera na czynniki pierwsze naturę człowieka, ukazując jego chciwość, konsumpcjonizm, rywalizację, bezsilność, nienawiść, pychę, podłość, żądze i dążenie do destrukcji. Zepsucie elit politycznych i dostojników kościelnych. To książka z przesłaniem dokąd zmierza nasz świat jeżeli w porę się nie opamiętamy. Po książkę sięgałam z pewną dozą niepewności, tytuł sprawił, że miałam obawy czy wątek religijny nie zdominuje fabuły w takim stopniu, że będzie ona dla mnie nie strawna. Jednak z każdą stroną czytałam z coraz większym zaciekawienie, lektura okazała się być zgoła inna niż miała obawy. To książka brutalna, krwawa i pozbawiona nadziei. Fabuła toczy się wartko, momentami wręcz troszkę za szybko Ciężko powiedzieć, że jest to przyjemna lektura, ale zdecydowanie mocna i dająca do myślenia. „W świecie, w którym nic nie jest takie, jakie się wydawało, słowo zaufanie traci całkowicie na wartości. Ocena 7/10
magiczny_zakatek_izy - awatar magiczny_zakatek_izy

Cytaty z książki Księga magii

Dodaj cytat z książki Księga magii