Okładka książki To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać autora Judith Viorst, 9788381321709
Judith Viorst Wydawnictwo: Zwierciadło nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Necessary Losses: The Loves, Illusions, Dependencies, and Impossible Expectations That All of Us Have to Give Up in Order to Grow
2020-08-12
2020-08-12

Kup To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać w ulubionej księgarnii

Oceny książki To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać

OPINIE i DYSKUSJE o książce To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać

Niestety mam wrażenie, że tytuł książki jest mocno mylący. Myślę, że dla osób pogrążonych w żałobie, filozoficzne dywagacje autorki na temat fizjologii człowieka nie będą nad wyraz pomocne w poradzeniu sobie z trudnościami. Język używany przez autorkę jest ciężki do przyswojenia i często ma się wrażenie, że treść kręci się wkoło o to samo. Nie polecę dalej.

Książka bardzo ciekawa. Według mnie warta przeczytania dla każdego, gdyż obrazuje niedoskonałości i straty w kolejnych etapach życia pozwalając tym samym wiele zrozumieć i korzystać bardziej z życia i tego co jest nam dane.

Niestety nie spodobała mi się, a miałam wobec niej pewne oczekiwania. Zupełnie nie podpasował mi styl autorki. Treść książki i przemyślenia Pani Viorst nie były dla mnie jakieś odkrywcze - nie było na czym się zawiesić. Po pewnym początkowym znudzeniu dalej czytałam raczej ogarniając całe strony i wyłapując co ciekawsze fragmenty do szczegółowego przeczytania, niż słowo w słowo. Owszem, jest to ciekawa pozycja, ale widać nie dla mnie.

2822 użytkowników ma tytuł To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać na półkach głównych
278 użytkowników ma tytuł To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać na półkach dodatkowych

Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek Amir Levine
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Amir Levine Rachel Heller
"PARTNERSTWO BLISKOŚCI. JAK TEORIA WIĘZI POMOŻE CI STWORZYĆ SZCZĘŚLIWY ZWIĄZEK" - A.LEVINE, R.HELLER Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć style przywiązania. Wyróżniamy 3 - bezpieczny, unikający i lękowy (+mieszany). Rozpoznanie swojego stylu i stylu przywiązania partnera pokazuje nam dlaczego część relacji działa, a inne niekoniecznie. Autorzy krok po kroku charakteryzują style i przedstawiają krótkie kwestionariusze dla czytelnika, aby mógł rozpoznać styl swój i bliskiej osoby. Mimo, że książka opiera się na artykułach, badaniach to nie jest napisana naukowym językiem. Autorzy w przystępny sposób wprowadzają w temat, a jednocześnie na poziomie podstawowym go wyczerpują. Pokazują przykłady z życia różnych osób, dzięki czemu obrazowo łatwiej jest zrozumieć mechanizmy i odnieść je do własnego życia. W książce znajdują się też praktyczne porady i ćwiczenia, co jest świetnym podsumowaniem wiedzy. Dowiedziałam się jakie są tajniki skutecznej komunikacji, jak rozwiązywać konflikty i na jakie sygnały ostrzegawcze zwracać uwagę. Ja już trochę informacji z tej tematyki miałam, ale był to chaos. Dzięki tej pozycji uporządkowałam sobie je w głowie i zrozumiałam, czego chce od relacji. Zdecydowanie warta przeczytania, nie ważne czy jesteś singlem czy w związku. Daj jej szansę i zrozum siebie. Polecam! 9/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na916 dni temu
Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek Karyl McBride
Wsparcie dla dorosłych córek narcystycznych matek
Karyl McBride
Relacja z narcystyczną matką to jedna z najtrudniejszych więzi emocjonalnych, jakie mogą stać się udziałem człowieka. Cechy narcystycznej matki tworzą toksyczny fundament, na którym córka musi budować swoje życie: to permanentny brak empatii, postrzeganie dziecka jedynie jako narzędzia do zaspokajania własnych potrzeb („przedłużenie ja”) oraz miłość skrajnie warunkowa. Taka matka jest mistrzynią manipulacji – potrafi wzbudzać paraliżujące poczucie winy, stosować ciche dni lub rywalizować z córką o urodę i sukcesy, niszcząc jej poczucie własnej wartości. Książka „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to poradnik, który pełni rolę literackiego koła ratunkowego. Autorka nie tylko diagnozuje problem, ale przede wszystkim oferuje konkretną ścieżkę wyjścia z traumy relacyjnej. Publikacja rozpoczyna się od rzetelnego nakreślenia profilu psychologicznego narcyza. Autorka tłumaczy, dlaczego córki takich matek często wyrastają na osoby nadmiernie odpowiedzialne, cierpiące na perfekcjonizm lub „głód miłości”, który popycha je w ramiona kolejnych toksycznych partnerów. Książka demaskuje mechanizm tzw. „gaslightingu” – formy manipulacji, w której matka podważa pamięć i percepcję córki, sprawiając, że ta zaczyna wątpić we własne zmysły i zdrowie psychiczne. Droga do odzyskania siebie Największą wartością tej książki jest jej praktyczny charakter. Autorka dzieli proces zdrowienia na kilka kluczowych etapów: Zrozumienie i akceptacja: Uświadomienie sobie, że matka się nie zmieni, a jej zachowanie nie było winą dziecka. Żałoba po „idealnej matce”: Porzucenie nadziei, że pewnego dnia matka nas pokocha tak, jak tego potrzebujemy. Stawianie granic: Nauka asertywności, od techniki „szarego kamienia” (stawanie się emocjonalnie niedostępną dla narcyza) po całkowite zerwanie kontaktu (no contact),jeśli sytuacja tego wymaga. W przeciwieństwie do wielu teoretycznych opracowań, ten poradnik skupia się na emocjonalnym wsparciu. Autorka z wielką czułością zwraca się do czytelniczki, zdejmując z niej ciężar wstydu i społecznego tabu, które nakazuje „szanować matkę bez względu na wszystko”. Książka uczy, że dbanie o własne zdrowie psychiczne i odcięcie się od toksyny nie jest aktem egoizmu, lecz koniecznością. „Wsparcie dla córek narcystycznych matek” to lektura niezbędna kobietom, które czują, że ich życie jest wciąż kontrolowane przez krytyczny głos matki w ich głowie. To przewodnik po odbudowywaniu poczucia sprawstwa i nauce dbania o własne wewnętrzne dziecko. Choć proces ten bywa bolesny, książka daje nadzieję, że wyjście z cienia narcyza jest możliwe i prowadzi do prawdziwej, dorosłej wolności.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na83 miesiące temu
Po dorosłemu Joanna Flis
Po dorosłemu
Joanna Flis
W swojej najnowszej książce „Madame Monday. Po dorosłemu” Joanna Flis podejmuje temat, który w dobie kultu wiecznej młodości i ucieczki przed odpowiedzialnością wydaje się rewolucyjny: jak w końcu dojrzeć. Autorka, znana psychoterapeutka, nie serwuje nam jednak sztywnego wykładu, lecz zaprasza do intymnej, a momentami bezlitosnej rozmowy o tym, co to znaczy być dorosłym w świecie, który promuje infantylizm. Moja ocena 7/10 wynika z uznania dla terapeutycznej trafności diagnoz, przy jednoczesnym poczuciu, że momentami narracja staje się zbyt gęsta od psychologicznego żargonu. Książka jest swoistym przewodnikiem po meandrach dojrzałości emocjonalnej. Flis z chirurgiczną precyzją rozbija na czynniki pierwsze nasze mechanizmy obronne, lęki przed zaangażowaniem i tendencję do obwiniania całego świata za własne niepowodzenia. Największą zaletą publikacji jest jej struktura – autorka nie tylko diagnozuje problemy, ale oferuje konkretne narzędzia do pracy nad sobą. Podtytuł „Po dorosłemu” to obietnica, którą Flis spełnia, ucząc nas, że dojrzałość nie jest metryką, lecz zestawem kompetencji, takich jak stawianie granic, branie odpowiedzialności za własne emocje czy umiejętność przeżywania straty. Styl Joanny Flis jest charakterystyczny: bezpośredni, pełen empatii, ale pozbawiony taniego pociesicielstwa. Autorka pisze do czytelnika jak mądra przyjaciółka, która nie boi się powiedzieć nam bolesnej prawdy prosto w oczy. To książka dla tych, którzy utknęli w roli „wiecznego dziecka” i czują, że ich życie przecieka im przez palce w oczekiwaniu na mitycznego dorosłego, który przyjdzie i wszystko naprawi. Flis uświadamia, że tym dorosłym musimy stać się my sami. Momentami odnosi się wrażenie, że autorka stara się upchnąć zbyt wiele wątków w jednej publikacji, co stanowi główny minus książki. Niektóre rozdziały, choć fascynujące, wydają się urwane, zostawiając czytelnika z poczuciem niedosytu i koniecznością szukania uzupełnień w innych źródłach. Ponadto, dla osób nieobeznanych z terminologią terapeutyczną, niektóre fragmenty mogą być trudne w odbiorze i wymagać kilkukrotnego czytania, co nieco zaburza płynność lektury. Podsumowując, „Madame Monday. Po dorosłemu” to solidna i bardzo potrzebna lekcja życia. To książka, która zdejmuje z nas ciężar nierealnych oczekiwań i pokazuje, że dorosłość, choć trudna i wymagająca, jest jedyną drogą do prawdziwej wolności. Joanna Flis stworzyła dzieło, które prowokuje do myślenia i daje realną szansę na zmianę paradygmatu, w jakim funkcjonujemy. To mocne siedem punktów za merytorykę i odwagę w poruszaniu tematów, które większość z nas woli zamiatać pod dywan. Idealna pozycja dla każdego, kto chce w końcu przestać dryfować i zacząć świadomie sterować własnym losem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na75 dni temu
Bliskie spotkania z uzależnieniem. W świecie głodnych duchów Gabor Maté
Bliskie spotkania z uzależnieniem. W świecie głodnych duchów
Gabor Maté
To niesamowita pozycja - głęboki manifest empatii, który rzuca wyzwanie systemowym błędom w naszym postrzeganiu uzależnień. Gabor Maté nie pisze z pozycji nieomylnego eksperta w białym kitlu. Pisze jako człowiek, który sam zmaga się z wyzwaniami i który przez lata pracował blisko w dzielnicy Downtown Eastside w Vancouver, wspierając uzależnione osoby w Kanadzie. To, co uderza w pierwszej części książki, to bezwzględna szczerość i humanizm. Historie pacjentów nie są jedynie opisami klinicznych przypadków, ale poruszającymi portretami ludzi, których społeczeństwo skazało na niebyt. Autor pokazuje, że za każdą osobą kryje się desperacka próba uśmierzenia niewyobrażalnego cierpienia. Czytając te strony, przestajemy widzieć "narkomana", a zaczynamy dostrzegać skrzywdzone dziecko, które w dorosłym ciele próbuje po prostu przetrwać kolejny dzień. Analiza procesu uzależnienia, rewolucyjna w swojej prostocie teza: nie należy pytać, dlaczego występuje uzależnienie, ale dlaczego pojawił się ból. Wyjaśnia, jak wczesnodziecięca trauma wpływa na fizyczny rozwój mózgu, upośledzając naturalne układy nagrody i kojenia. Książka ta całkowicie zmienia myślenie o pomocy i myślenia o drugim człowieku. Maté udowadnia, że uzależnienie to spektrum i odważnie przyznaje się do własnych natręctw, pokazując, że mechanizm ucieczki od siebie jest taki sam, niezależnie od tego, czy kończymy na ulicy, czy w luksusowym gabinecie. Pokazuje że uzależnienie nie jest "wyborem" ani "wadą charakteru", lecz rozpaczliwą próbą rozwiązania problemu, z którym dana osoba nie potrafiła poradzić sobie inaczej. To jedna z tych pozycji, po których zamknięciu świat i ludzie wokół nas wyglądają już zupełnie inaczej.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na1014 godzin temu
Psychowzroczność Daniel J. Siegel
Psychowzroczność
Daniel J. Siegel
Książka wywarła na mnie bardzo duże wrażenie! Szczególnie ujął mnie opis rożnych ludzkich historii i pracy psychologa, który zbiera okruszki cudzego życia i pieczołowicie skleja je niczym sztukmistrz japońską porcelanę. "Każdy z nas ma w sobie własny mentalny świat, który z czasem zacząłem traktować, jak wewnętrzne morze. To niezwykle różnorodne miejsce, pełne myśli i odczuć, wspomnień i marzeń, nadziei oraz życzeń. Przetaczają się przez nie burze (...). Gdy mroczne głębiny morza zdają się nas wciągać, odnosimy wrażenie, że toniemy"... Aby uwolnić się od utrudniających życie schematów funkcjonowania umysłu, Siegel proponuje psychowzroczność rozumianą jako "forma skoncentrowanej uwagi , dzięki której możemy dostrzec wewnętrzny sposób funkcjonowania naszego umysłu, a także być świadomi przebiegu procesów mentalnych i nie padać ich ofiarą". Uczy jak przyjmować to, co nas spotyka, co z tym robić, jak to rozumieć i wykorzystać tę wiedzę, aby żyło nam się łatwiej np. w naszym społecznym otoczeniu. Wskazuje on na niezwykłą złożoność i potencję ludzkiego mózgu. Pokazuje swoją pracę z pacjentami - klientami nad uzyskaniem większej łączności między półkulami, nad aktywacją określonych ośrodków mózgowych ... Pozycja zawiera opis funkcjonowania mózgu, szczegółowy opis stylu pracy autora i jego spotkania z pacjentami ... polecam zainteresowanym neurobiologią.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na88 miesięcy temu
Jesteś oszustką. Syndrom, który cię niszczy Małgorzata Mielcarek
Jesteś oszustką. Syndrom, który cię niszczy
Małgorzata Mielcarek
Zainteresowałam się tematem ze względu na autorkę :) Sama bym nie sięgnęła po taki tytuł, bo na szczęście nie mam takiego podejścia do życia i nie porównuje się z nikim :) więc nie szukam na siłę syndromu tylko cieszę się z bycia kobietą i mam starszego brata i doskonale wiem jakie są różnice (prawa i przywileje) z tytułu bycia chłopcem czy dziewczynką :) Mam wrażenie, ze tytuł wprowadza w błąd, oczekiwałam innej treści i taka forma lepiej by się sprawdziła jako podcast w kilku odcinkach. Jest to wywiad i forma dialogu. Powtarzanie tego samego wiele razy jest nurzące. Nie wiele to wnosi do wiedzy czytelnika. Na dłuższą metę wręcz meczące. Mimo, że temat ciekawy i warty uwagi. Myślę, że taka lektura dla nastolatki będzie wręcz wyrokiem (mam raka = jestem kobietą) jaki ten świat jest brutalny i niesprawiedliwy. Warto podkreślić to nie socjalizm i sprawiedliwości nie ma i nigdy nie było :) Należy budować mosty pomiędzy damskim i męskim światem i uszanować swoje różnice i predyspozycje. Natomiast z punktu widzenia dorosłej kobiety gdy skończy się studia i zacznie pracować to ciężko, żeby co roku robić coś ła ło łi, żeby co roku wchodzić na K2 i karmić słonie w Afryce i ciągle przebijać swoje sukcesy nowymi. Ja to nazywam wysoko postawiona poprzeczka i jak się jest w tym miejscu na osi x to potem ciężko "przebić samą siebie" bo tyle już się osiągnęło a presja społeczeństwa jest nastawiona na sukces. Na nikim nie zrobię wrażenia czytając 52 książki rocznie, ale na każdym zrobię wrażenie z tytułu "sukces" jak powiem, że 52 dni spędziłam w podróży dookoła świata bo na "takie sukcesy nastawiony jest obcenie świat miejski" nie na konkurs na najlpeszy ogródek i najlepszą prozę tylko na to co jest aktualnie modne. Żyjąc w takiej bańce nabieramy przekonań, że sukces to awans czy stanowisko i się na siłę porównujemy, zamiast żyć i czerpać radość z tego co przynosi nam frajdę :)
Becia Niedziusiowa - awatar Becia Niedziusiowa
oceniła na65 miesięcy temu

Cytaty z książki To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać

Judith Viorst To, co musimy utracić, czyli miłość, złudzenia, zależności niemożliwe do spełnienia oczekiwania, których każdy z nas musi się wyrzec, by móc wzrastać Zobacz więcej