Prezes i Spółki. Imperium Jarosława Kaczyńskiego

Okładka książki Prezes i Spółki. Imperium Jarosława Kaczyńskiego Agata Kondzińska, Iwona Szpala
Okładka książki Prezes i Spółki. Imperium Jarosława Kaczyńskiego
Tagi:
Polityka Kaczyński PiS korupcja biznes

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Święte prawo. Historie ludzi i kamienic z reprywatyzacją w tle Iwona Szpala, Małgorzata Zubik
Święte prawo. ... Iwona Szpala, Małgo...

Obraz narodzin i działania partyjnego układu. Układu genseka z Żoliborza, udającego Sprawiedliwego i mającego gdzieś Prawo. I to wszystko okraszone kłamstwami, "swoimi" komunistami, "swoimi" TW, mocnym połączeniem biznesu z polityką, wielkimi pieniędzmi, pseudo-katolicyzmem, łapówkami, nepotyzmem, umorzeniami długów i zwykłym, pospolitym chamstwem.

Autor sledzi i rzuca swiatlo na majatek PISu oraz wczesniejsze ustawki w Porozumieniu Centrum. Wyjasnia historie pozyskania lokali na Nowogrodzkiej, Srebrnej oraz Alejach Jerozolimskich. Dowiadujemy sie sporo o przeszlosci politykow. Az dziw ze te rzeczy uchodza na sucho.

Dla rownowagi chetnie przeczytalbym podobna pozycje o SLD oraz PO. Czy naprawde nikomu to nie przeszkadza, czy to niewiedza? Szok.

więcej Pokaż mimo to

Książka bardzo wymagająca, przede wszystkim potrzeba dużo pamięci zarówno tej operacyjnej jak i długotrwałej, bo po pewnej ilości przekrętów nie pamięta się już tych wcześniejszych. :)

cdn....
Niestety :/

cdn....
Niestety :/

Historia człowieka, który nie wierzy w bezinteresowność. Chciał być współczesnym Piłsudskim, a wyszedł z niego karzeł Dmowskiego. Ta książka jest tylko niewinnym wstępem do obecnych wydarzeń, do tego jak Kaczyński i jego pomagierzy niszczą Polskę.

Polityka, to nie tylko dbanie o dobro Polaków, ale również dbanie o własną partię.

Długo czytałem tę książkę. Ma w sobie dwie interesujące rzeczy - jedna z nich jest dobra i ciekawa, druga niestety trochę słabsza. To co jest dobre w tej książce to nauka współczesnej historii i polityki od kuchni. Przypomnienie sobie najważniejszych nazwisk, wydarzeń i klimatu lat 90' (szczególnie dla tych, którym spodobał się serial "Rojst 97". Natomiast w kwestiach biznesowo-ekonomicznych autorki nie dały sobie rady. Sam pomysł budowania zaplecza finansowego działalności politycznej Kaczyńskiego raczej nie budzi wątpliwości - wręcz pomysłem jest dobrym. Problemem może być ocena przedstawionych działań, jednak brakuje podstaw do oceny. Z jednej strony to dobrze bo zachowany jest obiektywizm, ale z drugiej mówimy o trudnych operacjach prawno-księgowych w przeistaczającym się prawnie kraju. Ocena moralna i prawna zmieniają się. Książka oczywiście wciąż szokuje butnością wybranych polityków i bezczelnością działań, ale też ukazuje kulisy nieporadności finansowej i zarządczej.

więcej Pokaż mimo to

Treść ciekawa i niezwykle ważna, ale sposób przekazywania tej treści - męczący.

Treść ciekawa i niezwykle ważna, ale sposób przekazywania tej treści - męczący.

Takie książki niektórzy z chęcią przeczytają a inni nawet tego nie zrobią i dadzą jedynkę. Ciężkie to czasy ,polityka tak ludzi podzieliła ,że nie ma już miejsca na rozsądną dyskusje.
Książka wydaje się napisana rozsądnie i fakty zostały zweryfikowane bo gdyby tak nie było to pewnie skończyło by się na rozprawie i publicznym spaleniu wydania :) Wyborcy PiS pewnie sądzą że to kolejny atak ciemnych mocy wymierzony w ukochanego prezesa. Ta książka poprostu pokazał ,że Kaczyński podobnie jak reszta polityków ma te same problemy które nazywają się władza i pieniądze, chociaż umiejętnie wykreował swój wizerunek na kogoś kto nawet nie wie że ma dwa różne buty. Niestety obraz Kaczora jaki chcą widzieć jego wyborcy jest mocno subektywny i odległy od rzeczywistości. To nie jest przecież nic złego ,jak ktoś idzie do polityki to trzeba się z tym liczyć ,najgorsza w tym wszystkim jest ta obłuda świętego.

6/10 - niezła.

6/10 - niezła.