Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu

Okładka książki Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu autora Anna Wojtacha, 9788311158115
Okładka książki Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu
Anna Wojtacha Wydawnictwo: Bellona reportaż
reportaż
2020-01-22
2020-01-22

Kup Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu

„Na wojnie wszystko ma albo czas przeszły, albo przyszły. Była, był. Żyła, żył. Przyjdą, zabiją, zbombardują, zaraz zaczną”

Książkę dosłownie się pochłania, co nie dziwi, biorąc pod uwagę jak interesującą (a zarazem wstrząsającą) tematykę Autorka poruszyła w „Ćpunach wojny”. Każda z części książki jest na swój sposób wyjątkowa, natomiast wspólnym mianownikiem jest bez wątpienia do bólu realistyczny obraz zła jakim są wojny, ataki terrorystyczne oraz wszelkiego rodzaju konflikty zbrojne. Atutem, który sprawił, że książkę się świetnie czyta jest charyzma Anny Wojtachy, którą czytelnik dostrzega już w pierwszych zdania opowieści.

Nie wyobrażam sobie wykonywać zawodu, który tak silnie wpływa na psychikę człowieka. Tym bardziej w miarę czytania „Ćpunów wojny” wzrastał u mnie podziw, jakim aktualnie darzę dziennikarzy wybierających się w miejsca, z których wszyscy „normalni” ludzie chcieliby uciec.

Doceniajmy zatem pracę korespondentów wojennych. Pamiętajmy, że wojna nigdy nie jest za daleko.

Dawno nie czytałam książki, która miałaby tak trafny tytuł

Dawno nie czytałam książki, która miałaby tak trafny tytuł

Siedzisz sobie wygodnie w swym przytulnym bezpiecznym domku. Oglądasz TV i
trafiasz na serwis informacyjny, a tam WOJNA. Czy Twoja pierwsza myśl to: dajcie spokój
ile można gadać o konflikcie w... (wstaw co chcesz, to bez znaczenia),przecież to daleko, a
ja mam SWOJE PROBLEMY i zirytowany przełączasz kanał. Jeśli chociaż raz w życiu
zdarzyło Ci się coś podobnego, dziennikarka wojenna Anna Wojtacha sprawi, iż nie
pomyślisz tak nigdy więcej.
O czym w zasadzie jest ta książka? To zbiór doświadczeń autorki, zarówno tych
stricte wojennych jak i tych co pomiędzy. A. Wojtacha przeprowadza czytelnika przez
intymną relację Ćpuna z Narkotykiem. Każda działka tej używki może się okazać tą
śmiertelną. Niepowtarzalnym stanem dla którego ćpunka wojny była gotowa poświęcać
wszystko.
Autorka konsekwentnie uświadamia czytelnikowi jak wygląda front poza telewizyjną kamerą.
Pokazuje pełne wyrzeczeń życie dziennikarki wojennej oraz uzmysławia jak niewyobrażalnie
ciężka dla psychiki potrafi być ta praca. Wchodząc w tą opowieść, czytelnik zostaje
wrzucony na głęboką wodę, nic tu nie jest lukrowane czy ugrzecznione. Po prostu „widzimy”
to co reporterka, stając się w pewnym sensie uczestnikami wydarzeń. Dociera do nas ta
zasadnicza różnica między tym, co dopuszczalne w mediach, a tym, co jest naprawdę. Bo
przecież nikt jej nie ocenzurował widoku szczątek zamachowca i jego ofiar rozrzuconych po
Afgańskim placu. Nikt nie dał komfortu nieodczuwania potwornego smrodu spalonych ciał po
bombardowaniu w Strefie Gazy. Nikt nie wyciszył rozdzierającej rozpaczy ludzi, którzy w
Gruzji stracili wszystko. Ona tam była, ryzykując życie, abyśmy my mogli wiedzieć. I płaciła
za to niesamowicie wysoką cenę.
Jakie miałem wrażenia wyruszając w podróż z A. Wojtachą? To był totalny szok. Z
jednej strony, za sprawą lekkości pióra autorki, człowiek może się zapomnieć i wówczas
czyta się to jak przepełnioną czarnym humorem obyczajową powieść z elementami akcji. Z
drugiej to podzielona na rozdziały podróż po najprawdziwszym piekle. Natężenie emocji
jakich ten reportaż potrafi wywołać jest tak duże, że czasem trudno opanować łzy. To
niebywałe, jak mocna i poruszająca jest ta książka. Bardzo, ale to bardzo chciałbym móc
napisać „pewnie p. Wojtacha przesadza, to niemożliwe żeby takie piekło istniało”. Jednak
nie mogę, bo wiem, że opisała z reporterską precyzją to, co widziała i czego doświadczyła,
że prawda jest tu dalece bardziej przerażająca niż jakakolwiek fikcja. Stawiała swoje życie
na szali nie dla sławy, pieniędzy i zaszczytów tylko dla Nas. Ponieważ dla dziennikarki
wojennej przekazać ludziom prawdę to cel nadrzędny. Ona i wielu jej podobnych codziennie
wyprawiają się do piekła, byś Ty mógł/mogła wiedzieć. Podejmij więc to wyzwanie i przejdź
przez to razem z autorką, albo chociaż następnym razem z szacunku do pracy dziennikarzy
wojennych nie przełączaj wiadomości.

Siedzisz sobie wygodnie w swym przytulnym bezpiecznym domku. Oglądasz TV i
ja mam SWOJE PROBLEMY i zirytowany przełączasz kanał. Jeśli chociaż raz w życiu
zdarzyło Ci się coś podobnego,...

572 użytkowników ma tytuł Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu na półkach głównych
87 użytkowników ma tytuł Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu na półkach dodatkowych

Anna Wojtacha
Anna Wojtacha
Anna Wojtacha, dziennikarka, korespondentka wojenna. Urodzona w 1980 roku w Koszalinie. Pracę dziennikarską rozpoczęła dziesięć lat temu, w redakcji Teleexpressu. Następnie związana z TVN24 i Polsatem News. Obecnie współpracuje z TVP Info. Relacjonowała konflikty zbrojne w Iraku, Afganistanie, Gruzji, Izraelu i Strefie Gazy, Czadzie, a także zamachy terrorystyczne w Indiach oraz przewrót rządowy w Tajlandii. Od lat zafascynowana Rosją. Podczas wielu podróży, które odbyła po tym kraju, odwiedziła m.in. Kaukaz i Daleki Wschód. Efektem tych wypraw były reportaże.

Cytaty z książki Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu

Anna Wojtacha Ćpuny wojny. Tego nie zobaczysz w relacjach z frontu Zobacz więcej