Od bieguna do bieguna

Okładka książki Od bieguna do bieguna autora Bruno Winawer, 9788328858466
Okładka książki Od bieguna do bieguna
Bruno Winawer Wydawnictwo: Towarzystwo Wydawnicze „Rój” nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
Od bieguna do bieguna
1932-01-01
1932-01-01

Kup Od bieguna do bieguna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od bieguna do bieguna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od bieguna do bieguna

Bardzo ciekawy zbiór felietonów, dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Bardzo ciekawy zbiór felietonów, dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Cofnijmy się do pierwszej połowy XX wieku. Na drogach samochody mkną między bryczkami, na niebie obok samolotów latają sterowce, a Schroedinger, Heisenberg, Dirac to „genialni młodzi teoretycy nowszej szkoły”. Polska właśnie przyzwyczaja się do odzyskanej niepodległości, a świat dzięki nowym wynalazkom i odkryciom staje się coraz mniejszy. Ludzi zaprząta codzienność. Gdzie im tam potrzebne bakteriofagi, indukcja elektromagnetyczna czy uszkodzone molekuły-jony, co potrafią odzyskiwać elektrony. Niekompetentni dziennikarze potrafią wzbudzić panikę doniesieniami, np. na temat zmniejszania się prędkości światła, co może doprowadzić do ostygnięcia Ziemi. Ale był na straży Bruno Winawer i publikował swoje felietony popularno-naukowe, w których przybliżał w prosty sposób skomplikowane zagadnienia z przedmiotów ścisłych i nauk przyrodniczych, zachęcał do zgłębiania wiedzy i pokazywał praktyczne aspekty nauki. Cudne są te jego felietony – napisane z zaangażowaniem i ze swadą. Jest to także spacer przez swoistą wystawę rozwoju nauki. Możemy podziewać, jak wiele rzeczy się zmieniło i ile z tych teorii przetrwało i stało się absolutną podstawą wiedzową nawet dla samozwańczych humanistów. Jestem zachwycona zbiorem tych felietonów – jakby mi ktoś masaż mózgu zrobił. Polecam!

Lata międzywojenne to był okres bardzo szybkiego rozwoju nauki i techniki. Ten szybki rozwój trwał już pewnie od prawie 100 lat, ale od początku XX wieku powodował już bardzo szybkie zmiany zauważalne przez wszystkich ludzi i wpływające realnie na wszystkich ludzi. I wielu ludzi, zupełnie nie naukowców, zaczęło się interesować różnymi zagadnieniami naukowymi.
Polska, nie ma co ukrywać, była nieco na uboczu takiego rozwoju. Mieliśmy co prawda wielu naukowców znanych i kilku naukowców światowej klasy, ale literatura naukowa i popularnonaukowa nie była łatwo dostępna w języku polskim. W 1931 roku Trzaska, Evert i Michalski rozpoczęli wydawanie "Biblioteki wiedzy" w której wydano do 1939 roku ze 40 bardzo ważnych książek, pewnie było jeszcze trochę innych, ale to było naprawdę niewiele, w porównaniu z Niemcami czy z rynkiem anglojęzycznym.

Bruno Winawer zajmował tu bardzo ważną pozycję. Co najmniej od połowy lat dwudziestych pisał całe masy felietonów na tematy popularnonaukowe, a pewnie i wcześniej. Wydał kilkanaście zbiorów takich felietonów, obok kilku książek fantastycznych i kilkunastu sztuk teatralnych. (Notabene, Winawer może się poszczycić tym, że jego sztukę na angielski przetłumaczył... Joseph Conrad. Już tłumaczenie Conrada to osiągnięcie ale bycie tłumaczonym przez Conrada to full wypas!)

Ciekawie jest to czytać i orientować się jak wiele rzeczy się zmieniło oraz jak wiele rzeczy się nie zmieniło.

Jedna rzecz, która się zmieniła, i tu chyba mamy czego żałować: jak wynika z felietonu "Hulajdusze i urwipołcie" w latach trzydziestych wstydem było nie znać nazwisk pisarzy, filozofów, artystów czy naukowców. Co prawda narzekał, że jest to bardzo powierzchowne, ale notuje jednak taki fakt. Dziś chyba nie jest to już żaden wstyd. porzuciliśmy hipokryzję, ale nie spowodowało to, że jesteśmy lepsi...

Polska, nie ma...

11 użytkowników ma tytuł Od bieguna do bieguna na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Od bieguna do bieguna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Od bieguna do bieguna

Okładka książki Księga parodii Franciszek Bielak, Tadeusz Boy-Żeleński, Mieczysław Brahmer, Wiesław L. Brudziński, Jan Brzechwa, Bogdan Brzeziński, Jan Stanisław Bystroń, Konstanty Ildefons Gałczyński, Stefania Grodzieńska, Ryszard Marek Groński, Tadeusz Hollender, Jarosław Iwaszkiewicz, Świętopełk Karpiński, Ludwik Jerzy Kern, Władysław Kopaliński, Eryk Lipiński, Tadeusz Łopalewski, Antoni Marianowicz, Rafał Marszałek, Janusz Minkiewicz, Sławomir Mrożek, Adolf Nowaczyński, Janusz Osęka, Daniel Passent, Marian Piechal, Kazimierz Piekarski, Jan Pietrzak, Anatol Potemkowski, Józef Prutkowski, Władysław Stanisław Reymont, Tadeusz Różewicz, Magdalena Samozwaniec, Antoni Słonimski, Stanisław Sojecki, Artur Maria Swinarski, Edward Szymański, Julian Tuwim, Zenon Wiktorczyk, Bruno Winawer, Jerzy Wittlin, Adam Włodek, Kazimierz Rujwid Wroczyński, Kazimierz Wyka, XXX XXX, Witold Zechenter, Witold Zechenter, Stanisław Zieliński, Jan Zych
Bruno Winawer
Bruno Winawer
Polski pisarz pochodzenia żydowskiego, komediopisarz, prozaik, felietonista, z wykształcenia fizyk. Autor popularnych komedii obyczajowych, często związanych z tematyką naukową, licznych felietonów popularnonaukowych i literackich oraz powieści fantastycznonaukowych.

Okładka książki Chemia wokół nas Andrew Burrows, John Holman, Simon Lancaster, Tina Overton, Andrew Parsons, Gwen Pilling, Gareth Price
Okładka książki Podstawy biologii komórki. Część 1 Bruce Alberts, Karen Hopkin, Alexander Johnson, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter
Okładka książki Biologia wokół nas. Tom 2 Sally D. Hacker, David W. Hall, H. Craig Heller, David M. Hillis, Marta J. Laskowski, David Sadava
Okładka książki Atlas kur ozdobnych Paweł Moszczyński, Manfred Uglorz
Atlas kur ozdobnych Paweł Moszczyński, Manfred Uglorz
Okładka książki Biologia wokół nas Sally D. Hacker, David W. Hall, H. Craig Heller, David M. Hillis, Marta J. Laskowski, David Sadava
Okładka książki Ilustrowany przewodnik do rozpoznawania roślin Claus Caspari, Stefan Caspari, Thomas Schauer
Okładka książki Chemia nieorganiczna T. 1 Fraser Armstrong, Tina Overton, Jonathan Rourke, Mark Weller

Cytaty z książki Od bieguna do bieguna

Dodaj cytat z książki Od bieguna do bieguna