Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Okładka książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia Bee Wilson
Okładka książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Bee Wilson Wydawnictwo: Sine Qua Non reportaż
496 str. 8 godz. 16 min.
Kategoria:
reportaż
Tytuł oryginału:
The Way We Eat Now
Wydawnictwo:
Sine Qua Non
Data wydania:
2020-03-11
Data 1. wyd. pol.:
2020-03-11
Data 1. wydania:
2019-03-21
Liczba stron:
496
Czas czytania
8 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381296533
Tłumacz:
Magda Witkowska
Tagi:
gastronomia kulinaria jedzenie żywność dieta superfood fast food
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Jedzenie – pokarm dla duszy, trucizna dla ciała?



858 80 10

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
367 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
35
33

Na półkach:

Tematyka żywienia jest mi bliska także ze względów zawodowych, zatem książka specjalnie mnie nie zaskoczyła. Zawierała trochę powtórzeń, ale ogólnie dosyć ciekawa. Zawarte w niej wnioski dają do myślenia, szczególnie niektóre są prawdziwymi perełkami- np to, że dziś w naszym zachodnim świecie nie jest łatwo znaleźć osobę, która powiedziałaby, że lubi gotować.... Niby banał, a jednak....

Tematyka żywienia jest mi bliska także ze względów zawodowych, zatem książka specjalnie mnie nie zaskoczyła. Zawierała trochę powtórzeń, ale ogólnie dosyć ciekawa. Zawarte w niej wnioski dają do myślenia, szczególnie niektóre są prawdziwymi perełkami- np to, że dziś w naszym zachodnim świecie nie jest łatwo znaleźć osobę, która powiedziałaby, że lubi gotować.... Niby banał,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
79
48

Na półkach:

Dobry (ale tylko dobry) reportaż na temat naszych zmian żywieniowych. Niestety lektura przeciągała się w czasie, ze względu na dużą ilość powtarzanych tez.
Niech najlepszym podsumowaniem całej książki będzie jej sam fragment:
"W ostatnich latach bardzo wiele się zmieniło w kwestii tego, co i jak jemy. Częściej raczymy się przekąskami, częściej jadamy poza domem - a mimo to jakby rzardziej czerpiemy radość z jedzenia. Monotonne posiłki zwykle nie sa dla nas źródłem przyjemności, a fast foody szkodzą naszemu zdrowiu. Połykami shaki proteinowe i zagryzamy je batonikiem zbożowym. Z drugiej strony bardzo dużo czasu poświęcamy na myślenie o jedzeniu i przez to nie raz psujemy sobie doświadczenie spożywania posiłku, bo bez potrzeby zamartwiamy się, czy aby nie jemy czegoś, co nie jest czyste".

Dobry (ale tylko dobry) reportaż na temat naszych zmian żywieniowych. Niestety lektura przeciągała się w czasie, ze względu na dużą ilość powtarzanych tez.
Niech najlepszym podsumowaniem całej książki będzie jej sam fragment:
"W ostatnich latach bardzo wiele się zmieniło w kwestii tego, co i jak jemy. Częściej raczymy się przekąskami, częściej jadamy poza domem - a mimo to...

więcej Pokaż mimo to

avatar
24
2

Na półkach:

Niezła książka, ale za dużo powtórzeń

Niezła książka, ale za dużo powtórzeń

Pokaż mimo to

avatar
27
1

Na półkach:

książka z początku ciekawa, bardzo powtarzalna, widać wiele błędów wydawniczych i w tłumaczeniu. Jako rozrywka, bardzo przyjemna pozycja, jednak chętniej przeczytałabym więcej o jedzeniu w kontekście historycznym, a nie tylko powtarzanie dwutysięczny raz, że teraz ludzie są bardziej zabiegani ;)

książka z początku ciekawa, bardzo powtarzalna, widać wiele błędów wydawniczych i w tłumaczeniu. Jako rozrywka, bardzo przyjemna pozycja, jednak chętniej przeczytałabym więcej o jedzeniu w kontekście historycznym, a nie tylko powtarzanie dwutysięczny raz, że teraz ludzie są bardziej zabiegani ;)

Pokaż mimo to

avatar
130
39

Na półkach:

Bardzo dobra ksiazka!
zyjemy w czasach, gdzie jest za duzo wszyztkiego.

Bardzo dobra ksiazka!
zyjemy w czasach, gdzie jest za duzo wszyztkiego.

Pokaż mimo to

avatar
78
76

Na półkach:

Książka opisuje zjawiska jakie towarzysza jedzeniu różnych narodów na całym świecie. Globalizacja dotyka wszystkich aspektów naszego życia, jedzenia również.

W rożnych częściach globu możemy iść do sklepu i kupić chipsy, kolę i czekoladowego batonika. W każdym większym mieście Polski możemy zjeść włoskie spaghetti, japońskie sushi lub amerykańskiego burgera. Coraz częściej jemy w restauracjach i przestaje to być szczególnym wydarzeniem. Jemy produkty wysoko przetworzone, rzadziej gotujemy. Te i wiele innych zjawisk jest opisane w książce Pani Bee.

Książka jest dość obszerna, ale czytało się ją bardzo płynnie. Wiele ciekawostek było bardzo interesujących, kilka tematów dodatkowo jeszcze zgłębiałem. Książka zachęca do rozmyślań nad własnymi nawykami i przyzwyczajeniami.

Polecam, każdemu kto chce spojrzeć na temat konsumowania z szerszej światowej perspektywy.

Książka opisuje zjawiska jakie towarzysza jedzeniu różnych narodów na całym świecie. Globalizacja dotyka wszystkich aspektów naszego życia, jedzenia również.

W rożnych częściach globu możemy iść do sklepu i kupić chipsy, kolę i czekoladowego batonika. W każdym większym mieście Polski możemy zjeść włoskie spaghetti, japońskie sushi lub amerykańskiego burgera. Coraz...

więcej Pokaż mimo to

avatar
164
22

Na półkach:

Świetna książka o tym jak kultura żywienia ewoluowała na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Pozycja obowiązkowa dla każdego komu nie jest obojętne zdrowie własne i najbliższych

Świetna książka o tym jak kultura żywienia ewoluowała na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Pozycja obowiązkowa dla każdego komu nie jest obojętne zdrowie własne i najbliższych

Pokaż mimo to

avatar
96
53

Na półkach:

Ciekawy temat, inne spojrzenie na kwestie odżywiania, nie spotkałam się wcześniej z podobną książką. Bardzo duży reaserch, dużo się dowiedziałam i książkę ciekawie rozwija świadomość jedzeniową. Jedyny minus, że ostatnie rozdziały są trochę monotonne, było dużo powtórzeń, przez co ciężko było mi dobrnąć do końca. Mimo wszystko warta przeczytania.

Ciekawy temat, inne spojrzenie na kwestie odżywiania, nie spotkałam się wcześniej z podobną książką. Bardzo duży reaserch, dużo się dowiedziałam i książkę ciekawie rozwija świadomość jedzeniową. Jedyny minus, że ostatnie rozdziały są trochę monotonne, było dużo powtórzeń, przez co ciężko było mi dobrnąć do końca. Mimo wszystko warta przeczytania.

Pokaż mimo to

avatar
949
769

Na półkach: , , ,

Świetnie napisany reportaż o jedzeniu. Najlepszy jaki czytałam. Autorka nie zachęca do konkretnej diety, wyboru lub odrzucenia konkretnych produktów, ale stara się zrozumieć dlaczego jemy to co jemy i co z tego dla nas wynika.

Oczywiście reportaż jest napisany z punktu widzenia, przede wszystkim, brytyjskiego konsumenta, bo autorka jest brytyjską pisarką i dziennikarką, ale wcale to nie przeszkadza w odbiorze książki. W poszczególnych krajach europejskich na pewni są odrobinę inne zwyczaje jedzeniowe, jak popularność zup w Polsce i typowo polskich potraw, ale zasadniczo to co opisuje autorka ma wydźwięk globalny.
To znaczy na pewno w Polsce, inaczej niż w Europie Zachodniej, wiele osób gotuje codziennie nie dlatego, ze lubi lub ma wybór, lecz dlatego że musi - jedzenie na mieście nie jest w Polsce typowym sposobem codziennego odżywiania się, szczególnie poza duzymi miastami z uwagi na zbyt wysokiego koszty takiego rozwiązania dla przeciętnego gospodarstwa domowego.
Więc zazwyczaj w Polsce każdy, prawie każdy, posiada możliwości gotowania -kuchenkę, garnki, talerze.
Podczas gdy w Europie zachodniej żywieniowa rewolucja, w tym jedzenie tzw. batonów proteinowych czy płynnego jedzenia (tez oczywiście dostępnego w Polsce),jako podstawy wyżywienia, nie jest wcale rzadkie.

Autorka pokazuje jak w związku z przyspieszeniem życia, i powszechnością pracy kobiet, większość społeczeństwa, tego z Europy Zachodniej przede wszystkim -ale nie tylko, przestawia się z jedzenia przy stole/ na talerzu/ tego co się samemu ugotowało/przygotowało na jedzenie w biegu przekąsek, z papierowych czy plastikowych opakowań.
Jak jedzenie z elementu życia, ważnego, istotnego i przyjemnego, staje się czymś na coś na szkoda czasu.
Autorka pokazuje jak to się stało, ze ludzie zaczynają być dumni z tego, że są tacy zajęci, i "nie mają czasu zjeść" i jedynie w biegu połykają tzw. batoniki proteinowe czy gotowe jedzenie, którego składu nawet nie czytają. Bo gdyby czytali to może by zauważyli, ze batoniki tzw. proteinowe mają często skład gorszy niż przeciętne ciastka, i więcej cukru, ale kosztują drożej i bardziej mdło smakują.
Autorka stara się zrozumieć dlaczego ludzie chętnie płacą dużo za jedzenie szybkie i opatrzone etykietą "zdrowe" niezależnie od jego prawdziwego składu, który zazwyczaj jest dość marny.
Oraz dlaczego zamiast kupić zieleninę, świeże warzywa czy owoce, jak borówki amerykańskie czy jabłka, sobie czy swoim dzieciom, kupują chipsy i inne tego typu jedzenie, które jest bardzo kaloryczne, ale zupełnie bezwartościowe. I jak ten odruch, lepiej słodycze czy przekąski niż owoce/warzywa, ma wpływ na otyłość, coraz powszechniejszą i związane z nią choroby.

Bardzo ciekawie napisane i bardzo ciekawie podsumowane.
Naprawdę warto przeczytać

Świetnie napisany reportaż o jedzeniu. Najlepszy jaki czytałam. Autorka nie zachęca do konkretnej diety, wyboru lub odrzucenia konkretnych produktów, ale stara się zrozumieć dlaczego jemy to co jemy i co z tego dla nas wynika.

Oczywiście reportaż jest napisany z punktu widzenia, przede wszystkim, brytyjskiego konsumenta, bo autorka jest brytyjską pisarką i dziennikarką,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
118
47

Na półkach: ,

Bardzo ważna książka, która zwraca naszą uwagę na wiele kwestii dotyczących żywienia i żywności.

Bardzo ważna książka, która zwraca naszą uwagę na wiele kwestii dotyczących żywienia i żywności.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    521
  • Przeczytane
    421
  • Posiadam
    87
  • Teraz czytam
    24
  • 2020
    18
  • 2020
    15
  • 2021
    12
  • 2022
    8
  • E-book
    7
  • Popularnonaukowe
    7

Cytaty

Więcej
Bee Wilson Tak dziś jemy. Biografia jedzenia Zobacz więcej
Bee Wilson Tak dziś jemy. Biografia jedzenia Zobacz więcej
Bee Wilson Tak dziś jemy. Biografia jedzenia Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także