Intruz

Okładka książki Intruz Marek Stelar
Patronat LC
Okładka książki Intruz
Marek Stelar Wydawnictwo: Filia Seria: Mroczna strona kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Mroczna strona
Wydawnictwo:
Filia
2020-03-11
2020-03-11
9788381950633
Tagi:
literatura polska manipulacja niebezpieczeństwo służby specjalne szantaż tajemnica tajna misja tajny wywiad thriller thriller szpiegowski

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Ciebie zainteresować

Bardzo lubię twórczość Stelara,ale ta książka była niestety dość nużąca, nie czułam tej akcji, emocji bohaterów. Za dużo dyskusji, wyjaśnień działania służb, opisów. Coś mi nie kliknięło po raz pierwszy z tym autorem.

Nie jestem fanem powieści szpiegowskich, więc pewnie nie będę obiektywny, ale ta pozycja kompletnie do mnie nie przemawia. Tu po prostu nic się nie dzieje. Cała akcja sprowadza się do ciągłych pogaduch pomiędzy dwoma głównymi bohaterami. A to w aucie, a to w pokoju, a to jeszcze gdzieś i tak wkoło, snucie domysłów, podejrzeń itd. Zdecydowanie wole tego autora w wydaniu kryminalnym

więcej Pokaż mimo to

całkiem niezła powieść szpiegowska, jednak wolę Stelara w wydaniu kryminalnym.

całkiem niezła powieść szpiegowska, jednak wolę Stelara w wydaniu kryminalnym.

50/52

50/52

Bardzo sprawnie i przyjemnie napisana książka, taka trochę Mrozowa.

Bardzo sprawnie i przyjemnie napisana książka, taka trochę Mrozowa.

Najlepszy polski autor. Jego książki czyta się z przyjemnością.

Najlepszy polski autor. Jego książki czyta się z przyjemnością.

audio
słaba, za dużo wykładu, za mało akcji

audio
słaba, za dużo wykładu, za mało akcji

Historia zaczyna się dość dość banalnie : rozchwiany emocjonalnie urzędnik państwowy , wiodący nudne i nieszczęśliwe życie , dostaje wiadomość od dawno nie widzianego brata . Nie wie co o tym sądzić , więc po prostu ją lekceważy , ale informacja jest tylko zapowiedzią tego co ma go spotkać . Rzeczywistość jednak nie odpuszcza i wciąga go w wir zdarzeń przed którymi ostrzegał go brat . Główny bohater bezwiednie nagle znajduje się w centrum wywiadowczej rozgrywki , w którą zaangażowani są politycy , służby , obcy agenci i płatny zabójca .
Z mojego opisu ktoś pochopnie mógłby wyciągnąć wniosek , że autor przesadził z ilością wątków , ale nic podobnego . Akcja jest logiczna i przejrzysta . Wprawdzie początek opisujący nudne życie bohatera ma dość powolne tempo , ale mocno przyśpiesza od momentu gdy do drzwi Adriana Wichy (główny bohater) , zapukał funkcjonariusz ABW .
Jedynym rozczarowaniem jest zakończenie . Bardzo dramatyczne i niestety bardzo siermiężne . Akcja urywa się jak bździągwa przepołowiona łopatą na polu buraków i przypomina niechlubną tradycję tasiemcowych seriali telewizyjnych .
Panie Marku każdy artysta wie , że ostatniemu akordowi należy dać wybrzmieć , a Pan nagle trzaska klapą od fortepianu i ucieka za kulisy jak facet cierpiący na rozwolnienie , po drodze krzycząc , że reszta po przerwie . Nieładnie .

Tym co liczyli , na jak zwykle , znakomity kryminał radzę jednak przeczytać "Intruza" . Powieść choć sensacyjno-szpiegowska wciąga i budzi wiele emocji . Tylko 7 gwiazdek za "urwane" zakończenie , ale powieść jest godna polecenia .
P.S.
Osobiście wolałbym pana Baumana w roli lektora .

Sięgając po "Intruza" nie spodziewałem się , że będzie to thriller szpiegowski . Może dlatego , że z zasady nie czytam reklamowych zachęt wydawcy . Ta dotycząca "Intruza" nie odbiega od normy i zaczyna się słowami :"Brat przeciw bratu" . Jeżeli przeczytacie tę książkę , to okaże się , że streszczeniodawca miał kłopoty ze zrozumieniem tekstu lub nie czytał go w ogóle ....

więcej Pokaż mimo to

Ciekawa i wydaje się, że dobra merytorycznie powieść szpiegowska. Niestety nie jest to zamknięta historia, a część większego cyklu, także końcówka zostawia pewien niedosyt.

Nic w tej pozycji mnie nie zainteresowało. Dobrnęłam do końca tylko dlatego, że czytał ją Krzysztof Gosztyła, którego bardzo lubię słuchać.

Historia została opowiedziana w sposób nieciekawy, bohaterowie nie dali się lubić na tyle, bym chciała im kibicować, a wymyślone wydarzenia były tak bardzo niewiarygodne, że trudno było w nie uwierzyć. Powieść kończy się w najbardziej kulminacyjnym momencie, ale mimo tego nie mam ochoty sięgnąć po kolejną część.

Dodaj cytat z książki Intruz