Niebieska sukienka
- Dwieście wiosen (tom 2)
- Prószyński i S-ka
- 2019-06-04
- 2019-06-04
- Literatura polska
Drugi tom porywającej literackiej sagi!
Dwustuletnia historia, w której wielkie i małe dramaty, smutki i radości, miłość i nienawiść, przeplatają się ze sobą na przemian w zawrotnym tempie, czyniąc z tej opowieści pełną niespodzianek podróż do świata, który dawno minął.
Jest rok 1920, pierwsze lata niepodległości, czas odbudowy kraju po wojennej zawierusze i scalania w jeden organizm trzech oddzielnie dotąd funkcjonujących po obcymi zaborami.
Folwark w Osadzie, mimo iż miał szczęście znaleźć się poza bezpośrednimi działaniami wojennego frontu, nie uniknął strat, z którymi teraz muszą zmierzyć się kolejne pokolenia Maryni Popiel i Andrzeja Konarskiego.
Żyje jeszcze Florentyna, druga właścicielka folwarku. Żyje i wciąż czeka na powrót z dalekiej Syberii Kacpra Janczara. Owoc ich miłości, Klara, dochowała się trzech córek: Emilii, Klementyny i Meli, przed którymi świat teraz stoi otworem - wystarczy dokonać właściwych i rozsądnych wyborów. One jednak, jedna po drugiej, dokonują takich, z którymi rozsądek - zwłaszcza w mniemaniu ich matki - niewiele ma wspólnego, uruchamiając ciąg dramatycznych zdarzeń, o jakich w tej pięknej i cichej dolinie na jakiś czas już zapomniano.
Dalsze losy bohaterów "Folwarku Konstancji". W tej częśći główną bohaterką jest Florentyna, jej córka Klara oraz córki Klary: Klementyna, Emilia i Mela. Postaci pojawiających się w książce jest wiele i można czasami się pogubić. Autorka bardzo dobrze i wnikliwie scharakteryzowała główne postacie. Nie odpowiadają mi zastosowane dwie linie czasowe. O ile w pierwszym tomie dobrze one współgrały i miały uzasadnienie, o tyle w tym powodują zamieszanie i odciągają od opisywanej historii. Powieść pełna emcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo postaci, więc naprawdę trzeba się skupić i wczytać. Podobała mi się i biorę się za kolejny tom :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to30/2024 (A)
30/2024 (A)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część sagi, druga część emocji, nadal tak samo wciągająca i ciekawa. Brakuje mi tutaj jednak Konstancji, mimo, że pojawia się w także występującej tu klamrze czasowej, to jednak widocznie jest już postacią dalszego planu. Nie wiem czy zapanował tu większy chaos czy ze zwyczajnego napiętrzenia postaci i zazębiających się przestrzeni czasu, ale trochę bardziej się tu gubiłam. Trzeba więcej skupienia, żeby nadążyć, kto i kiedy, zapewne z każdym tomem coraz większego;) Książka emanuje dla mnie pochwałą życia, które mimo burz, jest tu przeżywane z wdzięcznością, w pełni, mimo wszystko - i to jest na pewno motywujące.
Druga część sagi, druga część emocji, nadal tak samo wciągająca i ciekawa. Brakuje mi tutaj jednak Konstancji, mimo, że pojawia się w także występującej tu klamrze czasowej, to jednak widocznie jest już postacią dalszego planu. Nie wiem czy zapanował tu większy chaos czy ze zwyczajnego napiętrzenia postaci i zazębiających się przestrzeni czasu, ale trochę bardziej się tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia zwykłych kobiet. Nie podoba mi się jednak brak chronologii, ciągłe przeskakiwanie z teraźniejszości do przeszłości. Przez to książka dużo traci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoziom nadal wysoki. Niezwykle wciągająca historia
Poziom nadal wysoki. Niezwykle wciągająca historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część nie zawiodła. Nadal mamy wartką akcję, mnogość wątków przeplatających się w czasie. Od razu zabieram się za kolejną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna i wzruszająca. Opowiada kolejne losy mieszkańców Osady. Gwałtowne rozstania i wyjątkowe powroty. Chciałoby się powiedzieć ot życie. Jednak to czasy, kiedy decyzją jedynych rujnowało się życie innych. A wciąż wpływowi ziemianie nie zważali na tzw. niżej urodzonych. Wciąż jednak życie na wsi płynie zgodnie z porami roku. Pokolenie matek zawodzi nad niedorzecznością pomysłów młodych. Świat idzie do przodu, nikt nie potrafi tego powstrzymać. Polska jest wolna, otwarta na możliwości i z tego młode pokolenia chcą czerpać.
Piękna i wzruszająca. Opowiada kolejne losy mieszkańców Osady. Gwałtowne rozstania i wyjątkowe powroty. Chciałoby się powiedzieć ot życie. Jednak to czasy, kiedy decyzją jedynych rujnowało się życie innych. A wciąż wpływowi ziemianie nie zważali na tzw. niżej urodzonych. Wciąż jednak życie na wsi płynie zgodnie z porami roku. Pokolenie matek zawodzi nad niedorzecznością...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCodzienne życie kilku pokoleń kobiet, silnych i zaradnych. Trochę irytowałam się brakiem jakiejkolwiek chronologii w książce, bo można się zgubić, kiedy, kto i co zrobił. Ale ogólnie powieść oceniam pozytywnie.