Birthday Girl

- 2019-01-24
- 48 min.
- angielski
- Jay Rubin
She waited on tables as usual that day, her twentieth birthday. She always worked Fridays, but if things had gone according to plan on that particular Friday, she would have had the night off.
One rainy Tokyo night, a waitress’s uneventful twentieth birthday takes a strange and fateful turn when she’s asked to deliver dinner to the restaurant’s reclusive owner. Birthday Girl is a beguiling, exquisitely satisfying taste of master storytelling, published to celebrate Murakami’s 70th birthday.
Krótka urodzinowa historia skłaniająca do przemyśleń. O czym marzymy? Czy marzymy dobrze? Czy marzeń można żałować? Jedno jest pewne, wszystko ma swoje konsekwencje, a przyszłość kreujemy my sami. Róbmy to z głową, żeby módz powiedzieć „Wybrałem dobrze.”.
Pokaż mimo toKrótkie opowiadanie, które czyta się szybko i przyjemnie. Większość opowiadania to historia, którą opowiada jedna koleżanka drugiej. Super stylistycznie napisane ale wydaje mi się trochę jakby za długo trwało budowanie napięcia, żeby wrócić do teraźniejszości i przedstawić końcówkę. Bo okazuje się, że większość tej historii po prostu nie miała znaczenia. O ile czytało się szybko i fajnie a świat był dobrze przedstawiony to się okazało, że po prostu większość tych informacji była zupełnia do niczego nie potrzebna. Końcówka najprawdopodobniej zawiedzie wiele osób. Jest tu duże pole do własnej interpretacji i przemyśleń.
Krótkie opowiadanie, które czyta się szybko i przyjemnie. Większość opowiadania to historia, którą opowiada jedna koleżanka drugiej. Super stylistycznie napisane ale wydaje mi się trochę jakby za długo trwało budowanie napięcia, żeby wrócić do teraźniejszości i przedstawić końcówkę. Bo okazuje się, że większość tej historii po prostu nie miała znaczenia. O ile czytało się...
więcej Pokaż mimo to