Jak długa jest noc

- literatura podróżnicza
- Podkarpacki Instytut Książki i Marketingu
- 2018-09-25
- 2018-09-25
- alpinizm himalaizm podróże kirgistan pamir wspinaczka góry góry wysokie wspomnienia tienszan peak lenina chan tengri
Każda podróż uczy nas czegoś nowego, niektóre pozwalają nam otworzyć oczy na siebie samych. Uczą nas o naszych słabościach i granicach. Jak długa jest noc to książka o podróży i górach – tak po prostu. Ale również o sztuce rezygnacji, o zdrowym rozsądku i docenieniu rzeczy ważnych. O wielkiej przygodzie, która staje się się stylem życia, o codzienności w górach i uroku, który wodzi za nos.
To także fragment osobistego świata autora, refleksyjna relacja, która pozwala czytelnikowi na własnej skórze przeżyć wyprawę na siedmiotysięczniki i odczuć kontrasty kirgiskiego świata. Opowieść szczera i autentyczna, obnażająca uczucia i przeżycia, uchylająca drzwi do świata wspinaczki wysokogórskiej, codzienności na wyprawie oraz motywacji w życiu.
Książka dostępna na stronie autora: https://www.facebook.com/Podkarpacka-Korona-Ziemi-1622789818015351/
(...)spełniamy tylko te marzenia, które mamy odwagę chwycić.
Na dworze i w śpiworze dupa może.
Zacząłem pisać tę recenzję będąc w jaskini lodowej na 2150m w Czarnogórze. Myślę, że recenzja tego wymagała, bo nie jest to zwykła opowieść o zwykłym człowieku. Jak spełniać marzenia? Niby wie każdy, mało kto działa. Ja w tej kwestii polecę tę książkę. Nie ma w niej gotowego algorytmu. Jest przykład determinacji i twardego charakteru, niezbędnych cech przy realizacji niektórych marzeń. Książka bardzo wciągająca, miejscami za mocno. Język przyjazny, ciekawe fotografie. Książka zawiera odpowiedź na jedno z pytań egzystencjalnych. Polecam gorąco i zapraszam do lektury.
Kacper
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa, świetnie napisana książka od której czytania nie ma się ochoty oderwać. Napisana w formie relacji dzień po dniu , bez zbędnych opisów , zawiera to co ważne , fajne i interesujące tak aby wprowadzić w klimat i atmosferę wyprawy - czytając można się poczuć jak bezpośredni uczestnik wędrówki albo ktoś kto cały czas tam gdzieś jest w pobliżu. Trochę na wesoło, wszystko wyważone, poprzeplatane fajnymi zdjęciami. Jedna z książek po przeczytaniu której ciągle jeszcze masz ochotę po nią sięgać i jakoś trudno ci się pogodzić z tym że się już skończyła. No cóż - czekam na następną !
Bardzo ciekawa, świetnie napisana książka od której czytania nie ma się ochoty oderwać. Napisana w formie relacji dzień po dniu , bez zbędnych opisów , zawiera to co ważne , fajne i interesujące tak aby wprowadzić w klimat i atmosferę wyprawy - czytając można się poczuć jak bezpośredni uczestnik wędrówki albo ktoś kto cały czas tam gdzieś jest w pobliżu. Trochę na wesoło,...
więcej Pokaż mimo toMam to szczęście znać Łukasza. Poznałam go oczywiście w górach, na wyprawie, o której mam nadzieje napisze kolejną książkę. Jego debiut jest wciągający, pisany lekko i z humorem. Kiedy należy rzeczowo. Bez niepotrzebnego patosu, który czasem towarzyszy ludziom nieprzeciętnym. Wiem, że wszystko co pisze to prawda, taki jest i tak góry odczuwa. Tą książkę naprawdę czyta się świetnie. Będę polecać ją znajomym, jako odpowiedź na pytanie "jak to jest w tych górach?", bo pod wieloma zdaniami z książki mogę podpisać się własną krwią.
Mam to szczęście znać Łukasza. Poznałam go oczywiście w górach, na wyprawie, o której mam nadzieje napisze kolejną książkę. Jego debiut jest wciągający, pisany lekko i z humorem. Kiedy należy rzeczowo. Bez niepotrzebnego patosu, który czasem towarzyszy ludziom nieprzeciętnym. Wiem, że wszystko co pisze to prawda, taki jest i tak góry odczuwa. Tą książkę naprawdę czyta się...
więcej Pokaż mimo toKsiążka o spełnianiu marzeń, ale przede wszystkim o wspinaczce wysokogórskiej. Przyjemna lektura, napisana w zajmujący sposób. Trochę ciekawostek ze świata Kirgistanu, wspinaczki, trochę życiowych przemyśleń. Bardzo dobry debiut. Śmiało polecam
Pokaż mimo toWciągająca książka o spełnianiu marzeń i poznawaniu samego siebie. Wyprawa w wysokie góry, trudy i niedogodności, okraszone pięknymi zdjęciami. Autor opowiada w taki sposób, że czytelnik uczestniczy w tej podróży razem z nim. "W życiu spełniamy tylko te marzenia, które mamy odwagę chwycić" - ujęła mnie odwaga autora, samozaparcie i odniesienie do tego co najważniejsze. Warto przeczytać, by zrozumieć, dlaczego człowiek poświęca tyle, by realizować swoje pasje, także te tak bardzo niebezpieczne...
Wciągająca książka o spełnianiu marzeń i poznawaniu samego siebie. Wyprawa w wysokie góry, trudy i niedogodności, okraszone pięknymi zdjęciami. Autor opowiada w taki sposób, że czytelnik uczestniczy w tej podróży razem z nim. "W życiu spełniamy tylko te marzenia, które mamy odwagę chwycić" - ujęła mnie odwaga autora, samozaparcie i odniesienie do tego co najważniejsze....
więcej Pokaż mimo toRewelacyjna lektura okraszona fajnym humorem i zdjęciami. Ogromnie wciągająca. Świetne opisy sprawiają, że masz wrażenie, że uczestniczysz w przygodzie razem z autorem.
Nie dość, że się nie zawiodłam, to po przeczytaniu zostałam z wielkim apetytem na więcej. Dlatego z niecierpliwością czekam na kolejną książkę.
Serdecznie wszystkim polecam.
więcej Pokaż mimo toKsiążkę zakupiłam kierowana wielką ciekawością, ale nie ukrywam, że też z racji tego, iż Łukasz Łagożny jest sanoczaninem. Moim zdaniem ziomków należy solidarnie wspierać. :)
Nie dość, że się nie...
Zakończyłem lekturę 🙂 . Lekko napisana i dobrze się czyta. Akcja wartka i czytelnik się nie nudzi. Opisy osób, stosunków międzyludzkich bardzo prawdziwe i cenne, a równocześnie ujęte lapidarnie i bez przesadnego rozwodzenia się. Znakomicie oddana rzeczywistość państwa radzieckeigo/postradzieckego. Jeździłem kiedyś sporo, jeszcze za Związku Radzieckiego w tamtejsze góry (również jako przewodnik) i widzę że nic się tam nie zmieniło :-) - opisy są świetnie ujęte i miałem poczucie jak gdybym tam znowu był.
Serdecznie polecam.
więcej Pokaż mimo to