Pałac Pusłowskich
Wydawnictwo: Księgarnia Akademicka Seria: Historia budynków Uniwersytetu Jagiellońskiego historia
- historia
- Historia budynków Uniwersytetu Jagiellońskiego
- Księgarnia Akademicka
- 2014-01-01
- 2014-01-01
- Historia Historia Polski Kraków Historia Krakowa Uniwersytet Jagielloński Historia Uniwersytetu Jagiellońskiego Historia sztuki Cracoviana Pałac Pusłowskich Franciszek Xawery Pusłowski
Historia pałacu Pusłowskich oraz zbiorów rodzinnych w nim pomieszczonych jest fascynująca. Nie mniej interesująca, choć przy tym zatrącająca powieścią kryminalną, jest działalność Karola Estreichera jako kierownika Muzeum UJ, który przejmował zapis ostatniego z rodu na rzecz Uniwersytetu. Książka Andrzeja Chwalby ze swadą właściwą Autorowi przedstawia dzieje gmachu, głównie poprzez ludzkie działania. Szczegółowo omówione zostały tu zwłaszcza dzieje krakowskiej muzykologii, obecnego głównego lokatora gmachu.