Msza za miasto Arras

- 2016-09-21
- 1982-01-01
- Muza
- czarownica czary epidemia klasyka literatury literatura polska odwaga powieść historyczna prześladowanie strach szaleństwo śmierć na stosie terror XV w. Żydzi
- powieść historyczna
- 2016-09-21
„Msza z miasto Arras” to opowieść o szaleństwie, o potrzebie buntu, o ocaleniu rozsądku i wiary, o hańbie i godności, idei i życiu, strachu i męstwie, o doświadczeniu w tym sensie, w jakim się powiada, że Bóg czy los kogoś doświadczył.
Wiosną roku 1458 miasto Arras nawiedzone zostało klęską zarazy i głodu. W ciągu miesiąca niemal piąta część obywateli straciła życie.
W październiku roku 1461 z niewyjaśnionych przyczyn nastąpiło słynne ,,Vauderie d’Arras”. Były to okrutne prześladowania Żydów i czarownic, procesy o urojone herezje, a także wybuch łupiestwa i zbrodni. Po trzech tygodniach przyszło uspokojenie. W jakiś czas potem Dawid, biskup Utrechtu, bastard księcia burgundzkiego Filipa Dobrego – unieważnił wszystkie procesy o czary i pobłogosławił Arras. Te właśnie wydarzenia stanowią kanwę niniejszej opowieści.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Jeśli się jest z miastem na jawie, trzeba razem z nim doświadczać snów.
Wywrzaskujemy grzechy, bo się nam wydaje, że nazywając nasze czyny, uwalniamy się od ich ciężaru.
Byli więc jednomyślni, nie pojmując krzywdy, jaką wyrządzają. Scedowali swoje sumienia na stado, jak barany, jak capy przeklęte. I nikt wśró...
Rozwiń
Opinie [63]
Daję wysoką notę przez wzgląd na monodram aktora Janusza Gajosa, który w nim wystąpił, Książka bezbłędnie ukazuje ludzkie prywaty, przywary, strach, głupotę, zaslepienie, zazdrość, niewiedzę, choć specjalizuję się w średniowieczu, to utwór jest kolejną cegiełką do mylnego wyobrażenia tej epoki jako ciemnej i zacofanej, bo w wielu dziedzinach tak nie było, ale gdy w grę...
więcejCzytałem ją całkiem długo i z początku nie wydawała mi się rewelacyjna, ale druga połowa całkowicie zmieniła moje zdanie. Niektóre przekminy dały mi sporo do myślenia.
Pokaż mimo toRzecz o winie i karze. Wątkiem jest pogrom Żydów w mieście Arras; osnową, koniec epoki średniowiecza. Książka jakich wiele, jedynie ze śladami głębi. Przeciętnie dobra.
Pokaż mimo toSą pewne utwory literackie, które są ponadczasowe, jak np. sztuki Szekspira, które napisano ponad czterysta lat temu, ale opisane w nich „typy ludzkie” pozostają aktualne. Czasy się zmieniają, ale natura ludzka, zmienia się jednak niewiele.
więcejAndrzej Szczypiorski to pisarz o skomplikowanym i kontrowersyjnym życiorysie. Jeden z recenzentów, ostatnio napisał, że postawa autora...
Same założenia powieści są dość proste i oparte na faktach. W Arras, miasteczku słynącym z wyrabiania kobierców, w 1458 roku wybucha zaraza. Miasto za sprawą biskupa Utrechtu zostaje odcięte od świata, a dostawy żywności są małe. W wyniku zarazy, ale też głodu umiera 1/5 mieszkańców. Zaraza wygasa i na pozór wszystko wraca do normy. Jednak trzy lata później wybuchają...
więcejSą książki, które muszą się niejako "wstrzelić" we właściwy czas. Albo takie, które są generalnie "przeciętne" i nie powalają podczas lektury, ale które trafiają z jakimś cytatem w odpowiednim momencie życia czytelnika i tak "chwytają", że ocena może podskoczyć o gwiazdkę czy dwie.
więcej"Msza za miasto Arras" jest świetnym przykładem takiej książki.
Idealnie wpasowująca się w...
Po opisie książki spodziewałem się takiego średniowiecznego figo-fago o zarazie, stosach i młotkach na czarownice, spotkałem się jednak z lekturą, której bliżej do teologicznego wywodu niżeli do powieści fabularnej. Nie był to kiepski wywód, więc daleko było mi do ziewania pod nosem, ale nie jest to też lektura o której będę pamiętał za kilka miesięcy.
Pokaż mimo toTrudno o książkę bardziej na czasie niż „Msza za miasto Arras”. W aktualny klimat wpasowuje się idealnie. Do tego jest nadzwyczaj obrazowa i sugestywna bowiem po jej lekturze śniło mi się, że jestem w bliżej nieokreślonym mieście ogarniętym zarazą cholery i muszę bardzo mocno kombinować by ją przeżyć. Sen był z tych co gnębią ale i lektura sama w sobie łatwa nie jest bo...
więcejProroctwo? Historia lubi się powtarzać? Ludzie zawsze postępują wg schematu? Czy teraz nie obserwujemy tego samego: epidemia, szukanie winnego, niesłuszne oskarżenia, karanie wyimaginowanego wroga? Doczekamy się wstydu??
Pokaż mimo toCiężko to się czyta. Jeśli chodzi o styl... Powiedzieć, że nie porywa to łagodny wymiar kary. Mimo to jednak ciekawość pcha nas do samego końca.