Dzika strona jedzenia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Eating on the Wild Side: The Missing Link to Optimum Health
- Wydawnictwo:
- Vivante
- Data wydania:
- 2016-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-01
- Liczba stron:
- 360
- Czas czytania
- 6 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365442895
- Tłumacz:
- Zuzanna Kaszkur
- Tagi:
- dietetyka odżywianie zdrowa żywność witalność
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.
Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.
To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 47
- 21
- 12
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jedna z lepszych książek jaka miałam przyjemność przeczytać. Wspaniały przewodnik po świecie warzyw i owoców. W sposób przejrzysty opisane te których nie znałam, a te które znam, przedstawione w zupełnie innym świetle, niż były mi znane dotychczas. Dużo ciekawostek na temat przechowywania warzyw, owoców ich przygotowywania, tak aby zachowały jak najwięcej witamin i wartości odżywczych. Doskonały przewodnik, jak świadomie robić zakupy, aby wybierać z sposób tysięcy te najlepsze i najwartościowsze.
Póki co posiadam wersje e-book, ale zdecydowałam, ze chce mieć wersje papierowa, na którą przygotuje specjalne miejsce na polce w kuchni, po którą na pewno będę często sięgać. Książka naprawdę godna polecenia.
Jedna z lepszych książek jaka miałam przyjemność przeczytać. Wspaniały przewodnik po świecie warzyw i owoców. W sposób przejrzysty opisane te których nie znałam, a te które znam, przedstawione w zupełnie innym świetle, niż były mi znane dotychczas. Dużo ciekawostek na temat przechowywania warzyw, owoców ich przygotowywania, tak aby zachowały jak najwięcej witamin i wartości...
więcej Pokaż mimo toBardzo wiele ciekawych faktów bliżej mi nieznanych o współczesnym jedzeniu. Pełny leksykon owocow i warzyw - ich pochodzenia, historia uprawy, badania i obecna wartość odżywcza współczesnych odmian. Pomimo formy leksykonu książke czyta się bardzo przyjemnie i szybko, szkoda tylko że ksiązka nie została dopasowana do realiów rynku polskiego szczególnie odmian dostępnych na naszym rodzimym rynku. Wtedy byłaby pełna 10.
Bardzo wiele ciekawych faktów bliżej mi nieznanych o współczesnym jedzeniu. Pełny leksykon owocow i warzyw - ich pochodzenia, historia uprawy, badania i obecna wartość odżywcza współczesnych odmian. Pomimo formy leksykonu książke czyta się bardzo przyjemnie i szybko, szkoda tylko że ksiązka nie została dopasowana do realiów rynku polskiego szczególnie odmian dostępnych na...
więcej Pokaż mimo toKsiążka otwiera oczy na bogactwo gatunków i na to jak przemysł spożywczy poprzeż przerwarzanie żywności niszczy w niej większość składników odżywczych, w zamian zastępując je rozmaitymi dodatkami chemicznymi.
Książka otwiera oczy na bogactwo gatunków i na to jak przemysł spożywczy poprzeż przerwarzanie żywności niszczy w niej większość składników odżywczych, w zamian zastępując je rozmaitymi dodatkami chemicznymi.
Pokaż mimo toAbsolutnie genialna książka a myślałam, że o żywności wiem już wszystko :-)
Absolutnie genialna książka a myślałam, że o żywności wiem już wszystko :-)
Pokaż mimo to