Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.

Okładka książki Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu. autorstwa Nilüfer Göle
Nilüfer Göle Wydawnictwo: Karakter reportaż
reportaż
Musulmans au quotidien
2016-09-22
2016-09-22
Maryna Ochab
Muzułmanie w Europie to książka powstała w wyniku badań socjologicznych przeprowadzonych w latach 2009–2013 w dwudziestu jeden miastach europejskich (m.in. w Paryżu, Kopenhadze, Bolonii, Oslo, Brukseli i Sarajewie). W każdym z tych miast pojawiły się kontrowersje związane z różnymi przejawami obecności muzułmanów w przestrzeni publicznej, takimi jak noszenie chusty przez kobiety, uliczne modlitwy, budowa meczetów, sklepy i bary halal czy też granica między wolnością słowa a ochroną uczuć religijnych. Autorka przedstawia historię i tło poszczególnych sporów, cytuje uczestników publicznej debaty: socjologów, publicystów, działaczy społecznych i polityków, świeckich i muzułmańskich intelektualistów. Oddaje też głos zwykłym muzułmanom i pokazuje, jak bardzo niejednorodne są to społeczności, jak zróżnicowane są ich opinie w poszczególnych kwestiach. Jej książka jest także świadectwem tego, jak w ciągu ostatnich kilku lat w Europie zmieniał się polityczny i społeczny klimat wokół islamu.

W każdym z opisywanych miast socjolożka Nilüfer Göle wraz ze swoją ekipą prowadzi wywiady wśród lokalnej społeczności, a potem organizuje spotkanie, w którym biorą udział reprezentanci obu stron konfliktu. To niekiedy pierwszy raz, kiedy uczestnicy sporu mają okazję wysłuchać swoich argumentów i spróbować się nawzajem zrozumieć.

Książka Nilüfer Göle to zatem nie tylko przekrojowa prezentacja kontrowersji związanych z obecnością muzułmanów w Europie, ale i zapis pionierskiego przedsięwzięcia, którego celem jest przekroczenie społecznych podziałów i budowa społeczeństwa opartego na szacunku.

Kup Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu. w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.

Oceny książki Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.

Książka dosyć ciekawa ale.. właściwie to niczego się z niej nie dowiedziałam. Oprócz tego, że przyjemnie się ją czytało to jak niewiele wiedziałam o Muzułmanach w Europie tak niewiele wiem. Zupełny brak głosow tzw. zwykłych obywateli.

Książka to podsumowanie eksperymentu autorki, która w różnych miastach Europy próbowała stworzyć przestrzeń porozumienia dla osób w jakiś sposób zaangażowanych w tematykę islamu w Europie. Rzecz bardzo potrzebna, a jak poszło?

Przede wszystkim poznajemy różne kwestie zapalne w dialogu między kulturami. Autorka konfrontuje np. to, jak muzulmanie żyjący w Europie postrzegają szariat czy zasłonę z naszymi wyobrażeniami na te tematy oraz pokazuje, jak ultraprawicowe partie kształtują te wyobrażenia poprzez różne sztuczki erystyczne.

Świat się zmienia, ludy zamieszkujące dane miejsce wymieniają się, coś adaptują a coś dodają, tak jest od zawsze. Autorka pokazuje, że Europa sama pogubiła sie w swoich wartościach i ich definiowaniu, hierarchii, zamiast wzbogacać się wzajemnie i szukać podobieństw, szukamy różnic. Tym samym przypomina, że tak naprawdę wielu z tych ludzi o których pisze jest dokładnie u siebie, no bo gdzie indziej jest miejsce osoby, która nigdy nie widziała na oczy kraju pochodzenia swoich rodzicow a i kulturowo juz mocno by tam odstawała? Dlaczego ta osoba ma być szarą masą, jeśli nikogo do niczego nie zmusza i nie namawia?

Jednym z ciekawszych pytań, które się nasuwa to to, o kim tak w ogóle myślimy mówiąc o muzułmanach? Czy nie jest to bardziej sprawa narodowościowa, kulturowa, rodzinna i podwórkowa niż wyznaniowa? Wszak muzułmanin z Indonezji wychował się w zupełnie innym środowisku niż muzułmanin z Egiptu. Tak samo jak katolik z Polski i katolik z Brazylii czy nawet chrześcijanin z Rosji, który może należeć do innego odłamu.

Są też słabe strony tytułu, nie wszystkie zjawiska doczekały się szczerej analizy, jak np. kwestia uboju rytualnego, co do której autorka jakby trochę uciekala od tematu. Co do dobrostanu zwierzat napisała tylko coś w stylu, że wszystko jest ok, co nie jest żadnym argumentem i zdecydowanie mnie nie przekonuje. Chciałabym też zobaczyć trochę więcej twardych danych, jak jakieś statystyki itd.

Największym minusem jest dla mnie dobór osób dyskutujących oraz to, ze w sumie niewiele z przebiegu tych dyskusji zostało opisane w książce, oprócz co bardziej jaskrawych przykładów. Tak jak j zostało wspomniane w innych opiniach, autorka chciała dać głos "zwykłym" ludziom, a tak naprawdę to "zwykli" ludzie jak zwykle pozostali w cieniu, wręcz zostali schowani, bo byliby może zbyt mało wyksztalceni, mieliby zbyt mało interesująca pracę, może były jakieś założenia ze byliby zbyt prości. A szkoda, bo to właśnie ci pomijani zazwyczaj znają największe trudy życia, zwłaszcza na imigracji. Trochę tak, jakby chciano odciąć się od tych muzułmanów wrzuconych na tereny pofabryczne, o których autorka tylko kilka razy wspomniała. Niestety jest to zarzut nie tylko odnośnie tej jednej książki, o którym można napisać oddzielna knigę.

Jak wiadomo, nic nie jest idealne i mimo pewnych niedociągnięć polecam przeczytać tę książkę, gdyż stawia ona pytania, na które każdy powinien sobie odpowiedzieć bez nadmiaru emocji, próbując wejść w buty drugiego człowieka. Nie powinno być to bardzo trudne jako, że sami jesteśmy narodem zajmującym się migracją na szeroką skalę i warto o tym pamiętać.

Propagandowy wysryw.

Propagandowy wysryw.

313 użytkowników ma tytuł Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu. na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.

Dzienniki Kamasutry. Podróże intymne po współczesnych Indiach Sally Howard
Dzienniki Kamasutry. Podróże intymne po współczesnych Indiach
Sally Howard
Moja opinia o książkach o Indiach nigdy nie będzie w pełni obiektywna, bo ja ten kraj kocham najbardziej na świecie i każda książka przypomina mi mój pobyt w Dehli, pachnie drzewem sandałowym i domowym obiadem. Zwłaszcza ten reportaż, bo tematy omawiane w książce były tematami, które były najczęściej poruszane wśród naszych hinduskich znajomych. Indie idą własną drogą i choć przechodzą swoje małe rewolucje to przechodzą je po cichu i po swojemu, autorka dość dobrze spisała się jako naoczny świadek trwającego tam właśnie seksualnego przełomu. Indie są dziwne i często nie do ogarnięcia, Indie są duże, a co stan to inne zasady. W reportażu autorka stara się poskładać Indie w jedną całość, podróżując po całym kraju szukając śladów rewolucji seksualnej, która jak nigdzie indziej na świecie dzieje się pod dachem własnych domów. „Dzienniki Kamasutry” to też reportaż o tym jak wiele w naszym życiu znaczy seksualność i jak bardzo wpływa na zachowanie i determinuje kulturę. Z jednej strony jest to bardzo dobry reportaż, bo pokazuje współczesne Indie i zderzenie ludzi z ich bardzo trwałą tradycją, która jest mocno związana z religią. Jednak wydaje mi się, że podczas czytania dużo sobie dopowiadałam. Bardzo podobało mi się, że reporterka prócz swoich obserwacji, dała również głos hinduskom, które biorą udział w rewolucji seksualnej w swoim kraju. A przede wszystkim ten reportaż to bardzo dobra próba zrozumienia skomplikowanych Indii. Książka może i nie zgłębia bardzo tematu seksualności w Indiach, ale jest zdecydowanie godna polecenia.
lubięmiećksiążki - awatar lubięmiećksiążki
Foucault w Warszawie Remigiusz Ryziński
Foucault w Warszawie
Remigiusz Ryziński
W roku 1958 Michel Foucault objął posadę dyrektora Ośrodka Kultury Francuskiej przy Uniwersytecie Warszawskim, napisał doktorat, po kilku miesiącach niespodziewanie wyjechał, a plotki głoszą, iż swój udział miała w tym tajemnicza historia z jakimś Jurkiem. Niemniej, w archiwach - od IPN-u, przez uniwersytety, prasę aż po rejestry hotelowe, trudno natrafić na jakikolwiek ślad po tym pobycie. Próba odkrycia jak to naprawdę było jest punktem wyjścia dla reportażu. Fakty biograficzne mieszają się tu ze spekulacjami, a tak naprawdę zarówno cała ta historia jak i sama postać Michela Foucault są jedynie pretekstem do opowiedzenia zupełnie czego innego - mianowicie jak to było być homoseksualnym mężczyzną w okresie PRL-u, kiedy słowo gej nie było jeszcze w użyciu, okolicznością podejrzaną było posiadanie herbaty w kuchennej szafce, a mama cieszyła się chociaż z tego, że jak już musisz mieć tego Stefana, to może ci chociaż nikt nie przylutuje, bo on cię obroni w razie czego, gdyż taki silny jest i męski. Ryziński portretuje tutaj środowisko z dwóch stron. Od wewnątrz, rozmawiając z żyjącymi jeszcze uczestnikami tych wydarzeń (m.in. z prawdopodobnie najstarszą polską drag queen),a także od zewnątrz, na postawie dokumentów IPN-u, donosów i raportów. Oprócz tego, znajdą się tu też opisy dotyczące życia "zwykłych" obywateli - z dzisiejszego punktu widzenia specyficznie humorystyczne wydają się zamieszczane w "Przekroju" rady dla idealnej żony czy wyjaśnienie ile właściwie wart jest dolar. Z jednej strony mamy więc zalążek biografii fascynującego człowieka, a z drugiej trochę historii Polski widzianej z niecodziennej perspektywy. Ogółem - dość ciekawa rzecz.
niedź - awatar niedź
Nowa Odyseja. Opowieść o kryzysie uchodźczym w Europie Patrick Kingsley
Nowa Odyseja. Opowieść o kryzysie uchodźczym w Europie
Patrick Kingsley
Bardzo ciekawy i dobrze napisany reportaż o kryzysie uchodźczym z lat 2014-15. Co ciekawe, książka jest pisana z perspektywy uchodźców - autor rozmawiał z wieloma osobami, którym przez pustynię i morze udało się dostać do Europy, sam też przemierzał z nimi różne szlaki przez Bałkany, towarzyszył swoim bohaterom do miejsca docelowego, poleciał za morze, by rozmawiać z przemytnikami i władzami... Pewnie znajdą się tacy, co książkę z tej perspektywy uznają za "zbyt poprawną politycznie", ja jednak uważam, że taki głos jest bardzo potrzebny, zwłaszcza że autor też nie krył się ze swoimi krytycznymi komentarzami odnośnie działań władz UE i państw członkowskich, których nieraz bezmyślne decyzje tylko pogłębiały kryzys. "Nowa Odyseja" to opowieść o ludziach, którzy doświadczyli w życiu takiego piekła, że długa droga przez pustynię, ryzyko porwania i wymuszenia okupu, tygodnie lub miesiące koczowania na wybrzeżu, aresztowania, rozłąka z rodziną na miesiące lub lata, podróż przez morze na pontonie, który w każdej chwili może zatonąć, nieznany czas oczekiwania w przepełnionych ośrodkach dla uchodźców, próby przedostania się z Grecji/Włoch w przemytniczych ciężarówkach na północ... Wszystko to wydaje się akceptowalne w porównaniu z tym, co się już przeżyło. Co się może przeżyć, jeśli się nie podejmie tego ryzyka. Takie zetknięcie z bardzo szczegółowymi doświadczeniami bohaterów reportażu pozwala lepiej zrozumieć decyzje podejmowane przez setki tysięcy uciekinierów. "Nową Odyseję" czyta się bardzo dobrze, choć czasem za dużo w niej autora, jego poglądów, opinii, własnych doświadczeń. Gdyby zostawić tu tylko wypowiedzi bohaterów przeplatane wiadomościami / historią / danymi statystycznymi, byłaby to naprawdę świetna książka. A tak wciąż jest bardzo dobra ;) Ciekawie byłoby też dostać nowsze wydanie, uzupełnione o wydarzenia z późniejszych lat - kto wie, może jeszcze się coś podobnego ukaże.
Gabi Zet - awatar Gabi Zet

Cytaty z książki Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.

Dodaj cytat z książki Muzułmanie w Europie. Dzisiejsze kontrowersje wokół islamu.