Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej

Okładka książki Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej autora Maria Hawranek, Szymon Opryszek, 9788324036110
Okładka książki Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej
Szymon OpryszekMaria Hawranek Wydawnictwo: Znak Literanova reportaż
reportaż
2016-02-29
2016-02-29

Kup Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej

Swietny zbior reportazy, ktory wytycza swoisty szlak po nieoczywistych miejscach Ameryki Łacińskiej. Lektura sprawiła mi duzo frajdy, jedyne czego zabrakło to wizyty w La Rinconada i żywego bohatera stamtąd, ale i tak to kawał dobrego reportazu.

Dość dawno już wydany (w roku 2016) zbiór reportaży z Ameryki Łacińskiej, po który nie sięgnęłabym gdyby nie książka Miriam Toews „Głosy kobiet”, oparta o historię masowych gwałtów na kobietach z jednej ze wspólnot menonickich z Boliwii. Jeden z reportaży Hawranek i Opryszka („Zgniłe jabłka”) poświęcony jest właśnie temu zdarzeniu (a właściwie szeregowi zdarzeń, bo koszmar kobiet trwał długo, a niewykluczone, że trwa nadal).
Odrębnych historii w tej książce (liczącej niecałe trzysta stron) jest piętnaście, łącznie z ośmiu krajów (Kolumbia, Peru, Meksyk, Ekwador, Boliwia, Wenezuela, Brazylia i Paragwaj). Spory rozrzut geograficzny; duży (by nie napisać: olbrzymi) jest także rozstrzał tematyczny: od bardzo na czasie (w związku z netflixową ekranizacją „Stu lat samotności”) reportażu o Macondo, przez straszno-śmieszną historię o leczeniu przy pomocy świnek morskich, do tragedii górników pracujących w kopalniach złota w Peru (coś jak historie o wydobywaniu kobaltu w Demokratycznej Republice Konga). Niektóre reportaże są bardziej historyczne (wspomniana już historia o Marquezie i jego Macondo czy opowieść o siostrze Fryderyka Nietzschego, która wraz z mężem próbowała założyć w Paragwaju niemiecką, „czystą” etnicznie kolonię),inne – społeczne (historia o kobiecej wiosce w Kolumbii czy o ostatnim pracującym w Boliwii dostarczycielu lodu z lodowca, przeciwniku lodówek).
Jak w każdym przypadku zbiorów tego rodzaju problemem jest nadmiar. Hasło „Ameryka Łacińska” jest trochę zbyt pojemne, by stworzyć spójną, zapadającą w pamięć opowieść. Ok, dla polskich czytelników, z których jakieś 99% nigdy nie było w Ameryce Południowej, może być to po prostu kilkanaście egzotycznych opowieści o odległych krajach. Nieco dzikich i dziwnych. Dobrze się to czyta – autorzy dobrze opanowali chwyty (nie używam tego słowa w znaczeniu pejoratywnym) służące zaciekawieniu czytelnika. Mam jednak wątpliwości, czy po tej lekturze faktycznie zostaje coś w głowie. Sama czytałam przez ponad tydzień, na raty i teraz gdy to piszę, a minął kolejny tydzień od zakończenia lektury, pamiętam niewiele (poza historią o gwałtach w Boliwii, ale ona bazuje głównie na źródłach, do których sama dotarłam już wcześniej, a więc, które już wcześniej poznałam).
Myślę, że błędem byłoby traktowanie tego zbioru jako narzędzia do poznawania poszczególnych krajów Ameryki Łacińskiej. To raczej wariacje na ich temat, pokazujące tylko pewien wycinek ich rzeczywistości. Ciekawe na pewno; niekoniecznie zmieniające cokolwiek w głowie.

na minus niepotrzebne wulgarne słownictwo w niektórych fragmentach

na minus niepotrzebne wulgarne słownictwo w niektórych fragmentach

764 użytkowników ma tytuł Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej na półkach głównych
141 użytkowników ma tytuł Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej na półkach dodatkowych

Okładka książki Śledztwo Pisma. Sezon 4 Maria Hawranek, Szymon Opryszek
Śledztwo Pisma. Sezon 4 Maria Hawranek, Szymon Opryszek
Szymon Opryszek
Szymon Opryszek
Niezależny reporter, absolwent Polskiej Szkoły Reportażu. Współpracuje m.in. z „Dużym Formatem”, „Tygodnikiem Powszechnym” i „Podróżami”. Pracował w Afryce, na Kaukazie, a od 2014 roku skupia się na Ameryce Łacińskiej. Finalista Konkursu Stypendialnego im. Ryszarda Kapuścińskiego Fundacji Herodot (2017). Wspólnie z Marią Hawranek wydał książkę Tańczymy już tylko w Zaduszki (2016). Razem byli też nominowani do stypendium dziennikarskiego przyznawanego przez jury Nagrody „Newsweeka” im. Teresy Torańskiej (2015).

Cytaty z książki Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej

Szymon Opryszek Tańczymy już tylko w Zaduszki. Reportaże z Ameryki Łacińskiej Zobacz więcej