Baśnie japońskie

Okładka książki Baśnie japońskie autora Yei Theodora Ozaki, 9788362945412
Okładka książki Baśnie japońskie
Yei Theodora Ozaki Wydawnictwo: Kirin Cykl: Baśnie japońskie (tom 1) baśnie, legendy, podania
baśnie, legendy, podania
Baśnie japońskie (tom 1)
2016-01-25
2016-01-25
2009-01-01

Kup Baśnie japońskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Baśnie japońskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Baśnie japońskie

Przyjemna pozycja zawierająca, w wersji audiobooka, przypisy co nie zdarza się zbyt często

Recenzja dotyczy tomów 1 i 2

Do "Baśni japońskich" podeszłam z zainteresowaniem, chcąc nie tylko poznać historie, ale dowiedzieć się więcej o interesującej mnie kulturze Japonii. I choć zbiory nie wypełniły mnie zachwytem, z pewnością była to interesująca lektura.

Zarówno pierwsze jak i drugie "Baśnie japońskie" to w zdecydowanej większości nie baśnie, a legendy, przez co tytuły są dość mylące. Mimo że opisy podają ten fakt, to jednak zaskakujące jest, że to baśnie zostały uwzględnione w tytule.

Jak to bywa przy baśniach i legendach, wiele historii przedstawia podobne schematy i archetypy postaci. Niektóre baśnie są z morałem, inne kończą się w dość niezrozumiały (dla mnie) sposób. Pewne legendy wyjaśniają powstanie pewnych miejsc i/lub zwyczajów, a inne kończą się w sposób, jaki mogę określić tylko wyrwaniem ostatnich trzech rozdziałów z epickiego fantasy i daniem takiej książki do księgarni. Uważam, że niektórych opowieści nie warto było uwzględniać w zbiorach, a jeśli już, to dać je w innym miejscu, gdyż niemal identyczne historie w pierwszych "Baśniach japońskich" znajdowały się obok siebie.

"Baśnie japońskie" to zdecydowanie ciekawa lektura i każdy zainteresowany powinien wyrobić sobie na jej temat własne zdanie. W mojej ocenie tomy 1 i 2 zasłużyły na 6/10 i będą dobre dla osób 12+

Recenzja dotyczy tomów 1 i 2

Baśnie, które powinien znać każdy miłośnik Kraju Kwitnącej Wiśni 🍒
Zbiór w nowym wydaniu, gdzie czytanie umilają prześliczne ilustracje, dzięki którym można jeszcze bardziej wczuć się w mistyczny klimat opowiadanych historii.
Są one dość proste, zakończone tradycyjnym morałem i rzadko znajdziemy w nich coś zaskakującego: w większości przypadków cechy dobre - szacunek do starszych, sprawiedliwość, czy cierpliwość; są nagradzane i prowadzą do przysłowiowego szczęśliwego zakończenia.

Skupię się na tej wspomnianej sprawiedliwości. Mamy tutaj na nią mocny nacisk, rzadko kiedy dochodzi do zemsty i odwetu. Zwykłe przeprosiny oraz postanowienie poprawy wystarczają.

Uwielbiam w nich to, że bohaterami często są prości ludzie, z którymi łatwiej się czytelnikowi utożsamić. W końcu każdy czasem marzy o bogactwie i sławie.

Mam też smaczek dla miłośników mangi i anime! Podczas czytania tego zbioru może się wydawać, że gdzieś podobny motyw już był… i tak! Zgadza się. Wielu twórców czerpie motywy właśnie z tych przepięknych baśni. Warto poznać oryginały i jest to idealna propozycja na wieczorne posiedzenia z książką.

Baśnie, które powinien znać każdy miłośnik Kraju Kwitnącej Wiśni 🍒

921 użytkowników ma tytuł Baśnie japońskie na półkach głównych
207 użytkowników ma tytuł Baśnie japońskie na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Baśnie japońskie

Dodaj cytat z książki Baśnie japońskie