Baśnie japońskie

- baśnie, legendy, podania
- Baśnie japońskie (tom 1)
- 2016-01-25
- 2016-01-25
- 2009-01-01
Niepublikowany dotąd na rynku polskim zbiór najpopularniejszych japońskich baśni i legend, takich jak Momotarō (Brzoskwiniowy Chłopiec),Opowieść o zbieraczu bambusa i księżycowej księżniczce, Kintarō (Złoty chłopiec) czy demon z bramy Rashōmon. Są to opowieści, które zna w Japonii każde dziecko, ale ich lektura okaże się pouczająca także dla dorosłych. Dla osób zainteresowanych kulturą Japonii, w której opowieści te są głęboko zakorzenione, a aluzje do nich znaleźć można w rozmaitych współczesnych mediach, znajomość tego kanonu japońskich podań jest po prostu nieodzowna.
Kup Baśnie japońskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Baśnie japońskie
921 użytkowników ma tytuł Baśnie japońskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 563
- Japonia 29
- 2020 8
- 2024 7
- 2020 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Baśnie japońskie
Przyjemna pozycja zawierająca, w wersji audiobooka, przypisy co nie zdarza się zbyt często
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja dotyczy tomów 1 i 2
Zarówno pierwsze jak i drugie "Baśnie japońskie" to w zdecydowanej większości nie baśnie, a legendy, przez co tytuły są dość mylące. Mimo że opisy podają ten fakt, to jednak zaskakujące jest, że to baśnie zostały uwzględnione w tytule.
Jak to bywa przy baśniach i legendach, wiele historii przedstawia podobne schematy i archetypy postaci. Niektóre baśnie są z morałem, inne kończą się w dość niezrozumiały (dla mnie) sposób. Pewne legendy wyjaśniają powstanie pewnych miejsc i/lub zwyczajów, a inne kończą się w sposób, jaki mogę określić tylko wyrwaniem ostatnich trzech rozdziałów z epickiego fantasy i daniem takiej książki do księgarni. Uważam, że niektórych opowieści nie warto było uwzględniać w zbiorach, a jeśli już, to dać je w innym miejscu, gdyż niemal identyczne historie w pierwszych "Baśniach japońskich" znajdowały się obok siebie.
"Baśnie japońskie" to zdecydowanie ciekawa lektura i każdy zainteresowany powinien wyrobić sobie na jej temat własne zdanie. W mojej ocenie tomy 1 i 2 zasłużyły na 6/10 i będą dobre dla osób 12+
Recenzja dotyczy tomów 1 i 2
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo "Baśni japońskich" podeszłam z zainteresowaniem, chcąc nie tylko poznać historie, ale dowiedzieć się więcej o interesującej mnie kulturze Japonii. I choć zbiory nie wypełniły mnie zachwytem, z pewnością była to interesująca lektura.
Baśnie, które powinien znać każdy miłośnik Kraju Kwitnącej Wiśni 🍒
Są one dość proste, zakończone tradycyjnym morałem i rzadko znajdziemy w nich coś zaskakującego: w większości przypadków cechy dobre - szacunek do starszych, sprawiedliwość, czy cierpliwość; są nagradzane i prowadzą do przysłowiowego szczęśliwego zakończenia.
Skupię się na tej wspomnianej sprawiedliwości. Mamy tutaj na nią mocny nacisk, rzadko kiedy dochodzi do zemsty i odwetu. Zwykłe przeprosiny oraz postanowienie poprawy wystarczają.
Uwielbiam w nich to, że bohaterami często są prości ludzie, z którymi łatwiej się czytelnikowi utożsamić. W końcu każdy czasem marzy o bogactwie i sławie.
Mam też smaczek dla miłośników mangi i anime! Podczas czytania tego zbioru może się wydawać, że gdzieś podobny motyw już był… i tak! Zgadza się. Wielu twórców czerpie motywy właśnie z tych przepięknych baśni. Warto poznać oryginały i jest to idealna propozycja na wieczorne posiedzenia z książką.
Baśnie, które powinien znać każdy miłośnik Kraju Kwitnącej Wiśni 🍒
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór w nowym wydaniu, gdzie czytanie umilają prześliczne ilustracje, dzięki którym można jeszcze bardziej wczuć się w mistyczny klimat opowiadanych historii.
Przyjemna pozycja dla miłośników oraz ciekawych kultury Japońskiej. Baśnie jak to baśnie zwłaszcza te z przed wielu lat - zdradzają charakter danego kraju, struktury społeczne i pokazują życie przez pryzmat magii.
Obeznani w temacie Japonii natkną się tu pewnie na nie jeden znajomy motyw i historię - tak było u mnie, ale poznałam też kilka tych których jeszcze nie miałam przyjemności przeczytać. Jest to na pewno fajna pozycja, z którą warto zapoznać się dla poszerzenia horyzontów i łyknięcia orientalnej kultury.
Coś o czym nie tyle warto ale koniecznie należy wspomnieć, to piękne ilustracje w najnowszym wydaniu. Idealnie wpasowują się i uzupełniają opowieści - taka typowa wisienka na torcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObeznani w temacie Japonii natkną się tu pewnie na nie jeden znajomy motyw i historię - tak było u mnie, ale poznałam też kilka tych których jeszcze nie miałam...
Czuję pewne rozczarowanie po lekturze tej książki - może dalsze tomy są lepsze. W tym pierwszym mamy w większości prościutkie umoralniające historyjki, których celem jest propagowanie buddyjskiej albo sintoistycznej pobożności i/lub mentalności służby i posłuszeństwa wobec starszych i samurajów. Nawet opowieść o księżniczce Kaguyi wyzbyta jest poezji, którą nadała jej adaptacja Studia Ghibli. Dodatkowo przekład, choć językowo poprawny, zdradza niedostatki literackiego talentu u tłumaczki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaśnie jak baśnie. Czuć, że tak jak nasze, są to historie stare i w znacznej części wywodzące się z bajań ludowych. Mają wiele ale to wiele cech wspólnych z polskimi. Większość bohaterów to prości ludzie, którzy marzą o bogactwie, jedzeniu, miłości, spokoju. Czasami posługują się siłą aby to osiągnąć, często zaś sprytem. Czasami wspomagają ich zwierzęta. W kilku baśniach te stworzenia są bohaterami głównymi.
Jeżeli jakieś mi się podobało to o małpie i krabie. Poza tym może też o Staruszkach, psie i somsiedzie.
Historie niespecjalnie zapadają w pamięć. Poza tym... nie są też przesadnie brutalne jak na baśnie.
Wystarczy wziąć nasze Bajki Ludowe. Nasze Baśnie Polskie. Porównać. Są bardziej zawiłe, a przy także bardziej krwawe.
Jednakże "Baśnie Japońskie" pozwalają zajrzeć w japońską kulturę i dlatego są warte uwagi. Plus - są krótkie.
Baśnie jak baśnie. Czuć, że tak jak nasze, są to historie stare i w znacznej części wywodzące się z bajań ludowych. Mają wiele ale to wiele cech wspólnych z polskimi. Większość bohaterów to prości ludzie, którzy marzą o bogactwie, jedzeniu, miłości, spokoju. Czasami posługują się siłą aby to osiągnąć, często zaś sprytem. Czasami wspomagają ich zwierzęta. W kilku baśniach te...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiepsko napisane, słabe literacko. Sporo literówek.
Kiepsko napisane, słabe literacko. Sporo literówek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofantastyczna ksiązka
fantastyczna ksiązka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toYei Theodora Ozaki była tłumaczką japońskich baśni i opowiadań. Początkowo jej opowiadania były publikowane w angielskich czasopismach, a pierwszą opublikowaną książką były „Baśnie japońskie”. Urodziła się w 1870 r. w Wielkiej Brytanii, była córką Japończyka i Angielki. Podróżowała do Japonii, Stanów Zjednoczonych i Włoch.
„Baśnie japońskie” to zbiór najpopularniejszych japońskich baśni i legend, m.in. „Opowieść o zbieraczu bambusa”, „Momotaro – Brzoskwiniowy chłopiec” czy „Kintaro – Złoty chłopiec”. Baśnie te są częścią japońskiego folkloru i tradycji. W książce znajdują się również ryciny, przedstawiające wydarzenie z danej opowieści.
„Baśnie japońskie” zawierają dużo magicznych elementów, takich jak gadające zwierzęta, wojownicy o niespotykanej sile, magiczna perła kontrolująca przypływy i odpływy czy demony. Opowieści te są krótkie, proste, czasem okrutne i smutne. Powtarzało się w nich uniwersalne przesłanie, że warto być dobrym, cierpliwym i sprawiedliwym, popełnione błędy można naprawić, a za wyrządzone podłości ponosi się odpowiednie konsekwencje. Jest to bardzo ciekawa publikacja dla osób zainteresowanych Japonią oraz dla tych, którzy potrafią wyjść poza swoją kulturę, odejść od spowszedniałych zachodnich baśni i są otwarci na poznawanie innego punktu widzenia.
---
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Baśnie japońskie” to zbiór najpopularniejszych...
Powiem Wam, że ja ogólnie to już wiem. Niektóre baśnie są brutalne (na przykład baśnie braci Grimm),ale to co tu przeczytałam, to naprawdę mnie zaskoczyło i zszokowało!
Wiecie, w tym zbiorze są historie typu:
wszystko fajnie, jest miło i przyjemnie, a tu nagle BAM! ktoś umiera okropną śmiercią, ktoś kogoś morduje, albo ogólnie robi straszną krzywdę.
Były tu momenty, kiedy dosłownie szczęka opadała mi do podłogi z zaskoczenia i niespodziewania się czegoś takiego akurat w takim momencie!
Co prawda nie znajdziecie tu krwawych opisów zbrodni, ale i tak same informacje i to podawane w taki sposób, jakby to było zupełnie normalne jest wstrząsające!
No i przyznaje, mimo, że jest tu super dużo śmierci, to ogólnie opowiadania są piękne i mądre. Nie wszystkie są takie brutalne (choć raczej tych łagodniejszych jest znacznie mniej). Niosą ze sobą konkretny przekaz i pouczenie. Zawierają wiele morałów i wskazówek, jak dobrze się zachować.
Mimo wszystko mi się podobały. Polecam, szczególnie fanom japońskiej kultury! Jeśli lubicie spokojnie opowiadane historie, to z pewnością jest coś dla Was!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRany! Te historie są mega brutalne, super straszne, bardzo wstrząsające, niesamowicie okrutne!
Wiecie, w tym zbiorze są historie typu:
wszystko fajnie, jest miło i przyjemnie, a tu nagle BAM! ktoś umiera...