Kultura japońska

Okładka książki Kultura japońska autora Paul Varley, 8323321728
Okładka książki Kultura japońska
Paul Varley Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Ex Oriente nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Ex Oriente
Japanese culture
2006-01-01
2006-01-01
Magdalena Komorowska

Kup Kultura japońska w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kultura japońska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kultura japońska

Jeśli ktoś szuka suchych informacji na temat historii i rozwoju Japonii - jest to książka dla niego. Ja jednak szukałem książki, która przybliży mi kulturę tego kraju i ich mieszkańców w bardziej ciekawy i przyjemny sposób. Tak zresztą ta książka była reklamowana w opisach i na okładce.

Szczerze, bardzo się męczyłem żeby ją skończyć, mimo że temat Japonii bardzo mnie interesuje. Z drugiej strony jestem świadomy, że dla niektórych będzie to kopalnia wiedzy. Ja po prostu liczyłem na inną zawartość, zawiodłem się.

„Kultura japońska” to taka pigułka wiedzy o kulturze i sztuce Japonii od starożytności do końca XX wieku. Część tematów jest opracowana starannie i dogłębnie, ale inne bywają potraktowane całkowicie „po łebkach” lub nie są w ogóle wspomniane, choć powinny być. I z tego powodu nie mogę tej pozycji ocenić zbyt wysoko.

Rozumiem, że w publikacji, która skupia się na sztuce niekoniecznie należy rozpisywać się o polityce czy historii, ale gdy Varley już to robi, to wydaje się przemilczać istotne kwestie i wprowadza nieraz czytelnika w błąd. Parokrotnie usprawiedliwia japońską agresję podczas II wojny światowej (ponadto twierdzi, że USA było słabe i nieprzygotowane do konfliktu…),słowem też się nie zająknął nigdzie o okupacji Korei i zbrodniach, jakich Japończycy dopuścili się na innych narodach.

Im bliżej jesteśmy współczesności – a autor komentuje kulturę i sztukę Japonii od starożytności – tym bardziej można odnieść wrażenie, że wątki i zagadnienia są omawiane pobieżniej. Pierwsze wydanie książki pojawiło się w latach 70. XX wieku, ale wznawiana były również po 2000 roku, więc dało się uzupełnić pozycję o nowe i ważne treści. Niestety nie ma wzmianki o np. anime „Akira”, które jest równie rozpoznawalną japońską marką, co prace Hokusaia czy nobliści z literatury. Jest u Varleya coś o mandze, ale cały dotyczący jej fragment bardzo został spłycony.

Gdy autor traktuje o kulturze i sztuce wydaje się, że zwykle wie, co pisze (ale jako laik z historii sztuki, a zwłaszcza tej dawnej, nie mam jak tego zweryfikować),ale już przy historii bywa z tą wiedzą różnie. Jeszcze gorzej, gdy Varley odnosi się do psychologii i np. pisze o tym, że spanie w łóżku z babcią może prowadzić do homoseksualizmu. Rozumiem, wiedza się aktualizuje i parę dekad temu nie wszystko jeszcze było dla nas jasne, ale współczesny czytelnik, czytając „Kulturę japońską” może się natknąć na wiele podobnych przestarzałych i nieaktualnych twierdzeń.

Rozumiem, że w publikacji, która skupia się na sztuce...

Solidnie opracowany, ogromny zasób wiedzy nie tylko na temat kultury, ale w ogóle historii Japonii. Spora dawka faktów w przystępnej formie, na pewno zaciekawi osoby interesujące się tą tematyką!

764 użytkowników ma tytuł Kultura japońska na półkach głównych
195 użytkowników ma tytuł Kultura japońska na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Kultura japońska

Dodaj cytat z książki Kultura japońska