Leksykon dzikich kobiet

- baśnie, legendy, podania
- 2020-01-23
- 2020-01-23
Niniejszy leksykon poświęcony jest znanym z mitów, legend i baśni postaciom kobiecym przeistaczającym się w zwierzęta. Anna Lewicka, przeprowadzając czytelnika po różnych zakątkach świata – od Kraju Kwitnącej Wiśni przez Wyspy Brytyjskie do lasów Amazonii – snuje opowieści o czterdziestu kobietach i ich niezwykłych zdolnościach. Niektóre opisywane postacie potrafią samoistnie zamienić się w zwierzę, inne z kolei przechodzą transformację wskutek czyjejś ingerencji. Każda przemiana służy jednak jakiemuś celowi – poszukiwaniu pomocy, oszukiwaniu ludzi, schwytaniu ofiary czy odpokutowaniu za grzechy.
Tytułowe dzikie kobiety, wspaniale zilustrowane przez Klaudię Migacz, ożywają na kartach książki, prezentując formy, jakie przybierają w wierzeniach niemal całego świata. Będzie to wspaniała lektura dla wszystkich miłośników mitologii, nie tylko słowiańskiej.
Kup Leksykon dzikich kobiet w ulubionej księgarni
Oceny książki Leksykon dzikich kobiet
693 użytkowników ma tytuł Leksykon dzikich kobiet na półkach głównych- Chcę przeczytać 419
- 2022 7
- Fantastyka 7
- 2021 6
- 2020 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Leksykon dzikich kobiet
Ładnie wydana książka, która niestety jest uboga w treść. Opisy kobiet są tak krótkie że nadawałyby się na karty czarodziejów z harrego pottera. Na palcach jednej ręki można policzyć przykłady które nie są oczywiste (o wilkołakach i postaciach z mitologi rzymskogreckiej każdy słyszał). Polecić mogłabym tylko młodym czytelnikom, którzy szukają króciótkniej przegladówki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłowniczek z zmiennokształtnymi babami.
Słowniczek z zmiennokształtnymi babami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne wydanie jak zwykle w przypadku wydawnictwa Bosz. Jeżeli chodzi o samą treść to jest ona raczej znikoma, opisy są skromne i zwięzłe. Ale w tego typu książkach nie o to chodzi a o ogólny artyzm.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDałam radę tej książce tylko z dwóch powodów:
1) miałam audiobook
2) opuszczałam wszystkie bajeczki.
Nie mam pojęcia, dla kogo jest ta książka ani po co powstała. Leksykon jak leksykon, alfabetycznie lecimy po kolei z kobietami znanymi z mitów i podań, które były, cóż, dzikie - to znaczy uosabiały siły nieposkromione, czasem wrogie człowiekowi, zwykle zaburzające uporządkowany "społeczny" rytm życia.
Do tego etapu jest jeszcze znośnie, to znaczy leksykon jest nudnawy, ale nie sprawia, że zostaje niesmak - coś jak Wikipedia, tylko ładniej podane. Niestety autorka postanowiła opowiedzieć nam Wikipedię jak bajki, co może ma sens, jeśli czytelnik/czytelniczka mają lat dajmy na to 13. Jak mają bliżej 40, to robią faceplam i przesuwają do kolejnego rozdziału.
Strata czasu, chyba że akurat lepicie pierogi.
Dałam radę tej książce tylko z dwóch powodów:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1) miałam audiobook
2) opuszczałam wszystkie bajeczki.
Niezwykle ciekawy zbiór podań dotyczący zamiany kobiet w postaci mitologiczne/ zwierzęta/ potwory. Bardzo ciekawa pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWchodząc w świat 'Leksykonu dzikich kobiet', autorstwa Anny Lewickiej i Klaudii Migacz, otwiera się przed nami drzwi do krainy, gdzie mity spotykają rzeczywistość. Ta książka to nie tylko zbiór opowieści, ale prawdziwa odyseja przez różnorodne kultury i legendy, ukazująca kobiecą moc przemiany w zwierzęta – od wilczych puszcz Europy po egzotyczne dżungle Afryki.
Co sprawia, że ta książka wyróżnia się na półce? To nie tylko głębokie, przemyślane interpretacje Lewickiej, ale przede wszystkim współautorka, Klaudia Migacz, która swoimi ilustracjami nadaje tej książce niepowtarzalnego charakteru. Jej grafiki to prawdziwe dzieła sztuki – mroczne, ale pełne głębi, które sprawiają, że czytelnik jest w stanie poczuć magię i tajemniczość przekazywanych historii.
'Leksykon dzikich kobiet' to książka, która zmusza do zastanowienia nad uniwersalnością kobiecych doświadczeń i ich siłą. To lektura, która zadowoli zarówno miłośników mitologii, jak i wielbicieli pięknej literatury oraz sztuki. Polecam ją każdemu, kto pragnie odkryć nowy wymiar kobiecej natury poprzez pryzmat dawnych legend i współczesnego spojrzenia na nie. To książka, która zostaje z czytelnikiem na długo po zamknięciu ostatniej strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo...
Leksykon omawiający znane z mitów, legend i baśni historie kobiet zmieniających się w zwierzęta, z rozmaitych powodów. Zebrane opowieści obejmują wszystkie kontynenty.
Minusem jest maleńka objętość poszczególnych historii. Z drugiej strony, to niezła zachęta, by poszukać dodatkowych informacji o tych kobietach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiększość tych historii znamy. Mnie zachwyciła opowieść o Lilith vel Lamii, a także o Polifonte, mało znanej postaci z mitologii greckiej. Jest też bohaterka z Polski:)
Minusem jest maleńka objętość...
"Leksykon dzikich kobiet" to kolejna z publikacji wydawnictwa BOSZ. Tym razem nie jest to książka o tematyce słowiańskiej. Anna Lewicka zebrała w jednym miejscu mity, legendy i baśnie o najniezwyklejszych postaciach kobiet przeistaczających się w zwierzęta. Niektóre z nich takie się urodziły i potrafią zmieniać swą postać same. U innych ta zdolności pojawiła się pod wpływem uroku lub ich przemiana może nastąpić tylko w skutek czyjejś ingerencji. Karty książki przenoszą nas w najodleglejsze zakątki świata. Podania pochodzą zarówno z krajów europejskich jak i Azji czy Afryki.
Jest to książka zarówno o kobiecej sile jak i delikatności. Autorka pokusiła się o własną interpretację podań, a w niektórych przypadkach odnalazła nawiązania we współczesności. Książka zawiera również oryginalne teksty wierzeń. Każda z postaci została przedstawiona za pomocą słowa pisanego oraz obrazu. To właśnie ilustracje najbardziej mnie zachwyciły, Klaudia Migacz wykonała świetną robotę. Dzięki jej pracy czuć atmosferę magiczności, tajemniczości.
Jest to książka dla osób które poszukują jakichś ciekawostek, ale nie są zaznajomione z dawnymi wierzeniami. Publikacja nie jest zbyt rozbudowana, więc osoby, które interesują się taką twmatykę mogą być zawiedzione. Także decyzja należy do was, ja książkę bardzo chciałam ponieważ chciałabym zebrać całą kolekcję tego typu wydań od BOSZa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zdecydowanie nie dla mnie. Szczególnie na audiobook.
Książka zdecydowanie nie dla mnie. Szczególnie na audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostacie z mitologii, ludowych wierzeń i baśni mają w sobie coś przyciągającego. Podobnie jest ze wszystkimi bohaterkami uwzględnionymi w tym leksykonie- kobietach, które posiadają pewne niezwykłe zdolności. Potrafią zamienić się w zwierzę.
Niektóre z nich przemieniają się samoistnie, inne zostały przeklęte. Wszystkim jednak przemiana służy do osiągnięcia celu, choć nie zawsze ich motywy są dobre. Jest wśród nich Bultungin, Étaín, Gwenaby i Kitsune- każda o odmiennym pragnieniu, historii i możliwości transformacji w typowe dla niej zwierzę.
"Leksykon dzikich kobiet" Klaudii Migacz i Anny Lewickiej to ciekawy, cudownie ilustrowany zbiór opowieści o takich właśnie kobietach. Część z nich może być Wam znana, jednak co najmniej kilka na pewno będzie dla Was zaskoczeniem.
Każdą bohaterkę leksykonu opisuje legenda zaczerpnięta z mitologii czy z folkloru i krótki opis z wyjaśnieniem. Czasem dowiemy się kto był pierwowzorem danej postaci, gdzie je widywano i w jakich filmach czy przedstawieniach teatralnych wykorzystano ten motyw.
Jeżeli interesujecie się mitologią, nie tylko słowiańską czy nordycką, "Leksykon dzikich kobiet" przypadnie Wam do gustu. Uprzedzam tylko, że od ilustracji ciężko oderwać wzrok, a legendy zachęcają do wyszukania kolejnych informacji! 😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektóre z nich przemieniają się samoistnie, inne zostały przeklęte. Wszystkim jednak przemiana służy do osiągnięcia celu, choć nie...