Wampir

Okładka książki Wampir Wojciech Chmielarz
Nominacja w plebiscycie 2015
Okładka książki Wampir
Wojciech Chmielarz Wydawnictwo: Czarne Cykl: Detektyw Dawid Wolski (tom 1) Seria: Ze Strachem kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Detektyw Dawid Wolski (tom 1)
Ze Strachem

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Naprawdę zły detektyw!

1414 108 128

Jest zlecenie wyjasnienia samobojczej smierci nastolatka. Glowny bohater, znudzony detektyw, jakby nieudolnie chce jednak tego dokonac.
Robi sie taki obyczaj z palacymi nastolatkami w tle. A takze mlodymi prostytutkami. I wujkiem szefem szajki.
W moim mniemaniu robi sie kilka watkow, niemal ze soba nie powiazanych i to jeszcze w Gliwicach.
Ledwie dobrnalem do konca. Na szczescie zakonczenie jest zaskakujace, ale fabula powoli ku niemu zmierza.

Ledwie dobrnalem do konca. Na...

więcej Pokaż mimo to

Bardzo dobra książka Wojciecha Chmielarza z prywatnym detektywem Dawidem Wolskim i ciekawą sprawą w tle. Jak każdą jego książkę świetnie się czyta.

Sięgając po "Wampira" twórczości Wojciecha Chmielarza, spodziewałam się po pierwsze: kolejnej opowieści o słynnym mordercy, albo po drugie polskiego horroru o ... wampirach. Na szczęście prawidłową okazała się wersja numer trzy wyjaśnienie śmierci młodego Mateusza Polaka, przez mającego pełno problemów w życiu osobistym i zawodowym detektywa Dawida, a wszystko to z Gliwicami w tle. Prostytucja, narkotyki, internet, to przewijające się wątki książki, czyta się lekko, fabuła wciągająca, bohaterowie
z "jajami". Polecam!

więcej Pokaż mimo to

Gorąco polecam, wartka akcja, mnóstwo zaskakujących obrotów zdarzeń i do tego główna postać - (anty)bohater, wyróżniający się wśród wszystkich idealnych detektywów, policjantów etc. zazwyczaj spotykanych w innych książkach.

Bohater jest tak beznadziejny, egoistyczny, narcystyczny i pozbawiony zasad.....ze czytasz wbrew wszystkiemu i wciąga cię na tyle ze chcesz za wszelką cenę zrozumieć...... no jak mu się udało rozwiązać zagadkę

Zachęcona świetną serią książek Wojciecha Chmielarza o komisarzu Mortce, wzięłam się za kolejną serię o detektywie Dawidzie Wolskim. Niestety pierwsza część niezbyt mnie zachwyciła. To chyba wina głównego bohatera, którego nie udało mi się polubić. Wydaje się wszystko wiedzący, niemiły i dziecinny.
Wątek kryminalny jak to u Chmielarza świetny. Dawid ma do rozwiązania sprawę samobójczej śmierci pewnego chłopaka, a ponieważ idzie mu jak po grudzie, to postanawia rozwiązać zagadkę zaginięcia gimnazjalistki. Nie wie, że sprawy te łączą się.
Czyt. Mateusz Znaniecki

Wątek kryminalny jak to u Chmielarza świetny. Dawid ma do rozwiązania sprawę...

więcej Pokaż mimo to

Książka raczej nie wzbudza większych emocji, nie trzyma w napięciu. Wydaje się być wręcz kiczowa. Bohaterów nie dało się polubić ani zrozumieć, wydali się raczej irytujący.
Nie była to pierwsza moja książka Wojciecha Chmielarza i po poprzedniej miałam ochotę przeczytać inną, po tej jednak czuję, że styl pisania Wojciecha nie jest mi bliski. Myślę, że kiedyś jeszcze dam mu szansę, pojawiały się książki które miałam chęć przeczytać, ale uważam, że ta zdecydowanie nie należy do udanych.

więcej Pokaż mimo to

Świetny styl pisania. Ogólnie dobrze się czytało ale główny bohater to jakiś ciamajda.

Hmm faktycznie talet kwitnie z wiekiem p. Wojtka. Ciezko było sie połapsc momentami. Czekam na audiobook 2 czesci

Coś uwiera przy czytaniu tej książki... na tyle, że mimo, iż to trylogia, nie sięgnę po następne części.

• Przeczytane
    4 551