Małe szare komórki. Poirot w cytatach

- inne
- Little Grey Cells
- Wydawnictwo Dolnośląskie
- 2015-09-09
- 2015-09-09
- 2015-10-01
- Opracowanie zbiorowe
- Poirot cytaty Agatha Christie
Nazywam się Herkules Poirot i jestem prawdopodobnie największym żyjącym detektywem.
Wymuskany mały Belg z zakręconym wąsem, dumny ze swoich „małych szarych komórek”, prawdziwy as skomplikowanych zagadek kryminalnych. Kojarzymy jego charakterystyczną sylwetkę, ale czy znamy go naprawdę/jego poglądy i upodobania? Co wiemy o tym ekscentrycznym geniuszu ukrytym za cudaczną fasadą?
W książce zebrano wypowiedzi detektywa pochodzące z ponad 50 powieści i opowiadań z jego udziałem. Niektóre zabawne, inne głębokie i przemyślane, zawsze zaskakujące. Pozwalają lepiej poznać słynnego eleganta w meloniku, a także docenić mądrość i poczucie humoru królowej kryminału, która stworzyła tę postać.
Książka zawiera też mało znany esej Agaty Christie o związku pisarki z jej najsłynniejszym bohaterem, związku, w którym miłość przeplata się z nienawiścią.
Małe szare komórki to zbiór cytatów Herkulesa Poirot, jednego z najsłynniejszych bohaterów książek Agathy Christie.Nie jest to pozycja obowiązkowa, jednak może stanowić ciekawy dodatek dla miłośników twórczości Agaty Christie.Interesujący zbiór cytatów ale i piekne wydanie z okazji 125 rocznicy urodzin pisarki.
."To prawda, potrafię mówić dokładną, idiomatyczną angielszczyzną. Ale czy wie pan, przyjacielu, że kiepska angielszczyzna jest wielkim atutem? Ludzie takim pogardzają. Mówią: cudzoziemiec, nawet po angielsku porządnie mówić nie umie. [...] I wie pan, co się dzieje? Ludzie przy mnie przestają mieć się na baczności. Poza tym weszło mi to w zwyczaj." A wy czytaliście coś Agathy? Lubicie jej twórczość? A może jeszcze się nie zapoznaliście?
instagram-emcia.czyta
więcej Pokaż mimo to."To prawda, potrafię mówić dokładną, idiomatyczną...
świetny pomysł, żeby zebrać te wszystkie mądrości w jedno. Wykonanie też dobre.
świetny pomysł, żeby zebrać te wszystkie mądrości w jedno. Wykonanie też dobre.
Pokaż mimo toWszystkie książki o belgijskim detektywie przeczytałam już jakiś czas temu więc ta książka była dla mnie miłym przypomnieniem jednej z moich ulubionych postaci w literaturze. Hercules Poirot - genialny detektyw, znawca natury ludzkiej, ogromny elegant oraz miłośnik symetrii i czystości zawsze miał wiele do powiedzenia na różne tematy. Czytając te cytaty wracałam również myślami do książek i opowiadań, z których były wzięte i jeszcze raz przeżywałam opisane w nich historie.
Dodatkowo w książce znajdziemy esej od Agathy Christie w którym opisuje jak tworzona była postać Belga oraz jak wyglądały jej relacje z Poirotem na przestrzeni lat.
Polecam każdemu, kto jest fanem twórczości Agathy Christie.
Wszystkie książki o belgijskim detektywie przeczytałam już jakiś czas temu więc ta książka była dla mnie miłym przypomnieniem jednej z moich ulubionych postaci w literaturze. Hercules Poirot - genialny detektyw, znawca natury ludzkiej, ogromny elegant oraz miłośnik symetrii i czystości zawsze miał wiele do powiedzenia na różne tematy. Czytając te cytaty wracałam również...
więcej Pokaż mimo toMusiałam nabyć tę pozycję jako niepoprawna amatorka kryminałów Agathy Christie. :D
Pokaż mimo toWiększość mądrości i przemyśleń jednego z moich ulubionych detektywów w jednym miejscu w małej, schludnej i ciekawie oprawionej książce.
Pokaż mimo toTaki dodatek dla fanów Christie, którzy mogą z sentymentem, czytając pewne cytaty, przypominać sobie o swoich ulubionych fragmentach jej powieści.
Pokaż mimo toKsiążka na kilkanaście minut czytania, niektóre cytaty wrzucone na siłę, część pozbawiona kontekstu de facto mówi o Poirocie niewiele. Zbędna pozycja.
Pokaż mimo todla mnie niestety rozczarowanie. Tylko ładna okładka zasługuje na uwagę. Lepiej poczytać kryminały Christie niż ten wybór przypadkowych cytatów
Pokaż mimo toZbiór cytatów z moich ukochanych książek... z jednej strony wybór rewelacyjny, a z drugie to tylko zbiór. Więc fanom polecam, osobom nie czytającym książek uważam że się nie przyda :)
Pokaż mimo toUwielbiam Poirota pod każdą postacią. Nawet jego mądrości życiowe są nie do podrobienia. A przy okazji można podszkolić angielski, bo ta mała książeczka jest dwujęzykowa.