Test Marshmallow. O pożytkach płynących z samokontroli
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Mistrzowie Psychologii
- The Marschmallow Test
- Smak Słowa
- 2015-03-15
- 2015-03-15
- Agnieszka Nowak-Młynikowska
- psychologia samokontrola autokontrola test marshmallow
Badacz pokazuje dziecku słodką piankę marshmallow i daje mu wybór: możesz zjeść tę piankę od razu albo zaczekać i dostać dwie pianki za jakiś czas. Co zrobi badane dziecko? Jakie będą implikacje tego wyboru dla jego przyszłego życia?
Legendarny test Waltera Mischela, określany mianem testu cukierkowego, dowiódł, że zdolność do odraczania gratyfikacji jest warunkiem udanego, satysfakcjonującego życia: samokontrola nie tylko wiąże się z wyższymi wynikami w testach wiedzy i kompetencji szkolnych, lepszym funkcjonowaniem społecznym i poznawczym oraz większym poczuciem własnej wartości, ale także pomaga nam w radzeniu sobie ze stresem, osiąganiu celów i przezwyciężaniu bolesnych emocji. Czy siła woli jest wrodzona, czy też można się jej nauczyć?
W swojej nowej, przełomowej książce Walter Mischel opiera się na prowadzonych od dziesięcioleci, rzetelnych badaniach naukowych oraz na przykładach zaczerpniętych z życia, aby zgłębić naturę siły woli. Autor wskazuje umiejętności poznawcze i mechanizmy psychiczne, które ją umożliwiają, i pokazuje, jak można je odnieść do wyzwań, z jakimi przychodzi nam się zmierzyć w życiu codziennym – od utrzymywania prawidłowej wagi po rzucenie palenia, przezwyciężenie rozpaczy po rozpadzie związku, podejmowanie ważnych decyzji życiowych czy oszczędzanie na emeryturę. Książka ta ma ważne implikacje dla wyborów, jakich dokonujemy w wychowaniu dzieci, kształceniu, polityce publicznej i samorozwoju. Test Marshmallow zmieni nasz sposób myślenia o tym, kim jesteśmy i kim możemy się stać.
Życie z nadmiarem odraczania gratyfikacji może być równie smutne jak życie, w którym jest go zbyt mało.
Zmyliła mnie dobra opinia Daniela Kahnemana na temat tej książki. A okazało się że jest to jedna z najgłupszych książek popularno naukowych jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek przeczytać. Na pierwszych stronach dowiadujemy się o co w tym wszystkim chodzi (wątpię zresztą żeby to dla kogoś było jakąś rewelacją) a potem to tylko przelewanie z pustego w próżne, ciągłe powtarzanie tego samego okraszone "budującymi" historyjkami dzieci i ludzi dorosłych.
Szkoda czasu i pieniędzy: nikomu nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z lepszych książek rozwojowych jakie przyszło mi ostatnio czytać 📚
To jedna z lepszych książek rozwojowych jakie przyszło mi ostatnio czytać 📚
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudna, wymagająca skupienia. Jeżeli lubicie jednym okiem lecieć przez treść, a drugim przeglądać telefon, no cóż, nie będzie dla was. Wymaga pełnego skupienia, jest pełna badań i wniosków. Daje ogromną wiedzę i umiejętności.
Pozytywnie zaskoczyła, na końcu dobre i proste podsumowanie z komentarzami od autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka psychologicznych testów. Testy Marshmallow zapoczątkowały serię podobnych, rozbudowanych, zmodyfikowanych badań o ludzkich reakcjach i ich kontroli.
Język typowy do amerykańskich publikacji popularnonaukowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJęzyk typowy do amerykańskich publikacji popularnonaukowych.
„Myślę, więc mogę zmienić to, kim jestem”. [s. 274]
DLA KOGO:
Dla każdego, kto słyszał o teście Marshmallow i chciałby dowiedzieć się więcej. Nie tylko o nim samym, ale też o wpływie samokontroli na zaskakująco dużo aspektów ludzkiego życia.
CO W ŚRODKU:
- Dużo ciekawostek o słynnym teście słodkich pianek (w którym nie było tylko pianek) i jego różnych wariantach (bo testów było więcej niż jeden). Czy wiedziałeś, że pierwotnie eksperyment nosił nazwę „Paradygmat dobrowolnego odroczenia natychmiastowej gratyfikacji na rzecz odroczonych w czasie, lecz cenionych nagród w wieku przedszkolnym”? Chyba nie trzeba tłumaczyć, dlaczego ta nazwa się nie przyjęła :)
- Porusza ważny chyba dla każdego temat odraczania gratyfikacji (czyli podtytułowej samokontroli). Ważny i dla każdego, bo skutki tego typu zachowania mniej lub bardziej nasilonego wpływają na całe życie, to jak sobie z nim radzimy oraz jakie sukcesy odniesiemy.
- Na zdolność tę wpływają zarówno geny jak i środowisko, natomiast można ćwiczyć ją za pomocą różnych technik i chociaż książka nie jest poradnikiem, to kilka z nich jest w niej całkiem dobrze opisanych (trzeba je tylko znaleźć w całej treści).
- Trochę o systemie chłodnym i gorącym (nie bez powodu komentarz Kahnemana znajduje się na okładce mojego wydania),trochę o mózgu, trochę o społeczeństwie i polityce. Głównie jednak o dzieciach i samym teście. Książka dotyczy osiowego tematu i raczej od niego nie odbiega. Wszystkie historie, badania, zagadnienia są z nim związane.
- Dość łatwa w odbiorze, napisana zrozumiale, bez przesadnej naukowości (choć Autorem jest sam twórca eksperymentu),natomiast miejscami dużo powtórzeń treści, co czyni ją lekko przegadaną. Mimo to polecam, bo test Marshmallow jest tak znany, że na pewno spotkasz się z nawiązaniem do niego w innych miejscach. No i zawsze lepiej wiedzieć, co kieruje naszym zachowaniem :)
„Myślę, więc mogę zmienić to, kim jestem”. [s. 274]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDLA KOGO:
CO W ŚRODKU:
Nie jest to lekka lektura, zdaje się być czasem za długa i nużąca, troszkę lania wody, troszkę opowiastek zamiast konkretów...
...ale jednak kawał dobrej, pouczającej literatury. Książka skupia się nie tylko na słynnym eksperymencie z piankami Jo-jo (jak się dowiadujemy, nie tylko pianki tam były),ale opowiada też o różnych mechanizmach, którymi nasz mózg próbuje oszukiwać siebie i którymi my oszukujemy innych oraz o tym, jak te wszystkie mechanizmy wykorzystać tak, aby jakoś wspólnie na tym świecie przeżyć pokojowo.
Na pewno warto, chociaż przydałoby się na pewno, aby ktoś to napisał od nowa w innym nieco stylu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to...ale jednak kawał dobrej, pouczającej literatury. Książka skupia się nie tylko na słynnym eksperymencie z piankami Jo-jo (jak się dowiadujemy, nie tylko pianki tam były),ale opowiada też o różnych mechanizmach, którymi nasz mózg próbuje...
Dość trudna pozycja, momentami ciężka do przebrnięcia.
Jednak jej zawartość zdecydowanie rekompensuje drobne "niedociągnięcia".
Po solidnym przeczytaniu, inaczej postrzega się niektóre zjawiska.
Dość trudna pozycja, momentami ciężka do przebrnięcia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak jej zawartość zdecydowanie rekompensuje drobne "niedociągnięcia".
Po solidnym przeczytaniu, inaczej postrzega się niektóre zjawiska.
Bardzo ciekawa książka poruszająca temat samokontroli oraz jej wpływu na nasze życie. W pierwszej części autor omawia w jaki sposób zostało przeprowadzone tytułowe badanie, a w kolejnych skupia się na sytuacjach w których ta umiejętność ma duże znaczenie. Jestem pozytywnie zaskoczona, bo nie spodziewałam się tak ciekawego studium nad samokontrolą. Książka uświadamia iż ta niepozorna zdolność ujawnia się w prawie każdej części naszego życia, a my jesteśmy w stanie ją modyfikować. Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie obowiązkowa pozycja na półce każdego psychologa! Klasyczny eksperyment, jeden z najbardziej znanych w psychologii i i jego implikacje dla rozumienia procesów myślenia, podejmowania decyzji, odraczania gratyfikacji. Na półce obok "Pułapek myślenia" Kahnemanna i "Siły nawyku" Duhigga. Kawał dobrej literatury popularnonaukowej, napisanej przystępnym językiem, fascynującej i przydatnej dla rozwijania umiejętności potrzebnych w codziennym życiu. Gorąco polecam!
Absolutnie obowiązkowa pozycja na półce każdego psychologa! Klasyczny eksperyment, jeden z najbardziej znanych w psychologii i i jego implikacje dla rozumienia procesów myślenia, podejmowania decyzji, odraczania gratyfikacji. Na półce obok "Pułapek myślenia" Kahnemanna i "Siły nawyku" Duhigga. Kawał dobrej literatury popularnonaukowej, napisanej przystępnym językiem,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tociekawe, warte uwagi.
ciekawe, warte uwagi.