Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

- 2020-06-03
- 2015-03-04
- 2015-01-01
- Urszula Szymanderska
Książka, która zrewolucjonizowała myślenie o zdrowiu i pokazała, że jelita, jeden z naszych najważniejszych narządów, mają nieodparty urok i że można o nich mówić zrozumiale, obrazowo i niezwykle dowcipnie. Przeczytaj książkę, na której punkcie oszalały miliony ludzi na całym świecie, a twoje postrzeganie własnego ciała zmieni się o 180 stopni. Giulia Enders potrafi jak nikt inny opowiadać o tym, co dzieje się w naszych jelitach i jak zachodzące tam procesy przekładają się na najróżniejsze, często zaskakujące, aspekty naszego życia, a świeżego spojrzenia młodej lekarki dopełniają przezabawne rysunki jej siostry Jill. Odporność, waga ciała, podatność na alergie, poziom życiowej energii? To niesamowite, jak wiele zależy od naszych jelit! Zadbaj więc o ten cenny narząd, wprowadzając zawarte w książce wskazówki, a on z pewnością ci się odwdzięczy. Najpierw jednak poznaj jego piękną historię wewnętrzną.
Kup Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała
Oceny książki Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała
4374 użytkowników ma tytuł Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała na półkach głównych- Przeczytane 2 109
- Chcę przeczytać 2 098
- Zdrowie 46
- Popularnonaukowe 30
- 2018 28
- Medycyna 19

Opinie i dyskusje o książce Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała
Dużo interesujących faktów o ludzkim ciele
Dużo interesujących faktów o ludzkim ciele
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toParafrazując słowa autorki, chciałoby się krzyknąć: "Na cześć układu pokarmowego hip hip hurra!"
ukazująca zależność między tym:
- jakie posiadamy nawyki żywieniowe,
- jak "opiekujemy się" naszym układem pokarmowych poprzez nasz styl życia,
-jak przebiega nasz proces jedzenia ...,
a naszym dobrostanem, odczuciem zdrowia (w tym tego duchowego) ;)
Zabawnie ilustrowana, lekko napisana, przypominająca "Było sobie życie" ...
Wciągająca nawet dla osób bez dolegliwości pokarmowych:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Historia wewnętrzna jelita" to niezwykła pozycja (pisana prawie jak powieść przygodowa z licznymi zwrotami akcji, a to ze względu na różne nietolerancje, czy stres w pracy czy w domu, a to poprzez nieprawidłowe współdziałanie organów ...)
ukazująca zależność między tym:
-...
Lekko i z humorem opisane działanie układu trawiennego i mechanizmów w nim zachodzących. Wartościowa pozycja. Szkoda tylko, że od czasu wydania niemieckiego oryginału minęło ponad 10 lat, część rzeczy się przez ten czas zdezaktualizowała i dużo można by dodać biorąc pod uwagę badania przeprowadzone w ostatnich latach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHit. Popularnonaukowa pozycja mówiąca o wybitnie złożonym organizmie jelit w sposób banalnie prosty i obrazowy. Nie brakuje w niej zabawnych szkiców ułatwiających zrozumienie tematu. Kupa śmiechu i ogrom merytorycznej wiedzy! Brawo za pomysł i wykonanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMikrobiom to dzieło sztuki nowoczesnej. za nasze zachowanie, depresje czy skłonność do tycia nie jest odpowiedzialny mózg a bakterie jelitowe, małe, ważące zaledwie 2kg. pomagają w trawieniu, detoksykują, produkują witaminy a nawet mają wpływ na poziom cholesterolu. bardzo ciekawa i przystępnie napisana książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat mikrobiomu jelitowego człowieka jest dosyć nowy zarówno w nauce, a tym bardziej wśród pacjentów i czytelników.
Jak dla mnie ta cześć fizjologiczna i anatomiczna mogłyby być bardziej rozbudowane tym bardziej, że miejscami jest to podane w sposób zbyt infantylny. Jest sporo specyficznego humoru - mnie śmieszy.
Poznajemy kilka nowych odkryć naukowych dotyczących wpływu bakterii na nasze zdrowie, w tym psychiczne. A może nawet głownie ta cześć wpływu jest uwypuklona. Niektóre zagadnienia są zaskakujące. Jest wiele znaków zapytania ale i tak każdy odniesie wrażenie, że jesteśmy na progu wielkich odkryć i oczekiwań jak one wpłyną na zdrowie.
Przez całą książkę przewija się watek diety, a w zasadzie zdrowej diety opartej na nieprzetworzonej przemysłowo żywności. Przy czym jest to podane bez żadnego zadęcia ideologicznego typu tylko wege albo tylko paleo itp.. Można z tych porad wyciągnąć dla siebie bardzo praktyczne wnioski uzasadnione prawdziwą nauką.
Pożyteczna lektura
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest takim dobrym wstępem do zagadnienia, ponieważ autorka skupia się na podstawach fizjologii, trochę na anatomii przewodu pokarmowego i świecie mikro.
Jelita bardzo mnie fascynują, dlatego książkę czytałam z wielką ciekawością. Napisana bardzo przystępnym językiem, dostarcza czytelnikowi wiele ciekawostek i informacji o układzie pokarmowym, florze bakteryjnej, dobrych i złych bakteriach. Ciekawa lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy kiedykolwiek pomyśleliście, że najciekawsza podróż, jaką możecie odbyć, nie wymaga biletu lotniczego ani walizki? Że największe cuda przyrody dzieją się… wewnątrz nas?
Giulia Enders w swojej bestsellerowej książce „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała” zabiera nas w niezwykłą wyprawę do świata, o którym na co dzień raczej nie myślimy – a który zasługuje na nasz największy podziw.
Już pierwsze strony wciągają niczym nurt rzeki – tej samej, która płynie w nas wszystkich. Enders z ogromnym poczuciem humoru i pasją naukowca opowiada o naszych jelitach tak, jakby mówiła o starych przyjaciołach. Zdradza, dlaczego stres potrafi rozregulować ich rytm, jak to możliwe, że bakterie wpływają na nasz nastrój, a nawet… czemu pozycja, jaką przyjmujemy w toalecie, ma znaczenie. To brzmi zabawnie – i takie właśnie jest. Ale za tym uśmiechem kryje się solidna dawka wiedzy, której nie powstydziłby się żaden podręcznik medycyny.
„Historia wewnętrzna” to nie suchy wykład o układzie trawiennym, ale błyskotliwie napisana opowieść o tym, jak bardzo nasze zdrowie, emocje i energia zależą od mikroskopijnego świata bakterii. Enders tłumaczy skomplikowane procesy biologiczne z lekkością, dzięki której zrozumiesz wszystko – niezależnie od tego, czy jesteś studentem medycyny, czy po prostu ciekawym życia czytelnikiem. A zabawne ilustracje jej siostry, Jill Enders, tylko dodają całości uroku i przystępności.
Podczas lektury wielokrotnie można złapać się na myśli: „Dlaczego nikt nie uczył mnie tego w szkole?” Bo gdyby podręczniki do biologii były pisane w takim stylu, jak ta książka, nasze społeczeństwo nie tylko lepiej rozumiałoby swoje ciała – ale i częściej słuchałoby tego, co „mówi” brzuch.
Autorka przekonuje, że to właśnie jelita są naszym „drugim mózgiem” – centrum dowodzenia, które wpływa na odporność, emocje, a nawet sposób, w jaki postrzegamy świat. Dzięki niej dowiadujemy się, że nie każda bakteria Helicobacter jest zła, że stres może rozregulować mikrobiom bardziej niż fast food, a że ludzie z nadwagą i niedowagą różnią się nie tylko dietą, ale też… charakterem swoich bakterii.
To książka, która nie tylko uczy, ale też zmienia sposób myślenia o zdrowiu. Czytając, czujemy, jak rośnie w nas wdzięczność dla tego, co w środku tak skrupulatnie dla nas pracuje. Każdy kęs, każda emocja, każdy dzień – wszystko zaczyna nabierać sensu, gdy zrozumiemy, że to, co wewnątrz, naprawdę ma znaczenie.
Giulia Enders napisała książkę, która z powodzeniem łączy naukę, humor i ciepło. To fascynująca opowieść o nas samych – pełna wdzięku, inteligencji i pasji. „Historia wewnętrzna” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć swoje ciało, poprawić samopoczucie i – dosłownie – poczuć się dobrze we własnej skórze.
Po jej przeczytaniu trudno już patrzeć na siebie tak samo. Bo kiedy poznacie swoich wewnętrznych współlokatorów – bakterie, które codziennie troszczą się o Was – zaczyniecie traktować swoje ciało z większym szacunkiem i czułością.
Świetna, zabawna i mądra książka, która sprawia, że zaczyna się naprawdę słuchać… swojego brzucha!
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od @wydawnictwootwarte (współpraca reklamowa) 🩷.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGiulia Enders w swojej bestsellerowej książce „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała” zabiera nas w niezwykłą wyprawę do świata, o którym na co dzień raczej nie...
Ta książka to skondensowane, przystępne kompendium wiedzy o tym co “w brzuch piszczy”. Dużo konkretnej, jasno przekazanej wiedzy na temat tego jakie tajemnice skrywa nasz układ trawienny oraz jaki wpływ mikrobiom może mieć na nasze zdrowie. Dowiedzieć się możemy również jak możemy wspomóc nasze jelita, co im służy, co szkodzi, jak powinniśmy dobierać probiotyki, prebiotyki, jakie spustoszenie może zasiać antybiotyk czy stres oraz, że helicobacter helicobacterowi nie równy.
Ta książka to 300 stron wiedzy przedstawionej w bardzo zachęcający i humorystyczny sposób dodatkowo okraszonej zabawnymi grafikami. Jeśli tak pisane byłby podręczniki do biologii jestem pewna, że zdecydowanie mniejsza część społeczeństwa skarżyłaby się na problemy układu pokarmowego.
Książkę polecam każdemu bez względu na to w jakiej formie są jego jelita. Jeśli nie po to by dowiedzieć się dlaczego powinniśmy jeść kiszonki to może po to by odpowiedzieć na pytanie w teleturnieju dlaczego konie i świnki morskie nie wymiotują.
@wydawnictwootwarte dziękuję za egzemplarz do recenzji #współpracabarterowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę przypadkiem, spontanicznie wybrałam ją w bibliotece, licząc, że będzie lekka i szybko ją przeczytam. Tymczasem okazała się dla mnie prawdziwą perełką dotyczącą zdrowia. Nie tylko zdobyłam dużo wiedzy, ale też poczułam dużą dawkę pozytywnej energii. Książka prezentuje pogłębione podejście do zdrowia, omawiane w taki sposób, że każdy, niezależnie od poziomu wiedzy, potrafi ją zrozumieć i szybko przetworzyć.
Mam wrażenie, że wiele informacji gdzieś wcześniej czytałam, ale tutaj otrzymałam świetne uporządkowanie treści, które ułożyło się w spójną wiedzę. Forma i styl książki sprawiły, że czytało mi się ją bardzo przyjemnie i chętnie czytałabym ją dalej i dalej. Tak jak obiecuje tytuł, była to fascynująca i wciągająca historia, która sprawiła, że częściej wsłuchuję się w sygnały swojego brzucha. Martwi mnie mniej rzeczy, chociaż teraz dużo więcej wiem o swoim ciele i o relacji między jelitami a resztą organizmu.
Sięgnęłam po tę książkę przypadkiem, spontanicznie wybrałam ją w bibliotece, licząc, że będzie lekka i szybko ją przeczytam. Tymczasem okazała się dla mnie prawdziwą perełką dotyczącą zdrowia. Nie tylko zdobyłam dużo wiedzy, ale też poczułam dużą dawkę pozytywnej energii. Książka prezentuje pogłębione podejście do zdrowia, omawiane w taki sposób, że każdy, niezależnie od...