Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Okładka książki Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała autorstwa Giulia Enders
Giulia Enders Wydawnictwo: Feeria Science zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ
2020-06-03
2015-03-04
2015-01-01
Urszula Szymanderska
Książka, która zrewolucjonizowała myślenie o zdrowiu i pokazała, że jelita, jeden z naszych najważniejszych narządów, mają nieodparty urok i że można o nich mówić zrozumiale, obrazowo i niezwykle dowcipnie. Przeczytaj książkę, na której punkcie oszalały miliony ludzi na całym świecie, a twoje postrzeganie własnego ciała zmieni się o 180 stopni. Giulia Enders potrafi jak nikt inny opowiadać o tym, co dzieje się w naszych jelitach i jak zachodzące tam procesy przekładają się na najróżniejsze, często zaskakujące, aspekty naszego życia, a świeżego spojrzenia młodej lekarki dopełniają przezabawne rysunki jej siostry Jill. Odporność, waga ciała, podatność na alergie, poziom życiowej energii? To niesamowite, jak wiele zależy od naszych jelit! Zadbaj więc o ten cenny narząd, wprowadzając zawarte w książce wskazówki, a on z pewnością ci się odwdzięczy. Najpierw jednak poznaj jego piękną historię wewnętrzną.

Kup Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

640 156

Oceny książki Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Opinie i dyskusje o książce Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Dużo interesujących faktów o ludzkim ciele

Dużo interesujących faktów o ludzkim ciele

Parafrazując słowa autorki, chciałoby się krzyknąć: "Na cześć układu pokarmowego hip hip hurra!"

"Historia wewnętrzna jelita" to niezwykła pozycja (pisana prawie jak powieść przygodowa z licznymi zwrotami akcji, a to ze względu na różne nietolerancje, czy stres w pracy czy w domu, a to poprzez nieprawidłowe współdziałanie organów ...)
ukazująca zależność między tym:
- jakie posiadamy nawyki żywieniowe,
- jak "opiekujemy się" naszym układem pokarmowych poprzez nasz styl życia,
-jak przebiega nasz proces jedzenia ...,
a naszym dobrostanem, odczuciem zdrowia (w tym tego duchowego) ;)

Zabawnie ilustrowana, lekko napisana, przypominająca "Było sobie życie" ...
Wciągająca nawet dla osób bez dolegliwości pokarmowych:)

ukazująca zależność między tym:
-...

Lekko i z humorem opisane działanie układu trawiennego i mechanizmów w nim zachodzących. Wartościowa pozycja. Szkoda tylko, że od czasu wydania niemieckiego oryginału minęło ponad 10 lat, część rzeczy się przez ten czas zdezaktualizowała i dużo można by dodać biorąc pod uwagę badania przeprowadzone w ostatnich latach.

4374 użytkowników ma tytuł Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała na półkach głównych
692 użytkowników ma tytuł Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Giulia Enders
Giulia Enders
Absolwentka studiów doktoranckich na kierunku gastroenterologii na Uniwersytecie Goethego we Frankfurcie. W 2012 roku zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie Science Slam we Freiburgu, Berlinie i Karlsruhe swoją przemową Darm mit Charme. Wykład został również opublikowany na YouTube. Enders otrzymała też ofertę, aby napisać książkę na ten temat. Pozycja stała się bestsellerem. Rysunki do książki zostały narysowane przez jej starszą siostrę Jill Enders.

Czytelnicy Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała przeczytali również

Bycie miłym to przekleństwo Jacqui Marson
Bycie miłym to przekleństwo
Jacqui Marson
Jak to zwykle z obrazoburczymi tytułami bywa - mają zachęcić, zaintrygować, czyli przekonać nas do kupienia książki. W moim przypadku było to jedynie pójście do biblioteki, niemniej jednak z dużym zaciekawieniem sięgnęłam po tę pozycję. Po pierwsze chodzi o specyficzne bycie miłym. Takie, które wypływa z poczucia obowiązku, strachu przed krytyką lub odrzuceniem. Jest to patologiczne zachowanie sprawiające, że osoba miła stawia dobro innych na pierwszym miejscu. Nie liczy się z własnymi pragnieniami. Co nie oznacza, że nie jest z tego powodu sfrustrowana. Że nie złości się na otoczenie. Że nie choruje z tego powodu. Ponieważ autorka zna taki model postępowania z autopsji postanowiła pomóc zarówno sobie, jak i innym. A teraz korzystając z jej rady potraktuję ten poradnik niczym kanapkę, czyli konstruktywnie ocenię zalety i wady. Ważna jest kolejność. A zatem -  pochwalę rady. Rzeczywiście są konkretne, krok po kroku przedstawiają działania, jakie powinna podjąć osoba, która ma problem z obronieniem własnego stanowiska. Doceniłam również to, że autorka zamieściła przykłady osób z różnymi wersjami "bycia miłym" i ich historii. No dobrze, to w jakich miejscach pasta w kanapce była niesmaczna? Otóż amerykański nawyk powtarzania do znudzenia ważnych, zdaniem autorki, fraz sprawia, że odechciewa się czytać.. Podsumowanie po każdym rozdziale. Może to po prostu kwestia tego, że nie jestem fanką poradników.  A jeśli to nie jest wasza pierwsza książka na ten temat - możecie znaleźć w niej wtórne informacje.  Podsumowując, co najmniej kilka rad uważam za rozsądne, zatem jeśli zmagacie się z problemem braku asertywności - przeczytajcie. Może te rady was przekonają.
ilo99 - awatar ilo99
Kochaj wystarczająco dobrze Agnieszka Jucewicz
Kochaj wystarczająco dobrze
Agnieszka Jucewicz Grzegorz Sroczyński
Tworzenie związków jest w naszym społeczeństwie tak oczywiste, że mało kto się zastanawia, jak w dzisiejszych czasach buduje się udany związek. Chcemy znaleźć dziewczynę albo chłopaka, ale nie myślimy, co będzie później. „Żyli długo i szczęśliwie” mówią bajki oglądane w dzieciństwie, ale czy przepis na długi i udany związek naprawdę jest taki prosty? Patrząc na liczbę rozstań i rozwodów, niekoniecznie. Co więc zrobić żeby zwiększyć swoje szanse na udaną i pełną miłości relację? Specjaliści są zdania, że warto kochać wystarczająco dobrze. Warto oddać im głos, bo słyszeli już setki, jak nie tysiące ludzkich historii w swoich gabinetach, a psychologia związków to ich codzienność. Ta książka to zbiór wywiadów z najwybitniejszymi polskimi specjalistami zajmującymi się psychologią i psychoterapią z naciskiem na związki i relacje damsko-męskie. Przez lata prowadzenia terapii zebrali doświadczenie i znają mechanizmy które rządzą ludźmi w relacjach romantycznych. Na łamach tej książki dzielą się praktyczna wiedzą, która może wesprzeć każdy związek, jeśli zostanie zastosowana w praktyce. Każdy rozdział dotyczy innej sfery życia w parze: od poznawania się, przez intymność, aż do pojawienia się dziecka. Z czego zwykle wynikają nieporozumienia w parach? Dlaczego kłótnia może być lepsza niż ciche dni? Jak bardzo nasze dzieciństwo wpływa na związki, które tworzymy? To tylko kilka pytań, na które znajdziemy odpowiedzi w trakcie czytania. Sięgnąłem po tę książkę zachęcony opinią pewnej osoby z internetu, którą cenię. Gdy w wywiadzie zadano jej pytanie: „wymień książkę, którą każdy powinien przeczytać”, wspomniała właśnie o „Kochaj wystarczająco dobrze”. Jestem w stanie zgodzić się z nią, bo mogę się założyć, że gdyby ta książka byłaby obowiązkową lekturą, liczba nieudanych związków spadłaby drastycznie. Mało kto na co dzień zastanawia się, jakie mechanizmy i schematy psychologiczne rządzą naszym zachowaniem w bliskiej relacji z drugim człowiekiem. Książka otwiera oczy na pewne sprawy i zachęca do zastanowienia się, jak wygląda nasz własny związek. Co nie znaczy, że single nie mogą z niej wynieść czegoś dla siebie. Wiele wywiadów dotyczy właśnie szukania drugiej połówki. Dowiemy się na przykład, co sprawia że ktoś jest dla nas pociągający i jak często nasze wyobrażenia mogą odbiegać od rzeczywistości. Kolejne rozdziały opisują już coraz dojrzalsze związki, co oznacza, że pojawiają się kłótnie i nieporozumienia. Byłem zaskoczony, jak wiele z nich może mieć podłoże w naszym dzieciństwie. Nie bez przyczyny terapia często rozpoczyna się od zagłębienia się w przeszłość. Mimo że wywiady są przeprowadzone w bardzo fachowy sposób, to styl wypowiedzi rozmówców i wiele anegdot sprawiają, że lekko się je czyta. Goście co rusz przytaczają jakiś przykład prosto z gabinetów, dzięki czemu łatwiej można zrozumieć, co chcą nam przekazać. Momentami miałem niedosyt, bo niektóre ciekawe tematy były zbyt szybko ucinane. To chyba jedyna wada tej książki, jeśli nie liczyć faktu, że niektóre rozdziały były dla mnie mniej praktyczne. Nie mogłem ich odnieść do własnego życia, bo nie mam dzieci i musiałem obejść się samą teorią. Dzięki tej lekturze dostałem solidna dawkę wiedzy, jak kochać wystarczająco dobrze i postaram się je wykorzystać we własnym życiu. Książka poszerza horyzonty i zwiększa świadomość. Często na co dzień robimy wszystko na autopilocie nie zastanawiamy się, skąd się biorą problemy. Gdy w bliską relacje wchodzą dwie osoby o różnych charakterach, z różnych rodzin i środowisk, nie obejdzie się bez spięć. Świadomość to pierwszy krok do zmiany na lepsze. Mimo że książka porusza wiele ważnych kwestii to nie zastąpi psychoterapii, która w dzisiejszych czasach jest powoli odczarowywana. Dbanie o zdrowie psychiczne staje się normą, podobnie jak dbanie o dobro związku, którego tworzenie nie jest łatwe, ale możne przynieść wiele radości, jeśli będziemy kochać wystarczająco dobrze. Ocena: 7,6/10
Piter - awatar Piter

Cytaty z książki Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Jeśli nigdy nie odczuwamy potrzeby, by puścić bąka, to znak, że zagłodziliśmy swoje bakterie jelitowe na śmierć. Jak to swiadczy o naszej gościnności?

Rozwiń
Giulia Enders Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała Zobacz więcej

Ale przecież usta to zaledwie brama do świata, w którym to, co obce, zmienia się w to, co nasze.

Jeśli nie wiemy dokładnie, czemu chce nam się wymiotować, najlepiej będzie po prostu zdać się na instynkt i... zwymiotować.