Alibi

Okładka książki Alibi autora Adam Nasielski, 9788363424145
Okładka książki Alibi
Adam Nasielski Wydawnictwo: Wydawnictwo CM Cykl: Wielkie gry Bernarda Żbika (tom 1) Seria: Kryminały przedwojennej Warszawy kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Wielkie gry Bernarda Żbika (tom 1)
Kryminały przedwojennej Warszawy
2013-09-04
2013-09-04

Kup Alibi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Alibi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alibi

Krótki kryminał międzywojenny

Krótki kryminał międzywojenny

Ramota- innymi słowy- źle się zestarzała.

Ramota- innymi słowy- źle się zestarzała.

Książka "Alibi" Adama Nasielskiego to przedwojenny kryminał, który należy do cyklu „Wielkie gry Bernarda Żbika” i osadzony jest w realiach międzywojennej Polski. Akcja powieści obraca się wokół klasycznej zagadki kryminalnej: morderstwa dokonanego w zamkniętym gronie osób, w atmosferze narastającego napięcia i tajemnicy.

Fabuła rozpoczyna się podczas spotkania towarzyskiego w warszawskim mieszkaniu Alberta Godlewskiego, który niespodziewanie oznajmia, że otrzymał anonimowy list grożący mu śmiercią. Wśród gości znajduje się Jerzy Klin, słynny kryminolog i detektyw-amator, który z początku lekceważy ostrzeżenie jako nieprawdopodobne. Sytuacja zmienia się dramatycznie, gdy gospodarz nagle umiera. Wszystko wskazuje na to, że został zamordowany, a zabójca nadal znajduje się wśród zgromadzonych.

Śledztwo rozpoczyna się natychmiast, a Klin przeprowadza dochodzenie, badając tropy i analizując psychologię obecnych osób. Pojawiają się liczne zwroty akcji, podejrzenia i napięte konfrontacje między uczestnikami wieczoru. Atmosfera klaustrofobii i rosnącego niepokoju podkreśla poczucie, że każdy z obecnych może być zabójcą.

Nasielski buduje historię w stylu klasycznych kryminałów detektywistycznych, inspirowanych twórczością Conan Doyle’a czy Agathy Christie, gdzie logika, dedukcja i drobiazgowa analiza dowodów odgrywają kluczową rolę w rozwiązaniu zagadki. Jerzy Klin prowadzi śledztwo z metodyczną precyzją, a w finale wychodzą na jaw ukryte motywy, które rzucają nowe światło na wydarzenia.

To klasyczny kryminał, który wciąga czytelnika w misternie skonstruowaną intrygę i trzyma w napięciu aż do samego końca.

Fabuła rozpoczyna się podczas spotkania...

Drugi z kolei Nasielski i znów co mnie drażni, a nawet bawi to jego niewątpliwy manieryzm. Ale, żeby zacytować ostatnią kwestię z Pół żartem, pół serio: „nikt nie jest doskonały”.
Pomysł na fabułę ciekawy: sześć osób, jedno pomieszczenie, a w nim jeden trup, jeden zabójca i czworo bezwolnych świadków. A zbrodnia choć namacalna nieoczywista zupełnie. No i niezmordowany Żbik, któremu Colombo mógłby co najwyżej teczkę nosić... Sam proces dochodzenia do prawdy jest ciekawy, choć nie powala dynamizmem, do tego „złote myśli” autora i bombastyczny styl.
Serię KPW zbieram konsekwentnie, Nasielski w niej na pewno ma swoją ugruntowaną pozycję, ale mnie nie porywającą.

Jako ciekawostkę trzeba to czytać i to słownictwo- było w filmach przedwojennych też.

Czytając warto pamiętać, że została napisana w 1933r. Krótka, szybko się czyta, jako ciekawostka i odmiana to może się podobać.
Początek bardzo dobrze mi się czytało. Specyficzny styl przyjęłam pozytywnie, obserwując rozgrywającą się historię z przymrużeniem oka. Druga część już mnie bardziej rozczarowała, zwroty akcji i zachowania postaci wydały mi się sztuczne i przymrużone oko nie wystarczyło.
Ktoś już tu cytował egzaltowane zdania (i owszem zwracają uwagę),ja zacytuję inny rodzynek: "szedł obok niej i był szczęśliwy, ona też była szczęśliwa, stąd wniosek, że oboje byli szczęśliwi." Wpadłby ktoś na taką mądrość życiową?

beznadziejnie nudna, kiepska

beznadziejnie nudna, kiepska

Książka może być swoistą ciekawostką literacką ale niczym więcej. Styl pisania typu ""rzucił wypalonego papierosa do spodeczka od herbaty choć obok stała wyczekująca i spragniona niedopałków, dziewiczo czysta popielniczka ebonitowa" nie tylko nie zachęca a jest wręcz meczący. Po kilku kartkach drugiego tomu, żegnam autora na zawsze słowami Maurera "a kto umarł ten nie żyje".

Jeden z ciekawszych kryminałów ze Żbikiem w roli głównej. Jest to tzw. kryminał zamkniętego kręgu, którego akcja ogranicza się do pewnej przestrzeni, podobnie, jak chociażby w książkach Agathy Christie.

Wspaniały kawałek dobrej literatury detektywistycznej. Do tego w tle urocza Warszawa, początek lat 30. Bernard Żbik błyskotliwy inspektor rozwiązuje najtrudniejsze sprawy, polski Holmes. Świat pełen kulturalnych ludzi i pięknego języka oraz zaskakujące, zapowiedziane morderstwo. Zrobiono wszystko, żeby mu zapobiec. I tak się wydarzyło. Jak? Wszystkie książki z tej serii budzą mieszane uczucia - najpierw jak najszybciej połykam kolejne strony, aby poznać zakończenie, a potem żal, że co dobre tak szybko się kończy.

96 użytkowników ma tytuł Alibi na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Alibi na półkach dodatkowych