Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp

Okładka książki Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp autora J.D. Salinger, 9788378858140
Okładka książki Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp
Maria Skibniewska

Kup Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp

Dwa opowiadania w jednym tomie. Dwie inne narracje. Pierwsze opowiadanie to kompozycja klasyczna, ale z niespodzianką. Narrator pierwszoosobowy opowiada z humorem jego wypad z wojska na ślub brata. Nie spotykamy w tej rzeczywistości głównego bohatera, tylko narrator o nim wspomina. Dobre opowiadanie z klasyczną fabułą. Niespodzianką jest antymieszczanski ruch jego brata, który nie chciał ceremonii ślubnej tylko cichy ślub. Natomiast druga część tego tomu opowiadań przynosi nam autotematyczne rozważanie o tym, jaki jego brat był. Tylko, że to jest wizja narratora, dla którego brat jest wzorem i autorytetem. Gra narratora z czytelnikiem przypomina strategię narracyjną Lawrence'a Sterne'a. Pisanie o pisaniu wcześniej w literaturze amerykańskiej stosował Henry Miller. Salinger czerpie z tradycji literatury amerykańskiej, ale i angielskiej. Zwierzenia narratora to elementy powieści o dojrzewaniu. To są dobre opowiadania, ale nie dla każdego czytelnika. Autotematyzm może znudzić odbiorcę. Polecam te teksty Salingera. Mnie podobały się te opowiadania.

Nie mówię, że to zła książka. Nie zrobiła na mnie jednak żadnego wrażenia. Pierwsze opowiadanie zupełnie jałowe. Drugie opowiadania strasznie przegadane.

Dwa opowiadania z uniwersum rodziny Glassów, no i niestety mam sprzeczne odczucia.
Pierwsza opowieść "Wyżej podnieście strop, cieśle" bardzo mi się podobała. Narrator wybiera się do Nowego Jorku na ślub swojego brata, Seymoura. Nie wszystko jednak poszło zgodnie z planem, no i to staje się powodem rozmów, nerwów i rozmaitych sytuacji. W sumie w tym opowiadaniu wszystko mi zagrało. Rozmowy między bohaterami, stopniowe rozwiązywanie tajemnicy, duszna atmosfera podczas jazdy samochodem, ale też zimne drinki, whisky No i jest rok 1942, wojenny Nowy Jork, coś do tej pory spotkałem tylko u Kerouaca. Spodobała mi się ta militarna atmosfera, narrator w mundurze, siostra w siłach pomocniczych, no generalnie tekst do wyróżnienia i zapamiętania.
Średnio natomiast rozumiem sens drugiego utworu, który jest wyidealizowaną biografią człowieka, który brał ślub, czyli wspomnianego już Seymoura. Już sam pomysł, żeby czytać przez ponad sto stron życiorys wymyślonej postaci jest dosyć dziwny, no ale literatura piękna się swoimi prawami. No i właśnie, gdybym tu widział jakiś kunszt literacki Salingera, jakieś ciekawe rozwiązania to jeszcze ok, no ale nie ma tu nic. Dowiemy się co Seymour pisał, że lubił literaturę chińską i japońską, że był wykładowcą, że sobie grali w tenis stołowy, a jeśli mu było zimno to zakładał dwie pary skarpetek. W skrócie tekst do zapomnienia.
Finalnie, więc wychodzi na to, że jedno opowiadanie mi się spodobało, drugie nie, średnia na pięć gwiazdek.

988 użytkowników ma tytuł Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp na półkach głównych
243 użytkowników ma tytuł Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp

J.D. Salinger
J.D. Salinger
Jeden z najbardziej znanych i jednocześnie najbardziej tajemniczych amerykańskich pisarzy. Jego spuścizna literacka jest stosunkowo niewielka, ale wywarł on znaczący wpływ na literaturę światową (do inspiracji jego prozą przyznają się m.in. takie sławy jak John Updike, Philip Roth i Haruki Murakami),a także na świadomość wielu pokoleń. Jego jedyna opublikowana za życia powieść, Buszujący w zbożu, stała się biblią buntowników, a obsesyjne unikanie rozgłosu i ukrywanie się przed światem podsycało fascynację nim jako człowiekiem.

Cytaty z książki Wyżej podnieście strop, cieśle. Seymour: wstęp