Ludowość na sprzedaż
- Narodowe Centrum Kultury
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- cepelia ludowość wzornictwo rękodzieło PRL sztuka PRL
"Ludowość na sprzedaż" to książka o fenomenie jakim w XX wieku było inspirowane sztuką i rękodziełem ludowym polskie wzornictwo, wnętrzarstwo i moda. Mimo że ludowość na sprzedaż może wydawać się dzieckiem czasów peerelowskich, wyrosła jednak z wyrafinowanej koncepcji, którą współtworzyły urzędnicze, naukowe i artystyczne elity międzywojennej Polski. To na wypracowanej wówczas modzie i mechanizmach wytwórczości opierała się Cepelia.
Unikatowe przedsiębiorstwo utworzone już w powojennej, komunistycznej Polsce wykształciło własny cepeliowski styl i naznaczyło nim nie tylko oficjalne wnętrza użyteczności publicznej, lecz także polskie mieszkania drugiej połowy XX w. Ludowość na sprzedaż była nie tylko sposobem wykorzystania ludowej estetyki w rodzimym wzornictwie, ale wielkim, rozciągniętym na przestrzeni wieków projektem o znaczeniu estetycznym, kulturowym, politycznym i gospodarczym.
Piotr Korduba w swojej książce ,,Ludowość na sprzedaż" bierze pod lupę zjawisko polskiej fascynacji ludową estetyką w designie, architekturze i modzie. Bo przecież Cepelia to nie tylko dekoracje do wnętrz mieszkań. Cały zamysł i pomysł na Cepelie jest to ciekawe zjawisko, które właśnie w tej pozycji zostało omówione.
Czas powstania Cepeliii to czas kiedy w Europie dyskutowano o stylu narodowym, co zbiegało się z angielskim stylem Arts and Crafts i powrotem do korzeni, sprzeciwem przemysłowi. W książce dowiecie się o wielu aspektach dotyczących Centrali Przemysłu Ludowego i Artystycznego od projektantów, przez sprzedaż, osoby tworzące Cepelię i budynki, w których sprzedawano towar. A to wszystko z dodatkiem wielu zdjęć.
Osobiście muszę jeszcze przyznać, że książkę czyta się tak samo przyjemnie jak słucha wykładów autora. A dzięki tej uczelnianej znajomości trafiała się i dedykacja od autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas powstania Cepeliii to czas kiedy w Europie...
Po wiele obiecującym wstępie niestety rozczarowanie. Jakaś z tego nuda wyziera, jakby autor był zmęczony swoim własnym tematem. A jest przecież fascynujący, lepiej go nie mordować w ten sposób.
Więc jeśli ktoś interesuje się sztuką ludową i cepelią to jednak polecam Aleksandra Jackowskiego. Chociaż Kordubie nie można odmówić rzetelności. Jeśli chodzi o zawartość merytoryczną jest to porządne opracowanie.
No i przepięknie wydane!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięc jeśli ktoś interesuje się sztuką ludową i cepelią to jednak polecam Aleksandra Jackowskiego. Chociaż Kordubie nie można odmówić rzetelności. Jeśli chodzi o zawartość...