Punkt i linia a płaszczyzna

Okładka książki Punkt i linia a płaszczyzna autora Wassily Kandinsky, 9788366511804
Okładka książki Punkt i linia a płaszczyzna
Wassily Kandinsky Wydawnictwo: Officyna Seria: Biblioteka Bauhausu sztuka
sztuka
Biblioteka Bauhausu
Punkt und Linie zu Fläche: ein Beitrag zur Analyse der malerischen Elemente
2022-11-16
1986-01-01
Stanisław Fijałkowski

Kup Punkt i linia a płaszczyzna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Punkt i linia a płaszczyzna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Punkt i linia a płaszczyzna

Było ciężko, ale nowsze wydanie rekompensuje to w pewnym stopniu dzięki ciekawym grafikom i posłowiu, z którego dowiedziałem się więcej niż z wielu wcześniejszych stron książki. Nie chcę powiedzieć, że główne spostrzeżenia autora są nieprzydatne – bo nie są. Niestety, forma ich podania zupełnie do mnie nie trafiła.

Zbyt dużo było synestezyjnych odniesień, a przede wszystkim porównań do muzyki, które – zamiast przybliżać – oddalały moje zrozumienie tematu. Kilka fragmentów rzeczywiście przyniosło mi nowe obserwacje dotyczące sztuk plastycznych, ale było też sporo takich, które niczego nie wnosiły. Może po prostu znałem te treści już z innych źródeł? Trudno mi to jednoznacznie ocenić.

Czuję jednak, że jako wykładowca Kanyński musiał być świetnym dydaktykiem – jego wrażliwość i sposób, w jaki prowadził zajęcia, opisany w posłowiu, bardzo mnie ujął.

Zbyt dużo było synestezyjnych odniesień, a przede...

Uwielbiam malarstwo Kandinsky'ego! Ale, powiadam: MALARSTWO - które jest powalające, genialne i natchnione - szaleństwo barw, punktów i linii na płaszczyźnie - ale nie trawię prób matematycznego uzasadniania piękna. Wielki Mistrz Wassily powinien jak najwięcej malować, a możliwie jak najmniej tych grzybków zażywać.

Jak to miło być hobbystą, czytać mądre książki i nie musieć zaliczać ich na kolokwium albo tworzyć prac na ich podstawie! Bo ten Kandinsky z Bauhausu to z jednej strony solidny podręcznik z dziedziny malarstwa i grafiki - chudy ale gęsty od treści (złoty, a skromny - jak mówi mój znajomy),a z drugiej cudny materiał do przemyśleń o sztuce współczesnej i świecie w ogóle. Do tego napisany bardzo przystępnie. Do tego mój egzemplarz biblioteczny opatrzony ołówkowymi notatkami jakiegoś pasjonata - raj! (i nie wmawiajcie mi, Obywatele, że po książkach się nie maże, bo to cud prawdziwy napotkać w starym tekście notatki mądrego czytelnika!)
Podobno W. Kandinsky był zwolennikiem teorii syntezy sztuk - czyli wszystko kojarzyło Mu się ze wszystkim; malarstwo abstrakcyjne z muzyką, muzyka z matematyką, matematyka z geometrią, geometria z kolorami, kolory z dynamiką przekazu, dynamika z układem punktów, punkty z zapisem nutowym, zapis z liniami, linie z kątami i łukami, te z kolei z liryzmem i dramatyzmem, stąd już blisko do tańca; jeszcze pasywność i aktywność, gęstość, ciężar i lekkość, niebyt, zimno i gorąco, smutek i radość; dodajmy jeszcze pasywne (niebieski),aktywne (żółty) i nieme (czarny-biały) kolory - uffff! Mamy cudną teorię współczesnego malarstwa, która pewnie zatruła żywot niektórym studentom a innym laikom nieco otworzyła oczy na fenomen ciapków, bryzgów, kątów prostych i rozwartych, kwadratów Malewicza, punktów i linii, które na abstrakcyjnych dziełach wcale nie są kakofonią kolorowych przychlastów, przypadkowych zestawień, tworzonych zapewne pod wpływem substancji zakazanych. Twórco - uważaj, gdzie stawiasz kleksa, Widzu - bądź wrażliwy na kierunki linii na płaszczyźnie i wzbogacaj się nimi!

418 użytkowników ma tytuł Punkt i linia a płaszczyzna na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Punkt i linia a płaszczyzna na półkach dodatkowych

Okładka książki Awangardowe Muzeum Masha Chlenova, S. Dreier, Maria Gough, Jennifer R. Gross, Frauke V. Josenhans, Wassily Kandinsky, Katherine, El Lissitzky, Sandra Loschke, Kazimierz Malewicz, Daniel Muzyczuk, J. Myers, Agnieszka Pindera, Aleksandr Rodczenko, Przecław Smolik, Société Anonyme, Władysław Strzemiński, Jarosław Suchan, Marcin Szeląg, Dawid Szterenberg, J. Szupińska, Rebecca Uchill, Tomasz Załuski

Cytaty z książki Punkt i linia a płaszczyzna

Dodaj cytat z książki Punkt i linia a płaszczyzna